Отидете към основна версия

3 133 11

Турци с интерес към голямо българско летище

  • летище-
  • пловдив-
  • концесия

Бизнесмени от южната ни съседка отдавна настояват за въздушна връзка между Пловдив и големи турски градове

Снимка: БГНЕС

В края на февруари правителството реши да направи втори опит за отдаване на концесия на летище „Пловдив”. Първата процедура по намиране на наемател беше прекратена през есента на 2018 г. тогава сред основните претенденти беше китайския консорциум „Хайнан”.

Сега интерес има от страна на Турция. Това стана ясно по време на среща между кметът на Пловдив Здравко Димитров и турският посланик в България Айлин Секизкьок. „Желанието ни е да продължим добрите междусъседски взаимоотношения, като съдействаме за работата на бизнеса и за увеличаването на инвестициите в региона на Пловдив“, каза посланичката.

„Новата процедура за концесиониране на летище „Пловдив” ще разшири възможностите за икономическо развитие на града и региона, както и на съседните области, в които живеят един милион души, ще се увеличи стокообменът, ще доведе повече туристи“, каза кметът Димитров.

Основното изискване към бъдещия концесионер е да има опит в експлоатацията на аеропорт през който годишно преминават минимум 450 000 пътници. Също така е необходимо да са съфинансирали проект на стойност минимум 10 млн. лв. през последните 10 години и да са с опит при привличането на финансови средства.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.

Свързани новини