Last news in Fakti

5 Март, 2020 09:21 3 120 11

Турци с интерес към голямо българско летище

  • летище-
  • пловдив-
  • концесия

Бизнесмени от южната ни съседка отдавна настояват за въздушна връзка между Пловдив и големи турски градове

Турци с интерес към голямо българско летище - 1
Снимка: БГНЕС

В края на февруари правителството реши да направи втори опит за отдаване на концесия на летище „Пловдив”. Първата процедура по намиране на наемател беше прекратена през есента на 2018 г. тогава сред основните претенденти беше китайския консорциум „Хайнан”.

Сега интерес има от страна на Турция. Това стана ясно по време на среща между кметът на Пловдив Здравко Димитров и турският посланик в България Айлин Секизкьок. „Желанието ни е да продължим добрите междусъседски взаимоотношения, като съдействаме за работата на бизнеса и за увеличаването на инвестициите в региона на Пловдив“, каза посланичката.

„Новата процедура за концесиониране на летище „Пловдив” ще разшири възможностите за икономическо развитие на града и региона, както и на съседните области, в които живеят един милион души, ще се увеличи стокообменът, ще доведе повече туристи“, каза кметът Димитров.

Основното изискване към бъдещия концесионер е да има опит в експлоатацията на аеропорт през който годишно преминават минимум 450 000 пътници. Също така е необходимо да са съфинансирали проект на стойност минимум 10 млн. лв. през последните 10 години и да са с опит при привличането на финансови средства.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    35 14 Отговор
    Не продавайте никакво летище на Турция!!!
    Ердоган еднолично реши и влезе в Сирия с танкове и армия!!!
    Представете си, ако имат свое летище тук!!!
    БОКО, МИСЛИШ ДА РАЗПРОДАДЕШ БЪЛГАРИЯ ИЗЦЯЛО ЛИ??? ТРЯБВА ТИ И КЛИКАТА ТИ, ЗАЕДНО С ПАТЕРИЦИ И ОПОЗИЦИЯ, ДА БЪДЕТЕ СЪДЕНИ ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!!!!

    Коментиран от #9

  • 2 Митко

    22 6 Отговор
    📌 А ха, затова няма мигранти на българската граница?
  • 3 Сандо

    19 4 Отговор
    Сега разбиратели защо няма мигранти към България?И изобщо задавате ли си въпроса защо Южна България се развива,а Северна е тотално изоставена?

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван.

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    Да разбира се, безплатен обяд няма...
  • 6 после пак

    12 1 Отговор
    като великия шоков приватизатор Костов и сие ще правят невинни муцунки.Като четем какви само критерии са заложили към баш концесионера ни става ясно само едно.Ще го отдадат за малко пари и някой пак се се облажи сладко.Няма друго обяснение как иначе за 30 г. в милата ни малка Родина се навъдиха толкова много богаташи.Някои от тях вече трудно си броят пари и имоти.
  • 7 Българина

    22 4 Отговор
    Новото летище в истанбул му прекратиха търга за концесия, когато се разбра че не турска фирма ще го спречели! На Балканите всеки турски бизнес или концесия си е реална заплаха за сигурността и сееуверенитета
  • 8 1:1

    18 4 Отговор
    На Турция НЕ! Има немски, френски, английски оператори.Нали сме европейци!
  • 9 Ердо

    7 11 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Ами тогава като не може да си го разработите,го направете краварник
  • 10 Никога!!!!

    16 5 Отговор
    На турчулята нищо!!! Болника Ердо използва нашия шубелия и посяга на възлови за държавата места!!! А нашия цървул винаги му стои нагъзен и от това страда България. Гнусно и гадно, продажна душица е мишока от Банкя.
  • 11 Пипи дългото чорапче

    5 2 Отговор
    Цъффаме бе,инвеститори идват,народа живее добре.Нали Тикви?Това ли са ти инвеститорите?Не стига че мачкат българите в смесени региони,не ти ли стига че има места където не можеш да чуеш българска реч,прекараха те за Фолксваген,ти ги посрещаш с хляб и сол.България преди второ падане под турско..Ама ти история не четеш,слушаш Рашидов