Отидете към основна версия

11 129 19

Празни магазини покрай метрото

  • магазин-
  • мол-
  • търговци-
  • наем-
  • метро
Надпис върху вратата на магазин на бул. „Витоша”, който се отдава под наем. (Сн: М. Богданова ©)

Броят на моловете продължава да се увеличава. След като през миналата година нито един търговски център не беше открит, през тази предстои да отвори врати един (в края на годината) и още три през 2013-а. Несъмнено това се отразява на пазара на отдаване под наем на магазини и най-вече на тези, които се намират по търговските улици. Доказателство за това, че интересът към търговските улици намалява, е че въпреки откриването на втория метродиаметър, се наблюдава силно предлагане на магазини в района на най-голямата търговска зона – бул. „Витоша”.

Към момента офертите са около 50, сочи справка в сайта за недвижими имоти imot.bg. Преобладаващата част от тях са в районна от бул. „Патриарх Евтимий” до Съдебната палата. Там са и най-скъпите помещения, които се отдават под наем. Магазин в близост до новата спирка на метростанцията при НДК с площ от 420 кв.м се отдава под наем срещу 8500 EUR. В близост се предлага и друг имот с големина 164 кв.м и наем 4500 EUR. Най-евтиният магазин, който може да бъде нает, се намира в близост до входа на Южния парк. Големината му е 27 кв.м, а месечният наем – 450 EUR. Помещението е с 3 метра лице на булеварда.

Основната причина, според анализатори, търговци да предпочитат моловете, е че колкото повече се увеличава техният брой, толкова повече се понижават наемните нива. В момента в София има действащи четири търговски центъра и за по-малко от година се планира техният брой да се увеличи двойно, което несъмнено ще се отрази върху наемите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини