Отидете към основна версия

6 378 17

Новите индустриални зони на България

  • индустриални зони-
  • развитие-
  • мррб

Ще бъдат изградени с еврофинансиране

Инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност, енергийната ефективност, градската мобилност и сигурността в обществени пространства са сред приоритетите за градско развитие, които ще се финансират от новата Оперативна програма „Развитие на регионите“ за периода 2021-2027 г. Това е заложено в проекта на Актуализираните общи указания за подготовка на инвестиции за градско развитие по програмата, които Управляващият орган в Министерството на регионалното развитие и благоустройство публикува на интернет страницата си. Целта е да се осигури прозрачност и навременна информираност на всички заинтересовани страни и да стимулират заинтересованите страни на местно ниво да стартират процеса на идентифициране на потенциални партньори и проектни идеи за следващия период.

Основен фокус на инвестициите по ПРР 2021-2027 г. ще бъде икономическото развитие на териториите, повишаване на брутния вътрешен продукт и заетостта, увеличаване на доходите и стандарта на живот на населението, намаляване на неравенствата. Затова при подбора ще се дава приоритет на проекти, които постигат конкретен икономически ефект върху съответната територия.

Основните видове интервенции представляват подходяща синергийна комбинация между различни области.

Пример за интегрирани проекти е рекултивация на индустриални терени или съществуващи индустриални зони на територията на градовете с цел трансформация на тяхната икономиката. Такива проекти могат да се изпълняват в партньорство между общини и икономически оператори, включително електро-, газо- или водоразпределителни дружества, осигуряващи захранването на съответния район, както и други представители на бизнеса, инвестиращи на целевата територия.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини