Отидете към основна версия

5 724 13

Закриха голямо европейско летище (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • тегел-
  • летище-
  • германия-
  • берлин-
  • закриване

Берлинският аеропорт „Тегел“ „живя“ 60 години

Снимки: ЕРА/БГНЕС

След 60 години усилена дейност берлинското летище „Тегел“ затвори врати на 8 ноември 2020 г. Специална наблюдателна площадка посрещна хилядите берлинчани и гости на германската столица, които искаха да видят за последен път аеропорта в действие.

Последният редовен пътнически полет беше със самолет Airbus A350 на германския национален превозвач Lufthansa. Последва извънреден полет на Air France като един вид реверанс към историята на „Тегел“. Причината именно френските авиолинии да го реализира те, че първият полет до берлинското летище е бил именно на тази авиокомпания. Самолетът е кацнал на 2 януари 1960 г.

Летище „Тегел“ привлича поглед със своята странна архитектура дело на Майнхард фон Геркан и Фолквин Марг. Централната сграда е с формата на шестоъгълник, като по този начин се осигурява късо разстояние между гейтовете.

Летището разполага с 5 терминала. След максималното затоварване на първите два терминала е построен третия – С терминал. Той е открит през 2007 г. Основно се използва от Air Berlin до закриването на компанията. От 2008 г. до август 2009 г. са построени пет допълнителни стоянки и сградата е разширена с около 50% от първоначалната ѝ големина, за да може да обслужва още 1,5 милиона пътници на година. Разширеният терминал сега разполага с транзитна зона за пътници с връзка с други полети.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.

Свързани новини