Отидете към основна версия

10 139 10

Масова сеч в столичния квартал Лозенец

  • парцел-
  • сеч-
  • имот-
  • лозенец-
  • софия

19 дървета бяха изсечени тази нощ (29 срещу 30 ноември 2012 г.) в столичния квартал Лозенец. Това алармираха в редакцията на Факти.бг живущи в непосредствена близост до парцела, който се намира на ъгъла на улиците „Червена стена” и „Петър Станчев” (зад сградата на Червения кръст и до хотел „Кемпински Зографски”).

Снощи след 22.00 часа три лица с триони са започнали да секат дърветата във въпросния парцел. След забележка от страна на живущ в блок в близост до терена, те се разбягват, но се връщат по-късно на място и отсичат 19 дървета – 2 ябълки, 2 вишни, 3 букови дървета и 12 ясена.

Представители на общинските власти днес са били на място. Съседи са предали трионите, които снощи са успели да изземат от нарушителите. Днес районната еколожка и заместник-кмет на район Лозенец са били в 4 РПУ и от там са обещали засилено наблюдение на обекта.

Това е третата масова сеч, която се извършва в имота от април месец насам. На 30 април 2012 г. има издадена наказателно постановление за изсичането на 17 броя дървета в същия имот – акация, айлант и ясен. Тогава собственикът на парцела е подал жалба, че в имота му се извършва сеч. Другият случай на безразборно премахване на дървета е от 26 ноември. Тогава са били изсечени за 4 сребристи смърча в прекрасно състояние, 1 обикновен смърч, 10 ясена, 1 ябълка, 1 вишна, съобщават от Дирекция „Зелена система” към Столична община.

Изсечените дървета са в парцела. По закон те трябва да бъдат извозени от собственика, тъй като теренът е частна собственост.

По време на бума на пазара на недвижими имоти, Лозенец беше един от най-интензивно застрояващите столични квартали. Много от къщите с дворове изчезнаха и бяха заменени от жилищни кооперации и офис сгради. Справка в специализирания сайт за недвижими имоти – imot.bg показва, че към момента там се продават почти 2000 жилища, като над 1100 от тях са 3-стайни апартаменти.


Ако имате проблем с държавните институции, свържете с нас: editors@fakti.bg

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини