Отидете към основна версия

5 732 2

3D принтираните къщи – предимства и недостатъци

  • 3d-
  • принтирани-
  • къщи-
  • предимства-
  • недостатъци

Предимствата са, че дава възможност за изпълнение на стените в много сложни форми

Снимкa: Shutterstock

Това е една технология, която доста се рекламира в момента и вероятно ще намери своето място в бъдеще.

Повечето клипове в нета, които показват изпълнени в последната година къщи по тази технология оставят на заден план част от информацията. Всъщност към момента става въпрос за изпълнение на част от конструкцията на къщата, а не на цялата къща. Изпълняват се стените, но не и фундаментите, междуетажните плочи и покрива. По това наподобява малко на старата технология „пълзящ кофраж“ при която също в непрекъснат цикъл се изпълняват единствено носещите стени. Изключение прави пример с едноетажна къща в Нидерландия, при която и покривът е „принтиран“. В този случай по-скоро става въпрос за панелна сграда, като панелите са изпълнение с 3D принтер в завод и след това са доставени и монтирани на обекта. С други думи съвсем естествено тази иновативна технология има наследствени черти на други, добре известни в миналото.

Предимствата са, че дава възможност за изпълнение на стените в много сложни форми, които биха били доста трудоемки да се изпълнят по другите технологии. Намалява отпадъците, които се генерират при строителство. Освен това срокът за изпълнение на тези работи е доста кратък и почти изцяло автоматизиран и механизиран.

В повечето случаи твърдят, че тази технология намалява стойността на строителството, но не споменават с колко. Който е строил вероятно знае, че целия груб строеж на къща по традиционната технология – конструкция, стени, покрив представлява около 1/3 от стойността. И тъй като в случая говорим само за част от изпълнението на грубия строеж едва ли става въпрос за съществено спестяване на средства.

Относно скоростта на изпълнение – едва ли това е единственият приоритет на потребителя. По-скоро човек иска неговата къща да е изглежда различно от останалите. Иначе масово щяхме да си строим типови къщи от метална конструкция с термопанели по технологията по която се правят складовете. Евтино, бързо и отговаря на всички изисквания. Но чисто и просто хората не асоциират това с дом и вероятно предпочитат да не чувстват като стока в склад.

-----------------------

Иван Кирмин има над 25-годишен опит в сферата на строителството на жилищни, обществени и промишлени сгради и съоръжения. Управлявал е процеси във всички фази на строителните проекти – предпроектни проучвания, проектиране, финансиране, строителство, продажби.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини