Отидете към основна версия

17 046 61

Тенденцията в София се обърна

  • георги павлов-
  • жилища-
  • пазар-
  • софия-
  • покупка-
  • инвестиция-
  • депозит

Как липсата на миграция към София ще повлияе на пазара на жилища

Снимка: М. Богданова ©

Голямата новина за София през последните седмици е, че официално вече не расте. Това е статистически важен факт, но той е и житейски такъв. За пръв път от 2001 г. след голямата криза от 90-те години на миналия век София намалява. "Според мен, това е трайна тенденция, тъй като се сблъскваме и с нов начин на живот. Данните за 2020 г. са повлияни от корона ефекта. Но това не е тенденция, която ще изчезне. 2019 г. София нарасна само със 670 души. За разлика отпреди 10 години, когато растеше с около 15 000 души на година. Така че всички прогнози, които се правеха за нарастване, не се оказа верни", казва експертът по недвижими имоти Георги Павлов, по време на конференция за пазара на жилища.

Променят се и предимствата и недостатъците да се живее в София. Да, в столицата продължават да се намират едни от най-елитните гимназии в България, заплащането също е добро, но това се отнася основно за хора, които работят от офис. Наличието на летище и допълнителна инфраструктура също е плюс. Новото, което наблюдаваме обаче е, че "конкуренцията вече не е между държавите по света, а между градовете. В тази насока определено София губи точки през последната година", допълва Павлов.

При тези нови тенденции на пазара продължава ли инвестицията в недвижими имоти и най-вече жилища да бъде добра? Определено да. "Голям фен съм на жилищата поради две причини. Жилищата са може би най-големият финансов инструмент в света. Средната доходност е 4.5%, а от алтернативни вложения налични за населението – депозитите, те са под 1 хилядна на година. Доходността от жилища е между 400 и 500 пъти по-висока от доходността в депозити", обяснява експертът.

Едновременно с това разходите при двата инструмента се доближават. Това са разходи за такса смет и данък смет в София. Те са определени върху данъчната оценка, която понякога се разлива в пъти от пазарната. Трябва да има справедливо данъчно облагане в София.

Разходите за държането на пари в банковата система в България, ако преди клоняха към нула, днес стават все по-големи. "От банката ми ме предупредиха, че скоро ще имам такса за свръхналичност и таксата, която ще трябва да платя ще е в пъти по-висока от тази, която е в данък в жилища", казва Павлов.

Друг фактор, който ще промени пазара на жилища е намаляването на потребността от наемане. IT специалистите са съществен дял от наемодателите в София. Сред тях се наблюдава ясна тенденция, че 50% от тях биха живели на друго място без проблем, дори с удоволствие. "Така че наемният пазар, където цените спадна сериозно, според мен, няма да се възстанови скоро и като жилищна политика трябва да помислим дали искаме апартаментите да се ползват за живеене или като финансов актив, това променя нуждите на градоустройството", казва Павлов.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.

Свързани новини