Last news in Fakti

10 Юли, 2019 10:15 12 063 21

Няма нищо по-лесно от избора на имот

  • imot.bg-
  • имоти-
  • приложения-
  • технологии-
  • георги павлов

Новите технологии ни помагат да вземем лесно и бързо решението

Няма нищо по-лесно от избора на имот - 1
Снимка: М. Богданова ©

Няма нищо по-лесно и бързо от това да си купите жилище, къща, парцел, офис или какъвто и да било друг недвижим имот. Може да ви се струва странно, но с навлизането на новите технологии всичко свързано с покупката, продажбата, отдаването под наем, наемането или управлението на даден недвижим имот е лесно и бързо.

У нас рядко се говори за това как именно високите технологии могат да се използват в сектора, което е малко странно на фона на наличието на толкова много специалисти в областта. В САЩ вече има редица приложения, които ви сортират обявите по ваш избор и може да ги отсеете докато си пиете сутрешното кафе, а също така не е нищо необичайно да сключите покупко-продажба буквално за 3 минути. Как се имплементират високите технологии в сектора на недвижими имоти и какво носят те на участниците в процеса, разказва специално за imot.bg Георги Павлов, основател на Proptech.

Господин Павлов, в последно време де появи една нова дума на българския пазар „проптех”, вплитаща технологиите с търговията на недвижими имоти. Бихте ли разкрили малко повече подробности?

Да кажем, че засега това е ново движение за дигитализация на целия имотен бранш, т.е. всички модерни технологии да подпомогнат участниците на пазара - хората, фирмите. Да правят всичко по-лесно, като използват много повече информация.

Повече информация или повече технологии?

Технологиите би трябвало да са лесни за използване. Проптеха не е нещо съвсем ново. Предишната вълна на проптеха всъщност бяха сайтовете за имоти, които изведнъж дадоха много информация събрана на едно място. Това нещо може да се прави в най-различни аспекти и разрези.

Може ли няколко примера?

Задачата ми е да помогна на хората, които се опитват да прилагат технологиите в имотния бранш да се развият. Зад конкретен стартъп има някаква идея. Например, Tesla и Uber най-вероятно ще фалират, но това, което правят ще остане, а именно електрическите коли и супер удобният начин за ползване на такси.

Какво ще се случи в България – как развитието на технологиите ще повлияе на пазара на имоти?

Това, което ще се случи в България е това, което вече е факт в САЩ - всички жилищни имоти ще имат автоматична пазарна оценка. И това няма да са само имотите, обект на покупко-продажба, а всички съществуващи. Във всеки един момент може да имаш оценка на даден имНяма нищо по-лесно от избора на имот

от, чието отклонение да е плюс минус 5%. Защо това вече е възможно. Заради Big Data. В американския Zillow има оценка и се посочва точно цената на имота. Изчислява се на база публични данни за всички сделки.

При нас сделките в Агенцията по вписвания са публични, но не са толкова прозрачни, удобни за използване. Но с времето това ще се промени. Имаме информация за всички сделки, в кадастъра е налична информация кой имот къде се намира, кои са един до друг, кои са в една сграда, коя година са построени, какво е строителството и така много лесно може да се направи това, което прави един оценител, а той взема аналогични продажби.

Вече имаме стартъп, който е направил първите стъпки в тази насока, но това е дълъг път.

Къде е мястото на изкуствения интелект при търговията с жилища?

Да, вече се работи и върху преживяванията и покупката и продажбата на имота. Това, което направихме е, че изкуствен интелект вече ти предлага в офертите и имоти, които може би ще харесаш. Клиентът посочва в кои квартали търси жилище, с колко стаи, на каква цена. Порталът обаче следи и твоето поведение и ако ти търсиш 3-стайно жилище с определени параметри в центъра, но като той види, че и много близко до твоите желания има същия имот, но в Лозенец, той ще ти го предложи.

Изкуственият интелект може от време на време да предлага имоти извън твоето търсене като следи твоята реакция и на базата на това той да ти предефенира локацията, в която търсиш.

С изкуствения интелект правиш това, което правиш с брокера. Всъщност технологиите правят същото нещо, но без да се изморяват и могат да го правят с хиляди, с милиони хора. Не казвам, че брокерът ще стане излишен, но много от неговите дейности ще могат да се автоматизират.

Третата област, в която навлизането на технологиите ще улесни процесът на покупко-продажба на имот, е самата сделка. Днес купих имот. Отне ми 1.20 минути без пътя, около 10 подписа, преди това имаше няколко дни съгласуване на документите. Колко по-добре би било ако мога да направя това нещо от дома си. Ако просто в един момент на екрана ми се появи договора и нотариуса на моя Skype, а от другата страна е продавачът. И тримата в рамките на 5 минути извършваме сделката и с електронно волеизявление подписваме договора и целият запис отива в Агенцията по вписвания. Освен подпис отива нещо повече – видео на цялата сделка.

Бихме ли могли да кажем малко повече за технологиите и управлението на имоти?

Да. Да вземем например, фактът, че хората работят в една голяма сграда. Чувстват се загубени в нея. Не могат да направят нищо. Има боклук в коридора. Служителят го снима. На телефона си има специално приложение, с което изпраща снимката и може да проследи целия процес на отстраняване на боклука.

Как стои въпросът относно законодателната рамка и прилагането на услуги свързани с недвижимите имоти и технологиите?

Разбира се, законът трябва да се спазва. Повечето идеи на стартъпи не изискват някаква специална законова рамка. Когато става въпрос за самата сделка, то естествено трябва да има такава.

В областта на наемите, къде най-силно и бързо биха могли да се приложат високите технологии?

Това са VR разходките. У нас тази услуга все още не се използва много, но тя ще навлезе отгоре надолу, а именно през луксозния сегмент. Предимството е, че спестява много време на тези, които си търсят жилище. Един реален оглед изисква време, а хора, които си ценят времето ще оценят много бързо и VR разходките. Цената в момента на тази технология е относително висока, но с времето рязко ще спадне. Всеки който има телефон и направи няколко снимки ще може да ги слепи с помощта на изкуствен интелект във VR видео и за минути да пусне обявата си. Така потребителите в рамките на един ден ще могат да разгледат до 50-70 жилища.

Коя е най-оборотната услуга свързана с високите технологии в САЩ?

Хитът е автоматичната покупка на жилища. Има автоматични оценки и се знае всеки имот колко струва. За 24 часа се продава имота. Понякога удобството за бързо решение е много важно. Досега тези неща не бяха възможни, тъй като хората купуват много близко до пазарната цена. Компаниите, които изкупуват имоти казват: имотът ти струва 200 000 USD и ние ти предлагаме да ти платим 200 000 минус 6% (колкото е комисионната на брокера). Продавачът така и така ще ги плати, но в този случай сделката ще стане за 24 часа и казваш „Няма да ги чакам брокерите – продавам”.

Несъмнено най-голямото предизвикателство при прилагането на високите технологии са хакерските набези.

Да, този аспект е наличен. Всички тези неща, за които говорихме, в САЩ се появиха през последните 4 години. От тази гл.т. ние не сме много назад. Засега още не са се появили такива проблеми, но те са абсолютно неизбежни. Както хората се опитват да правят мошеничества с хартиени документи и използват нотариуси и връзки, тук ще използват и малко или много технологии. Това, което ще се появи, са застрахователни компании, които ще ти кажат застраховай имота си от електронна кражба.

Нещо, друго което, смятате, че ще се случи в областта на недвижимите имоти и технологии?

Да. В крайна сметка в цял свят ще може да се регистрира имот на блокчейн. Уверен съм в това. Вече един български стартъп работи в САЩ. Реализира транзакции през блокчейн, т.е. търсят съдействие с такава юрисдикция, която би приела сключването на блокчейн смарт контракт като подписване на договор за прехвърляне на собствеността и има американски окръзи, които променят местното си законодателство с цел приемане като доказателства на смарт контракт в блокчейн. Не навсякъде по света се ходи на нотариус. Някъде просто носиш договор подписан от адвокат. В случая ще занесеш доказателство, че този смарт контракт е подписан и по него е извършено плащане. А това с течение на времето ще стане свързано с имотния регистър и автоматично ще стане и прехвърлянето на самата собственост.

Каква ще е съдбата на стартъпите в областта на недвижимите имоти?

Според мен това което се случи ще е на два етапа. Сега е етапът на избуяването на идеята. След това ще отпаднат тези, които не са успешни, а накрая най-успешните ще купят средно успешните. Според мен още е рано за този етап на консолидация, но в един момент определени стартъпи ще са супер успешни, както е Google и ще купят по-малките, за да се възползват от техните идеи и продукти. Идеята е постоянно да има поток отдолу - нови идеи, които да конкурират големите, които да кажат: „Ти го правиш по този начин, но аз ще го правя по-удобно”.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Boxer

    22 4 Отговор
    Две банички, моля. И два апартамента ;)
  • 3 къде са продажбите

    29 7 Отговор
    толко няма продажби ....че се чудат кво да прават докат висат над телефона да звънне

    Коментиран от #20

  • 4 ванката

    25 3 Отговор
    много лесно се избира имота спор няма но как се изкарват парите за него вече е съвсем друга тема...
  • 5 Гост

    33 4 Отговор
    Четох до "покупко-продажба за 3 минути" и спрях. Абе, Мунчо, при един имот в центъра със седем наследника които или не можеш да намериш, или не се разбират за цената, какви 3 минути, бе? Иначе имот може да си избереш и за 3 секунди. Л@йно да е, американско да е.
  • 6 Гост

    32 2 Отговор
    Господин Паслов пак не си е пил хапчетата... След пасквила му как данък сгради трябвало да се вдигне 100-200%, днес тръпката му вече е друга- развитието на изкуствения интелект. Той завалията естествения интелект у служителите си брокери- селяни от всички краища на България и лелки в менопауза не успя да развие, а седнал да нищи изкуствения. Но така е при психично нездравите хора- днес едно, утре друго, вдругиден трето... единственото константно си остава изцъкления втренчен налудначав поглед.

    Коментиран от #8

  • 7 Цар Симеон

    18 4 Отговор
    Тоя открил топлата вода... А по Вайбър не искали да си купи имот? И другия път да се обръсне, че изглежда ужасно. Или си пускайте бради, или се бръснете, средното положение е за изпадняци.
  • 8 факти

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Верно погледа му е на луд човек. И външния вид също. Много пари, купува имоти за мунутка- две... пък няма време или пари да отиде на фризьор/ бръснар... и като е такъв паралия и визионер защо не си присади коса / купи перука или поне да не не си пуска мазните, прошарени 3- 4 косъма толкова дълги и да ги зализва по темето.
  • 9 Реализъм

    20 3 Отговор
    Един далечен роднина който е в чужбина си остави апартамента за продажба на агенция в среден Бг град.Искаше му 55 хиляди лв.
    Агенцията в момента го рекламира на 105 хилки......Не няма балон
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Русенец

    15 3 Отговор
    То наистина е така, но какво правим с доходите? Не може един обикновен човек с месечен доход чисто от 600-700 лв. да си закупи жилище /апартамент/, който да струва 50 000 - 70 000 евро! При това да го изплаща през целия си съзнателен живот внасяйки по 400 лв. на месец за 30 години при лихва 40% примерно! Ееххх Няма Такава Държава!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хопхоп

    5 2 Отговор
    А парички от где?
  • 14 Грую

    3 1 Отговор
    Не е ли за пари бре ? Как така за три минути?
  • 15 Диански

    4 1 Отговор
    Като знам как строят и какво е качеството на строителството и се хващам за главата такива като това брокерче като ми говорят глупости
  • 16 Диански

    2 1 Отговор
    Като знам как строят и какво е качеството на строителството и се хващам за главата такива като това брокерче като ми говорят глупости
  • 17 123

    3 1 Отговор
    Спрях на коментара му, че тесла ще фалира. Добре че беше още в началото на на този боламач.
    Щрак и бай иван от махалата знае, решено е вече, че тесла ще фалира. Ебаси простия народ сме. За това сме за никъде.
  • 18 Мнение

    9 1 Отговор
    Миленче не се връзвай на тъпотиите на този фантазьор. Този Павлов или не е купувал през живота си жилище или го боли главата. Значи гледаш имота на 10-20 снимки и го купуваш. След това отиваш да го видиш на живо и се указва, че мазетата са пълни до горе с вода (има такива блокове), блока леко е наклонен и стените напукани. Изложението е изцяло северно и на един метър от прозорците има стена на друг блок, може да е необитаем без ток и вода, новите ти съседи са араби, под тебе живее луд, а над теб има глуха бабичка и т.н. А за риска от измама няма да говоря защото трябва да изпиша една две страници. Кой е този наемодател където ще си даде имота без да е виждал наемателя. На мамчето му хлопат няколко дъски едновременно.
  • 19 Цветанов

    2 3 Отговор
    Ще си купа още 8апартамента,да го ду... бедните
  • 20 Ххх

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "къде са продажбите":

    Докато телефонът звънне дават интервюта като това тук. Нищо по лесно нямало. Само който е търсил знае какво чудо е и колко безсмислени като замисъл, качество, локация апартаменти се продават.
  • 21 777

    0 1 Отговор
    Costa Brava e mqstoto !