Last news in Fakti

10 Ноември, 2021 12:20 14 472 7

Трансформацията на пазара на недвижими имоти е неизбежна

  • георги павлов-
  • проптех

Българският фонд 3p1 стана партньор в европейския PropTech1 Ventures

Трансформацията на пазара на недвижими имоти е неизбежна - 1
Снимка: М. Богданова ©

Българският фонд 3p1, част от холдинг за недвижимите имоти у нас – AG Capital, вече е партньор-инвеститор в европейския фонд за иновации в недвижимости Proptech1 Ventures. Така българската компания става първият участник от региона на Югоизточна Европа в европейския фонд и се нарежда до инвеститори като JLL Spark и германските банки Aareal и Berlin Hyp.

„Пазарът на недвижими имоти не само у нас, но и по света, от години усеща сериозна необходимост от модернизация. Трансформацията е неизбежна, а COVID изостри тази нужда допълнително. През последните 2 години инвестирахме директно в стартъпи, работещи върху интересни решения, но сферата на технологиите се развива изключително бързо и ние искаме не само да подпомогнем най-добрите в региона, но и да знаем кои са най-добрите в света”, казва Георги Павлов, основател на 3p1 и член на Борда на директорите в AG Capital.

„В сферата на технологиите, за разлика от недвижимите имоти, процесите са много динамични и промените не чакат. С участието си в Proptech1 Ventures изпълняваме 2 ключови цели – отваряме възможност за подкрепа за местните стартъпи и имаме поглед върху индустрията в цяла Европа. Така ще можем да въвеждаме новите решения в бизнеса не със закъснение, а заедно с лидерите”, допълва Павлов.

Интересът на 3p1 са инвестиции в проптех компании, които разработват различни платформи, софтуер и работещи дигитални решения, целящи да подпомогнат пазара на недвижими имоти и участниците в него. „С тази инвестиция приветстваме първите LP-та (limited partners) от SEE/CEE региона и сме изключително щастливи, че идва от така познати и изявени участници в екосистемата. Това партньорство ще спомогне допълнително за разширяването на нашия обсег на Балканите и съседните държави. Нашата цел е да създадем наистина паневропейска venture captial платформа за проптех и виждаме голям потенциал в Югоизточна Европа, предприемачите в региона и иновативните решения, които се създават в сферата на недвижимите имоти”, казва Цвете Дончева, управител Платформа и Връзки с инвеститорите в PropTech1 Ventures.

Proptech1 Ventures e инвеститор в разнородни проекти – от софтуер, през който строителните работници могат да виждат на кой обект има нужда от допълнителен човешки ресурс, до приложение, с помощта на което всеки, работещ на компютър, може да открие свободно бюро в най-удобния и близък до себе си офис.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колежа стадиона не се излъчва

    2 2 Отговор
    Защо не започнете раследва не дори не работят
  • 2 Шошо

    43 2 Отговор
    Трябва да си сляп за да не видиш че банките надуват огромен балон.Те обаче няма да са губещите при спукването му.Ще пострадат хората който не са си правили сметката и са се подвели хо измамните реклами.В България няма закон за частния фалит след като банката ти продаде имота на безценица продължаваш да дължиш разликата докато си жив.Ставаш роб.
  • 3 кредитиран

    16 7 Отговор
    Идват ужасни времена след нова година. Жилищата ще поевтинеят тройно, гражданите няма да могат да изплащат ипотечните си кредити. Българи, ако имате свободно жилище продавайте на момента, теглете ако имате спестявания от банките и не купувайте коли дaраци на 11-12 години за 10-12 х.лв.След година няма да струват нищо. Проф.Петров също предупреждава а той е бивш съветник на шефката на СБ Кристин Лангард - Икономистът проф. Петров: Иде криза по-злокобна от 2008 г, а скоро ще гръмне... ВИДЕО

    Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити, предупреди Красимир Петров
    "Ние не можем да увеличим пенсии и заплати, без да увеличим производителността, а през последните години реално затворихме икономиката. Имаме предпоставки за повторение на финансовата криза от 2008 г., но в далеч по-злокобен вариант - с висока безработица, тежка инфлация.
    "Вероятно ще гръмне жилищният балон, който се надува в последните 3-4 години. Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити. Спестяванията не растат, а падат. Това че се увеличават депозитите, е следствие на повечето кредити, давани от банките. Когато банката даде ипотечен кредит, той влиза по сметка на кредитополучателя и оттам към продавача

    Коментиран от #4

  • 4 Monk

    7 8 Отговор

    До коментар #3 от "кредитиран":

    Пълни глупости говориш.
    Но все пак ще изчакаме новата година.

    Коментиран от #7

  • 5 Pepi

    9 1 Отговор
    Едно е сигурно... идват интересни времена...
  • 6 Аз Кочо

    5 1 Отговор
    ЕЦБ: Цените на жилищата са надценени
    Банката обмисля добавяне на жилищните разходи на собствениците към Хармонизирания индекс на потребителските цени. Тя обясни, че ЕЦБ смята, че цените на жилищата в еврозоната "понастоящем са надценени спрямо основните показатели, което ги прави уязвими за бъдещи корекции на цените".
  • 7 де юре

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Monk":

    Защо да са глупости ? Единствено не може да се твърди кога ще е дали след Нова година или след 2 години , това е трудно прогнозируемо . Кризи е имало и ще има и това е неизбежно по много причини .