7 Юни, 2021 12:29 5 098 12

Средностатистическият европеец не може да си позволи тази стока

  • жилища-
  • европа-
  • търговия-
  • цени-
  • инвестиции

Собствен дом е по-скоро мечта, отколкото реалност

Средностатистическият европеец не може да си позволи тази стока - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Европа през миналата година отчетоха ръст от 5.5%. Имотите поскъпваха с бързи темпове преди пандемията с коронавируса, но кризата в здравеопазването доведе до неочаквани резултати. Огромният пакет държавни стимули спомогнаха лихвените проценти да не се променят и по този начин да останат на исторически най-ниските си нива, като в същото време депозитите на частните клиенти, които са потенциални купувачи на жилища рязко се повишиха поради необходимостта да се седи вкъщи, пише германското издание Deutsche Welle.

В допълнение на това пандемията доведе както до голяма културна промяна към дистанционната работа, така и ново разбиране за ценността на собствения дом. Това доведе до рязко повишаване на търсене, което задмина в пъти вялото предлагане.

На европейския инвестиционен пазар на недвижими имоти се наблюдава бум. Расте обемът на инвестиционни вложения, особено под формата на международен поток на капитали от страна на големи корпорации, хедж фондове и други участници на финансовия пазар. по данни на Real Capital Analytics, търговските инвестиции на пазара на жилища на Стария континент достигна нов рекорд през 2020-та, като представляваше почти 30% от общата активност по придобиването на имоти. Това е огромен ръст спрямо 2015 г., когато този процент е бил 10%.

"Особеностите на пандемията спомогнаха за развитие на тенденция, която се развиваше и до избухването на коронавируса. Ръстът на инвестиции се реализира в момент, когато станахме свидетели на структурна промяна на пазара - като се започне от този на офиси и се завърши с търговия на дребно на жилища. Данните сочат, че жилищният сегмент и по-конкретно жилищните сгради са преодолели негативните последици вследствие на пандемията. В същото време заетостта и събираемостта на наемите е по-висока спрямо други сегменти", казва Оливър Найти, експерт по жилищни имоти към консултантската компания Knight Frank.

Процесът на привличане на пари чрез европейски имоти не е нещо ново, но тенденцията явно набира скорост. По данни на консултантската компания Bulwiengesa, в Германия чуждестранните инвестиции в търговски имоти отчитат четирикратно нарастване за периода 2010-2017 гг.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кирил

    5 1 Отговор
    домове,могат да си купят,но не на желаните места.
  • 2 Льольо

    29 3 Отговор
    Милите. Все ни ги дават за пример, били европейската мечта, а се оказва, че не могат и една къща да си купят. По времето на Живков над 90% от българите имаха собствен дом. Каква трагична илюстрация на нашето съвремие.
  • 3 123

    17 1 Отговор
    Ще ни вземат всички имоти постепенно. Сега ни подготвят психически.
  • 4 кочо

    6 17 Отговор
    ТОВА ДА ИМАМЕ СОБСТВЕНИ ЖИЛИЩА-ПАНЕЛКИ НИ ГО НАТРЕСОХА СССР И БАЙ ТОШО-КАМУНИСА НА СТОТЕ.
  • 5 Стефан Петров

    15 3 Отговор
    Оня ден се завърнах от Чехия. Цените на имотите там са: за ново строителство в Бърно- 4 000 евро за квадрат, за соц. панелка може да се намери и за 3 500. В Прага под 5 000 евро за квадрат няма. Това е цената на соц. панелка. Останалото строителство в Прага е от до 15 000 евро за квадрат в зависимост от района и др. неща. Апартамент от 160 квадрата в Бърно преди три години струваше 250 000 евро. Днес е половин милион. В Прага се продаваха два четириетажни мезонета от по 250 квадрата на етаж /общо 1000/. Единият го купи чешки хокеист, играещ в САЩ. Цените им са космически за нас, поради което не ги казвам.

    Коментиран от #9

  • 6 Даката

    10 2 Отговор
    Отдавна е така.Кой средностатистически англичанин французин германец може да купи в Лондон Париж Берлин.Само тук всеки шушляк си мисли че трябва да може да купи в София.Евтини жилища има по окръжните градове.

    Коментиран от #10

  • 7 Рошко

    4 2 Отговор
    Не знаех че и на дома взели да викат стока
  • 8 В Маями поскъпнаха 200 %

    3 2 Отговор
    И какво от туй
  • 9 КГБ

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Стефан Петров":

    Здравейте,
    За да придобием по обективна представа каква е достъпността до жилища в БЪлгария и Чехия, трябва да се вземат в предвид доста фактори. Само цена на кв. метър не е достатъчна. На прима виста
    бих попитал какви са цените на масовите стоки, средна раб. заплата, локация в самия гради т.нт
  • 10 КГБ

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Даката":

    Здравейте,
    Според вашата логика, голяма част от живущите в София са шушляци.
    Защото живеят в квартали като Филиповци, Орландовци, Бенковски и т.нт. Тоест, шушляците също могат да си позволят да имат имоти в София.
  • 11 Стефчо

    10 1 Отговор
    Щстливи сме вече че можем да напълним количката в Лидла с отровни боклуци.Но това че нямаме лично жилище и "колата" ни е 12 употреба от скрапа на Европа не ни е проблем. Важното е демокрация да има и всеки да пише каквото си иска в интернета....пей сърце!
  • 12 Omega

    5 1 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите