Отидете към основна версия

6 221 35

Скоро няма да има закон за брокерите

  • закон-
  • брокер-
  • недвижими имоти-
  • тасева-
  • сертификат-
  • професия

Подготвяния близо година законопроект за дейността на брокерите на недвижими имоти предизвика редица въпроси сред хората, които упражняват подобна професия. Основният е какво ще се случи с тези, които имат дългогодишен опит, как ще се извършва лицензирането, застраховането и сертифицирането на извършващата от тях дейност.

„Искрено се надявам, посредниците за недвижими имоти да получат законодателство, което да отговаря на пазарните реалности и да фиксира изискванията към компаниите и консултантите подобно на Закона за застраховането, регулиращ работата на застрахователните дружества и посредници. Моето лично мнение е, че независимо от работата в комисии, срещите на ръководството на НСНИ с представителите на отрасъла и различни институции, лобирането и гласността, в близко време няма да сме свидетели на подобен закон. Една от най-важните причини, която виждам е, че не разполагаме с държавен орган (Министерство), което да бъде принципал и да е овластено със съответните права и инициатива. При всички случаи, сериозните брокери трябва да са получили сертификат, който да гарантира тяхната теоретическа подготовка, регистрация и застраховка, която да компенсира клиентите в случаи на допуснати професионални грешки и злоупотреби”, обяснява в ПроИнтервю Цветелина Тасева, ментор на служители и мениджъри и бивш изпълнителен директор на агенция „Адрес недвижими имоти”.

„Качествените“ брокери са тези, които знаят кои са техните клиенти и как се работи професионално и лоялно в съответните пазарни условия. „Естествено е те да имат завършено базисно обучение и сертификат за съответна квалификация. За колегите, които са с опит в бранша ще е необходимо единствено преминаването на определени тестове за получаването на необходимия сертификат. За кандидат-брокерите без опит (дори и ако са завършили аналогична специалност във ВУЗ) ще е редно да преминат базовия курс на обучение, практически стаж и да издържат успешно квалификационния изпит. В този смисъл, на всички ни предстоят „Брокерски университети“ за професионална компетентност и гаранция за клиента”, допълва Тасева.

Въпроси към тазседмичният гост в ПроИнтервю
Цветелина Тасева – може да задавате ТУК.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини