Last news in Fakti

5 Февруари, 2013 14:26 6 208 35

Скоро няма да има закон за брокерите

  • закон-
  • брокер-
  • недвижими имоти-
  • тасева-
  • сертификат-
  • професия

Подготвяния близо година законопроект за дейността на брокерите на недвижими имоти предизвика редица въпроси сред хората, които упражняват подобна професия. Основният е какво ще се случи с тези, които имат дългогодишен опит, как ще се извършва лицензирането, застраховането и сертифицирането на извършващата от тях дейност.

„Искрено се надявам, посредниците за недвижими имоти да получат законодателство, което да отговаря на пазарните реалности и да фиксира изискванията към компаниите и консултантите подобно на Закона за застраховането, регулиращ работата на застрахователните дружества и посредници. Моето лично мнение е, че независимо от работата в комисии, срещите на ръководството на НСНИ с представителите на отрасъла и различни институции, лобирането и гласността, в близко време няма да сме свидетели на подобен закон. Една от най-важните причини, която виждам е, че не разполагаме с държавен орган (Министерство), което да бъде принципал и да е овластено със съответните права и инициатива. При всички случаи, сериозните брокери трябва да са получили сертификат, който да гарантира тяхната теоретическа подготовка, регистрация и застраховка, която да компенсира клиентите в случаи на допуснати професионални грешки и злоупотреби”, обяснява в ПроИнтервю Цветелина Тасева, ментор на служители и мениджъри и бивш изпълнителен директор на агенция „Адрес недвижими имоти”.

„Качествените“ брокери са тези, които знаят кои са техните клиенти и как се работи професионално и лоялно в съответните пазарни условия. „Естествено е те да имат завършено базисно обучение и сертификат за съответна квалификация. За колегите, които са с опит в бранша ще е необходимо единствено преминаването на определени тестове за получаването на необходимия сертификат. За кандидат-брокерите без опит (дори и ако са завършили аналогична специалност във ВУЗ) ще е редно да преминат базовия курс на обучение, практически стаж и да издържат успешно квалификационния изпит. В този смисъл, на всички ни предстоят „Брокерски университети“ за професионална компетентност и гаранция за клиента”, допълва Тасева.

Въпроси към тазседмичният гост в ПроИнтервю
Цветелина Тасева – може да задавате ТУК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Йосифов

    1 1 Отговор
    +1
  • 2 ана

    1 2 Отговор
    Питам аз госпожата, кой ще подготвя брокерите, кой и защо налага праввилата. Да трябва да има ред, но има ли по неподготвени от брокерите на Адрес.
  • 3 Евлоги Георгиев

    1 2 Отговор
    Много правилно Ана! Какъвто ментора такива и служителите!!!....
  • 4 Моне Моне

    1 0 Отговор
    е като няма продажби и комисионни - "Адрес" ще провежда обучение срещу "скромни" суми, ще раздава сертификати, лицензи, и каквото си искат, важното е колелото да се върти, огладняха май вече
  • 5 ДрИНКО

    1 0 Отговор
    Тук май има коментари на 2-ма, 3-ма брокери от гаражни фирми за недвижими имоти и един хейтър.
    Трябва да се гласува закон и този бизнес да се регламентира. В момента повечето брокери са на нивото на "бакшишите" по курортите ни...
  • 6 ана

    1 0 Отговор
    Е нали по-лесно е да продаваш хартийки. Хартийка в кадастъра, хартийка - сертификат. Това не ни прави по-подготвени. Ама нека да има работа за тъй наречените ГОЛЕМИ фирми. Те със сертификати ще докарат надницата.
  • 7 куку

    1 0 Отговор
    Хубаво ще бъде да по-фалират около 60% от тези смешни фирмички? Даже чудесно! Ще има наплив в бюрото по заетостта и ще се вдигне шум, достатъчно е да (гръмне) само една от по-големите фирми, да повлече крак....както се казва!
  • 8 Сульо

    1 0 Отговор
    Чудя се защо продавачите не си пускат имотите като части лица в сайтовете, а ги дават по агенциите. От брокери няма нужда, освен да мятат хората по върбите и да вдигат цената на имотите с техните комисионни.

    Коментиран от #10

  • 9 гражданин

    1 0 Отговор
    Хубаво е да има закон. Лошото е че няма купувачи. Имоти много, хора малко.
  • 10 Ильо войвода

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сульо":

    Те брокерите не могат да оформят нормално обява (снимат с телефони, някои незнаят да прикачат снимки) ти искаш плебса да може. Опомни се къде се намираш!
  • 11 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    За всички има място под слънцето!Не злобейте!..........лошото е,че
    търговийката с имоти е в застой и още по-лошото е,че не се знае до кога!Съветваме организаторите да обогатят/разнообразят/САЙД№1
    с допълнителна дейност,която да ангажира феновете на сайта!
  • 12 Тервел

    0 0 Отговор
    Адрес като се стовариха в София на пазара ,не знаеха къде се намира кв.Витоша а някои изобщо не познаваха София, а за опит и дума да не става. НЕ ТРЯБВА ДА ИМА АГЕНЦИИ А САМО БРОКЕРИ С ЛИЦЕНС.
  • 13 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    МИЛЕНКА С ТАЗИ СТАТИЯ НАПРАВО ДРАЗНИШ И ПРЕДИЗВИКВАШ ХОРАТА ! НИМА ИМА НЕЩО УРЕДЕНО ТУК В БГ СВЪРЗАНО СЪС СТРОИТЕЛСТВОТО ??? А КАКВО ДА КАЖЕМЕ ЗА ДУПКАТА В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО КЪДЕТО НЯКОЙ ТЪПАК ЗАПОЧВА СТРОЕЖ И ПОВЛИЧА 30-40- А МОЖЕ БИ 60-80- 120 СЕМЕЙСТВА И В СЪДА ПРОСТО СТАВА ЯСНО ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЧЕ НИКОЙ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА МУ КАЖЕ И ТЕЗИ ХОРИЦА С КРЕДИТИ И СПЕСТЕНИ ПАРИЦИ И МНОГО ОТ ТЯХ ЖИВЕЕЩИ ПОД НАЕМ КОИТО СА ИЗГОРЕЛИ НЕ МОГАТ ДА МУ КАЖАТ НИЩО ...? ШОК !!! СЪДА КАЗВА : – ФИРМАТА Е ВЪВ ФАЛИТ И ТОЛКОВА ... ЕДИНСТВЕНИЯ НАЧИН ЗА ВЪЗМЕЗДИЕ Е АКО НЯКОЙ ПО ТРАСЕТО ИМА ГОЛЕМИ КРЕДИТИ И ПОБЕСНЕЕ ЗАЩОТО ВИЖДА ЧЕ ПОТЪВА ТОТАЛНО И ОТИДЕ ДА ИЗЧИСТИ НЕГО И ФАМИЛИЯТА МУ ОТ БЕЛИЯ СВЯТ ТА ПОНЕ КАТО ЩЕ ЛЕЖИ ДА ИМА СМИСЪЛ ОТ ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ ... ЗАКОНИТЕ ТУК СА МЕКО КАЗАНО ИНФАНТИЛНИ ИЛИ ЗА ТАКИВА И НЕ СЕ СПАЗВАТ ПО НИКАКЪВ НАЧИН . КОРУПЦИЯТА ЦЪФТИ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА СТРАДАТ И СЕ ИЗМЪЧВАТ . ОНЕЗИ ГОЛИ ОХЛЮВИ ,,ГОРЕ'' НЕХАЯТ ЗА СЪДБИТЕ НА ХОРАТА КОИТО СА ГИ ИЗБРАЛИ НА ТОЗИ ПОСТ И ... ТЕ ТАКА В Л...НЯНАТА ДЪРЖАВА ... ТА КАКВИ БРОКЕРИ КАКВИ ,,СТРОИТЕЛИ'' КАКВИ 5 ЛЕВА КАКЪВ ,,ПАРЛАМЕНТ'' КАКЪВ ,,ПРЕМИЕР'' КАКВА ПУНТА ,,ДЪРЖАВА'' ... ??????????????????????????????????????
  • 14 станишев

    1 0 Отговор
    какви гаранции за злоупотреби бе аланколу,или сега трябва някакви измислени застраховки да напълним гушата на някой застраховател,нотариусите за какво са .....да гарантират че документите са наред ,я бе я се стегнете по голями простотии не съм чел
  • 15 АНА

    1 1 Отговор
    Разбира се ,че има нужда от брокери, има ги в цял свят. Не се съмнявам, че има много професионалисти в тази област, както във всяка друга. Професията е отговорна и специфична, но клиента сам избира към кого да се обърне и аз се съмнявам курсовете за брокери, откъдето брокера ще получи лиценз да имат смисъл. Има малки агенции, които са на пазара от самото начало, а то не беше толкова отдавна, и се справят отлично. Практиката учи най-добре, или може би доктора започва да дава правилни диагнози и да оперира като вземе тапията. Хартийките са за глупаците, за да им създават чувство за важност.
  • 16 Bossman

    1 0 Отговор
    Трябва да има закон за търговията с недвижими имоти и не само отнасящ се до брокерите,а и към всички участници в търговията с недвижима собственост/адвокати и частни лица/.Защото измами могат да се извършат не само от брокери,а и от други лица.Така ще бъдат въведени правила и прозрачност при сделките.
    Според мен не е нужно кандидат брокерите да плащат тлъсти суми за обучението.Достатъчно,когато уговарят срещи с наемодатели и продавачи с тях да бъде опитен брокер.И по този начин да се научи как се комуникира с клиентите.Всичко се постига с практика.
  • 17 Bossman

    0 0 Отговор
    Сульо от много мислене и седене пред компютъра скоро очевидно си забравил да си купиш вазелин.Ще ти е необходим много скоро.
  • 18 Сейко

    1 0 Отговор
    Ми то вече и брокери почти няма а тези които все още не са започнали работа в някой завод скоро ще го направят!На никой не му трябват вече брокери.

    Коментиран от #19

  • 19 Bossman

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Сейко":

    Ех Сейко,Сейко то и без теб може.София се напълни.

    Коментиран от #22

  • 20 Един

    1 0 Отговор
    Този закон е поредния опит гилдията на по-мощните компании да се опита да ограничи достъпа до техния "бизнес". Отново забрани, лицензии и застраховки - води в чужди мелници. Вместо да се наложат с ДОБРИ И ПЕЧЕЛИВШИ ПРАКТИКИ - така е, който неможе да работи хваща сопата и почва да плаче. Лично познавам практиката в Европа (живял съм дълги години и не в една държава) - там наистина има Агенти на недвижимата собственост - но това е свързано с образованието - т.е. някой от съответното министерство се е сетил и е направил - стратегия за развитие на икономиката. Сега остава да направят и РАЗРЕШИТЕЛЕН РЕЖИМ ЗА ПРОДАЖБА НА ИМОТИ - и ще съм първия дето ще го оспори в Конституционния съд. Какъв народ сме - давай - всеки монопол иска да си прави. А забравихме, че капитализма се основава на СВОБОДНИЯ ПАЗАР, а социализма го видяхме. Успех на начинаещите монополисти.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сейко

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Bossman":

    Така е обаче аз се преселих в София преди теб.Ти брокерче ли си?Не се мотай а отивай и си търси работа ,че скоро ще се чудиш на чий да се молиш!

    Коментиран от #24

  • 23 Купувач

    1 1 Отговор
    Много съм възмутен от отношението на тези така наречени брокери към клиентите си. Аз си търся едностаен или двустаен маломерен апартамент без ТЕЦ в София около метрото за не повече от 20000 евро. Живея извън страната и мисля да го изплатя за 2/3 години като максимум, а и по голямо жилище не ми трябва имам си и друго,а това го изкам за да се използва 2/3 месеца в годината.А тези едва ли не ме изкараха просяк и ме взеха за канарче като разбраха че работя в чужбина и взеха да ми обясняват как под 30/35 хил. евро не бих могъл да си намеря добро жилище, пък било то и 25/30 квадрата. Просто нямам думи особена една агенцийка където се мислят че са най-големите.
  • 24 Bossman

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Сейко":

    Сейко виждам,че си се преселил ама виждам,чи си си запазил селския манталитет.Прескачаш трамвайните релси за да "не те удари току".За теб ако масата в ресторанта не е подслана с вестници просто не сядаш.И за теб старата лада на баща ти е направо лимузина.

    Коментиран от #29

  • 25 Bossman

    0 1 Отговор
    За да не си повече възмутен от отношението на брокерите към теб се обади на някой съдия изпълнител да ти организира търг за качествено жилище в престижен квартал за 20 000 евро.Освен това няма нужда да му казваш че работиш в чужбина.Ще вземе и съдия изпълнителя да те вземе за богаташ,а те знаят как да дерат.

    Коментиран от #26

  • 26 Купувач

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Bossman":

    Първо какво за теб е ?????престижен квартал??????. Аз си търся жилище около метрото за по лесен транспорт,нямам специални изисквания за квартал и т.н.- само да е без ТЕЦ защото ще се ползва рядко,пък и тия всякакви такси събират не може да им се хване края. А пък идеята ти за съдия изпълнител да ти кажа че е доста добра, евтино и сигурно сделката ще е бърза вече се свързах с двама трима и бяха доста отзивчиви. Свързах се и с един собственик, който продава едностаен в Люлин 6 за 14000 - тухла и без ТЕЦ,близко е до метрото, на снимките изглежда добре,ПВЦ,баня.Вече съм си приготвил документите за банката и 5000 за първоначална вноска.Ще коментирам после.Ако знаеш коректни агенции в София може да ги публикуваш.

    Коментиран от #27

  • 27 Bossman

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Купувач":

    Това,че си попаднал на отзивчиви съдия изпълнители е добре.Можеш да намериш кантори на съдия изпълнители в гр.София жк.Лагера в сградата на бившето ГУСВ.Целия първи етаж е с техни кантори и стените са облепени с техни обяви.Имай в предвид,че собственика на апартамента,който си си харесал според закона той може да обжалва продажбата на апартамента му.Това е един вид препъни камък.За престижни квартали на София се смятат южните квартали.Не си купувай апартамент в Люлин или Надежда защото обирите на апартаменти там са много чести.И освен това там живеят много индивиди от криминалния контингент.Погледни за всеки случай апартамента в Люлин 6 и ако е типа "общежитие"с триъгълните балкони изобщо не го купувай.Собственика сигурно иска по-бързо да се отърве от него.Аз също се занимавам с недвижими имоти ако искаш ми позвъни на: skype Bossman927
  • 28 Купувач

    1 0 Отговор
    Мерси за съвета. Аз живея на 50 км до Валенсия. И вече пътувам само с мотора или с влак и метро заради проблемите в с паркирането,колата я ползвам само като вали дъжд. Затова си търся апартамент в София около метрото, за да не обикалям като глупак да търся място за паркиране и да не ми минават коли през главата денонощно.За квартал нямам големи претенции,истинските плюсове за един имот са редовния и безпроблемен транспорт - метро и влак и спокойствието също.Другата седмица се прибирам за 20 дена и ще се свържа с теб да ми дадеш съвет, а и евентуално може да видим някой апартамент.Ако ще купувам смятам да е лятото, защото сега съм предвидил да си обзаведа другия апартамент.
  • 29 Владимир Павлов

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Bossman":

    Първо обиждаш човека на "селянин", после искаш пари да изкараш от него??!
    Ето затова тази професия е обречена.....
  • 30 брокер

    0 0 Отговор
    Това, че някой работи от вкъщи или по между другото те рано или късно си отиват от пазара. НО против съм законния рекет, който искат да ни наложат големите БОСОВЕ на НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. Рекет легален, уж застраховка. ИЗМАМА.Искат да ни изядат хляба и да ходим да работим за жълти стотинки за тях. НЕ НА МОНОПОЛА!!!!!!!!!!!!! Всеки един който е професионалист се доказва сам и остава да работи. Но всеки има право да е на пазара. Ако новия закон който се опитват да прокарат без на никой да му е известно какво му се пече на зад....Много хоро ще останат на улицата за пореден път.

    Коментиран от #31

  • 31 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "брокер":

    Брокер, кой ти каза, че всеки има право да е на пазара? Егати наглостта, егати чудото? Ами другите посредници защо си плащат лицензи, авторско право и прочие....А? Абе брокер за една сергийка се плаща дето да продаваш цветя или домати и в повечето случаи пак продавача е" посредник" демек, производителите се броят на пръсти! Той имал право? На какво основание: Диплом,специализация,професионални умения,отношение към клиенти или просто едно голо д.пе? И другото: Много хора ще останат на улицата за пореден път......И всички от вашата смешна (гилдия) да останете на улицата, не е голяма загуба за обществото даже според мен пазарът ще се развива по-добре, защото един организъм живее по-добре без паразити! Разберете го накрая: със закон,без закон никой няма нужда от вашите услуги, клиентите ви намаляват и само се размножавате като еуглени а никаква работа освен мрънкане за процентчета от двете страни в сделката не вършите.

    Коментиран от #32

  • 32 Bossman

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "куку":

    Напротив абсолютно всеки стига да работи както трябва има право да е на пазара.Правиш оборот,плащаш си данъците за това.Подържаш офис-плащаш заплати и евентуално наем ако не е твое.Бизнес като бизнес и не само в бранша с недвижими имоти.Дори и на пазара както казваш производителите да са малко това не означава че другите нямат място да продават.Щом им купуват стоката значи има необходимост от тяхното присъствие.А защо смяташ,че от твоите услуги има нужда някой?Адвокати при това добри колкото искаш.На по-добрите и хонорарът им е по-висок.Има и защо.

    Коментиран от #33

  • 33 куку

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Bossman":

    Боце! 1. За адвокат се учи 5г. 2. После работиш като маладши адвокат в някоя колегия още поне 5. 3. Накрая ако си показал резултати може да се отделиш от колегията или продължаваш да работиш в нея като старши. Това е в общи линии, но си плащаш като поп патент или процент за колегията. За офиса,телефоните и др. необходими неща няма какво да обсъждаме? Има разлика май?

    Коментиран от #34

  • 34 Bossman

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "куку":

    Освен това,което си изброил има и друга възможност да работиш като адвокат след като си завършил право,а именно баща ти да е адвокат и да работиш в неговата кантора.Така използваш неговите контакти и навлизаш по-лесно в материала.В моя случай с недвижими имоти се занимавам от 1997 г.и от начало работих за коректни хора,които знаят как се работи с клиенти.Имал съм най-различни случаи така че нищо не ме учудва.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.