Отидете към основна версия

11 002 47

С колко ще поскъпнат жилищата в София

  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване-
  • софия-
  • bulgarian properties

За 2021 година увеличението ще е 10%

Снимка: М. Богданова ©

С близо 10% ще поскъпна жилищата в София за цялата 2021 г. Броят на сделките ще отчете ръст от 30%. „Тези резултати надхвърлиха очакванията ни за по-умерен ръст на цените, но трябва да се отчете и нарастващата инфлация, която изяжда част от постигнатия растеж и в реално изражение цените наистина ще завършат с около 5% ръст за 2021 г.“, казва Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Лихвените проценти по жилищните кредити в лева, които са 96% от изтеглените жилищни кредити, продължават да спадат и към месец септември са на средно ниво 2.68% по данни на БНБ. „Това обуславя и голямото търсене на кредити и рекордния ръст, който жилищното кредитиране бележи – с близо 40% на годишна база за първите 9 месеца на годината по данни на централната банка“, допълва Стойкова.

Издадените нови разрешителни за строеж на жилищни сгради в София за полугодието са 498 при 437 за първото полугодие на 2020 г. и 450 за първата половина на 2019 г., преди пандемията. Т.е. имаме известно ускоряване на обема на вадените разрешителни, но цялостното усещане е за по-бавно излизане на проектите на пазара. „Това може да се дължи и на изчакване от страна на инвеститорите заради нарастващите цени на материалите, за да могат да ценообразуват адекватно новите си проекти“, поясняват от агенцията.

За поредна година новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите и да съставлява основен дял от покупките на жилища в столицата, която е лидер в продажбата на имоти ново строителство.

Сделки продължават да се сключват активно от най-ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 23 гласа.

Свързани новини