Last news in Fakti

26 Ноември, 2021 09:21 3 966 8

Колкото по-малък е градът, толкова по-лесно е за живеещите там да купят имот

  • софия-
  • жилище-
  • покупка

Едва 20% от домакинствата могат да си купят средно по големина жилище в столицата

Колкото по-малък е градът, толкова по-лесно е за живеещите там да купят имот - 1
Снимка: М. Богданова ©

Колкото по-малко е населеното място, толкова по-достъпни за домакинствата са жилищата там. Анализ за пазара на недвижимите имоти на УниКредит Булбанк определя доколко достъпни са жилищата в различните населени места в зависимост от това колко години домакинство със средни доходи трябва да спестяват брутния си доход, за да си купи жилище. Според използваната в него скала за оценка жилищата се смятат за „достъпни“, когато домакинство със среден доход трябва да спестява до 3 пъти годишния си брутен доход, за да си купи жилище с размер равен на средния за страната (73 кв. м). Жилищата се смятат за „умерено недостъпни, когато този показател е между 3.1 и 4, „сериозно недостъпни“, когато е между 4.1 и 5 и „крайно недостъпни“ когато е над 5.1.

При този начин на измерване на връзката между цени на жилища и доходи на домакинства, най-недостъпни са жилищата в четири от най-големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас. Жилищата изглеждат достъпни едва за около 20% от домакинствата с най-високи доходи в тези четири града. В столицата, достъпни за домакинствата със средни доходи са жилищата в 16% от общо 98 изследвани локации (тоест в тези квартали съотношението средна цена на жилище разделена на средния брутен годишен доход на домакинство е по-ниско от 4.1 пъти), като дела на крайно недостъпните локации (тези със съотношение цени на жилище към доходи на средното домакинство по-високо от 5.1 пъти) е 46%. В същото време в по-малките населени градове като Плевен, Пазарджик, Перник, Шумен и Велико Търново жилищата остават достъпни за домакинствата са средни доходи през 2020 г., според изследването.

Икономистите на УниКредит Булбанк очакват, че през 2021 година вероятно цените на жилищата ще се увеличат с по-високи темпове в сравнение с доходите на домакинствата, поради покачване на цените на строителни материали, допълнителния ефект на пандемията от Covid-19, който се очаква да генерира по-високо търсене, както и продължаващия спад в доходността на банковите депозити, който ще продължи да насочва все повече средства към пазара на жилища. „Тези три фактора в комбинация, най вероятно ще доведат до ускоряване на темповете на нарастване на цените на жилищата през 2021 г., на фона на по-скромно протичащо увеличаване на доходите. Това сочи, че през 2021 г. вероятно ще наблюдаваме допълнително влошаване на достъпността на жилищата. Картината на ниво отделни населени места ще продължи да бъде нюансирана, като в София и другите големи градове, където търсенето остава най-високо, негативната тенденция на влошаване на индикаторите за достъпност на жилищата ще бъде най-ясно изразена“, обобщават в прогнозата си икономистите. Влияние върху цените на имотите може да окаже и предстоящото присъединяване на България към еврозоната.

Според авторите на доклада достъпността на жилищата се влошава в редица както развити така и развиващи се икономики. Макар, че международни сравнения са много трудни поради разликите в използвания подход на измерване, жилищата в България изглеждат по-малко недостъпни в сравнение с повечето страни от Централна и Източна Европа. По подобен начин жилищата в България през 2020 г. изглеждат по-малко недостъпни и от тези в повечето страни от Европейския съюз.

Данните показват, че средният размер на кредитите е около 150 000 лева, като левовете са категорично избираната валута. Около 80% от всички отпуснати кредити са за покупка на имот, а обичайната продължителност, която клиентите избират е около 30 години.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    18 1 Отговор
    Е, затова пък по селата има къщи за по 500-1000 лева. Даже има и села без жители. Вярно, пътища към тях няма, има нашествия на ... лилави сънародници, но важното е, че цените са ниски.
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    26 4 Отговор
    Новото РОБСТВО -ДОЖИВОТНА ИПОТЕКА ‼️
  • 3 senco

    18 1 Отговор
    Eати "анализа"!? Тея откриха топлата вода
  • 4 Този

    20 2 Отговор
    Който се е уредил на село е добре, който взима заплата над 4к в София е добре, останалите 95% от народа живеят в мизерия и кредити доживот!!!
  • 5 Варна

    7 9 Отговор
    Дано се вдигнат цените двойно,че морската ни столица се напълни със селяни

    Коментиран от #6

  • 6 София

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "Варна":

    Едва ли, всичките сте в София.
  • 7 ПКП

    5 1 Отговор
    ВИЖТЕ НА СНИМКАТА ТОЯ КОШЕР - МЕЧТАТА НА ПОЕТА Е ДА СЕ ЖИВЕЕ В НЕГО ............... НА МАТА ХАРИ ВСЕ ЩЕ И Е ВЪТРЕ !
  • 8 Сеирджията

    2 1 Отговор
    И по-,добре се живее