Last news in Fakti

15 Юли, 2022 13:21 22 892 35

Какво се случи на пазара на жилища у нас

  • bulgarian properties-
  • жилища-
  • цени-
  • българия

Проектите ново строителство стартират по-бавно

Какво се случи на пазара на жилища у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

През първото полугодие наблюдавахме имотен пазар в столицата, характеризиращ се с много голямо търсене и недостатъчно предлагане. Това обяснява, както ускорения растеж на цените, така и забавянето в ръста на продажбите.

„Проектите ново строителство стартираха по-бавно заради повишаващите се цени на материалите и трудностите с доставките, а тези от тях, които се предлагаха на пазара, осъществяваха активни продажби "на зелено". В допълнение, много от собствениците на имоти се изтеглиха от пазара заради високата инфлация и това допълнително намали предлагането. Същевременно търсенето продължи да бъде подкрепяно от изгодно банково кредитиране и растящи доходи. Лихвените проценти по кредитите продължиха да спадат, а обемът новоотпуснати кредити - да нараства, поддържайки темповете от 2021 г. на растеж с около 40%“, обобщава Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Другите фактори, които влияят върху жилищния пазар, също продължиха да имат положително влияние – безработицата остана на ниски нива – около и под 5%, а доходите продължиха да нарастват - с около 10% средно за страната и 12% за София през първото тримесечие по данни на НСИ.

Войната и инфлацията дадоха допълнителен стимул на търсенето с цел инвестиция в сигурен актив, какъвто са имотите и на пазара се усети недостиг на жилища не само в София, но и във всички райони на страната. Предлагането, което съществуваше на вторичен пазар, дори във ваканционните курорти и в селата, силно намаля и в момента офертите, които излизат на пазара, често се продават за броени дни.

“Всичко това доведе до ускоряващ се ръст на цените, който достигна 21% в София през второто тримесечие на 2022. Tова представлява най-бързото нарастване от 2008 г. насам”, посочва Стойкова.

Обеми продажби

Изчисленията по данните на Агенцията по вписванията показват, че сделките с имоти в страната през 2-рото тримесечие бележат ръст само с 4.3% спрямо същия период на 2021 г. Това идва на фона на ръстове на обемите с около 30% през 2021 г. и с около 10% през първото тримесечие на 2022 г.

Забавяне на темпа на растеж на обемите сделки има и в София, където е регистриран ръст от едва 0.28% на годишна база след 30-процентно нарастване през 2021 г.

Тези данни отразяват както лекото охлаждане на интереса поради ръста на цените, така и - в много по-значителна степен - основната тенденция, която очертаваме за периода и която считаме за водеща - недостатъчното предлагане, което да отговори на наличното търсене.

През април и май месец се забелязва известен отлив от пазара и временен стрес от растящите цени и общата несигурност, но през месец юни оборотите се връщат на нормалните нива отпреди войната и инфлацията и се забелязва раздвижване на пазара, което ще се отрази в обемите продажби на Агенцията по вписванията на по-късен етап.

Средни цени и предпочитани жилища в София

Средната цена на закупените в София през второто тримесечие апартаменти по данни е 1 425 евро/кв.м. при 1 345 евро/кв.м. през първото тримесечие и 1 175 евро/кв.м. година по-рано.

Това представлява рекорден ръст от 21% на годишна база – доста над очакваните нива за тази година и стойност, каквато не сме виждали от 2008 г. насам. За една година квадратният метър в столицата е поскъпнал с 250 евро, а само през второто тримесечие ръстът е с 80 евро/кв.м.

Най-големите увеличения на цените са регистрирани в края на 2021 г. и през 2022 г., като още от първото тримесечие на 2022 г. растежът се ускори от 10% в края на 2021 г. до 17% през първото тримесечие и 21% през второто.

В края на 2021 г. бяха достигнати цените от пика през 2008 г. и към момента жилищата в София се продават с около 160 евро/кв.м. над тези нива.

Средната обща цена на закупените апартаменти през 2-рото тримесечие нараства до 115 400 евро при 108 100 евро през първото тримесечие и 100 500 евро година по-рано.

Делът на закупените двустайни апартаменти нарасна до 63% от около 50% през предходни периоди. Това се случва за сметка на намаление на закупените тристайни и четиристайни апартаменти. Обяснението се крие в по-високите цени и по-малките бюджети, които се изискват при покупка на двустаен, както и с големия брой продажби с инвестиционна цел, при които търсенето е основно за двустайни жилища.

Достъпност на жилищата в София

Стойността на коефициента на достъпност през първото тримесечие на 2022 г. е 1.19. Поради по-бързия растеж на цените на имотите от този на доходите в София, които по данни на НСИ и наши изчисления нарастват с 12% на годишна база, има известно покачване на стойността на коефициента.

Това означава намаляваща достъпност на жилищата. Въпреки това, тя остава на добри нива спрямо предходни периоди и особено спрямо пика през 2008 г. (3.4), с който период в момента имаме съпоставими цени и ръстове. Т.е. в момента за покупката на 1 кв.м. жилище в София са нужни около 1.2 средни месечни софийски заплати, докато през 2008 г. са били нужни 3.4 месечни заплати за покупката на същата площ.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    86 13 Отговор
    Двама спекуланти закупили имоти миналата година си приказват. По добре да продам сега на 10% загуба, отколото догодина на 50% загуба.

    Коментиран от #14

  • 2 сила

    83 13 Отговор
    повече от 30 процента от жилищата в София са ПРАЗНИ......особено в центъра......ИМОТЕН БАЛОН се нарича и скоро ще гръмне п. п . много странно , но почти всички брокери на недвижими имоти в София са отвратително МИЙЕЙКАЩИ субекти

    Коментиран от #33

  • 3 хиро мустафа

    76 14 Отговор
    Безумие е имотите в Гърция да са 2, 3 даже 4 пъти по-евтини от тези в България. Като се има предвид по-добрата инфраструктура и подредба в Гърция. Цените в България са просто нереални.

    Хората си мислят, че като заключат парите си в жилище, ще са им в безопасност активите. Ще има изненадани тази зима, след като се забави икономиката на Германия. Това е най-важния партньор на България.

    Коментиран от #5, #9, #25

  • 4 7226

    63 3 Отговор
    Прилича на рецесия, мирише на рецесия, усеща се като рецесия, големите икономики вече са в рецесия, суровините паднаха с 50%. Бг мислител: значи ще е хиперинфлация .... бббооооооооо
  • 5 Да бе

    16 70 Отговор

    До коментар #3 от "хиро мустафа":

    Първо цените щяха да се сринат заради Евъргранде. После заради лихвите - 0.25% ОЛП няма как да смъкне цените при 17% инфлация. Войната в Украйна и тя не успя да спука имотния "балон". При една рецесия пак няма да можете да купите имот заради съпътстващата безработица и трудно кредитиране. Изпуснали сте момента и сега ви е яд, това е истината.

    Коментиран от #6, #7, #11, #16

  • 6 херо мустафа

    48 7 Отговор

    До коментар #5 от "Да бе":

    Ама естествено, че няма да паднат цените, защото българина не е "будала". Как така ще продава на загуба. Ще си държат апартаменти, които ще амортизират все повече и повече. Същото дето стана с курортните имоти край Бургас и Варна, ще се повтори

    В София разбира се по-бавно, заради голямата вътрешна миграция. Останалите градове обаче да се готвят.
  • 7 Хохо

    54 13 Отговор

    До коментар #5 от "Да бе":

    Аз парите ги имам, кредити нямам, само чакам обявата два апартамента на цената на един. И не бързам.

    Коментиран от #19

  • 8 123

    63 4 Отговор
    И тия още не са разбрали, че сме в рецесия. Пари ще трябват за храна и за топлина. Свърши това хората да дават пари за коли, имоти и биткойни.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лъжкиня!

    41 4 Отговор
    Защо ли тази смята, че и вярваме, да ходи да продава жилища вместо да си губи времето тук, все пак пред вратата и има опашка от чакащи балъци с много пари за жилища!!! Тази звучи като счупен грамофон едно си знае, едно си бае! Да те няма нагла, мързелива некадърница!
  • 11 Гост

    24 3 Отговор

    До коментар #5 от "Да бе":

    Да ни е яз, ако сме търсили, ама то кой търси? Ако има голямо търсене защо все същите обяви пускат?
  • 12 МирО

    46 5 Отговор
    Поредната статия, която ни внушава да купуваме.
    Няма лошо пишете каквото си искате, пък умните хора сами ще решават.
    Има стара поговорка: Умния се оправя с проблемите, а мъдрия не ги допуска.
    Като гледам каква есен идва (за зимата не ми се говори) чакат ни сериозни проблеми.
    По време на криза цените на имотите падат - поне до сега, историята такива данни дава.
    За мен в момента, пределната цена на имот е 1000 евро/кв.м (и то за София)
    и небих дал повече, но всеки сам си решава.
    Пък и при това което се задава предпочитам да имам повечко КЕШ за
    да оцелея с близките си, отколкото бетон, който ако ми потябва немога да го продам
    или за да го продам спешно трябва да сляза на 50% от пазарната цена.

    Коментиран от #20

  • 13 Аз Кочо

    38 2 Отговор
    Вятърът на промяната винаги духа от запад на изток. Четете статиите от чуждите сайтове, нашите са платени да агитират в полза на строителните фирми и банките. Само в западните статии може да разберете какво се случва в действителност
  • 14 Ал Тъпоне

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар":

    Зависи как го смяташ! След "зелената сделка" , която според технологичната обезпеченост на енергетиката си е направо "зелен хайвер" и санкциите срещу Русия, еврот е на път да започне да струва половин долар за евро и тогава на плащащите в долари няма а им се струва чак толкова скъпо.
  • 15 Някоя си

    4 3 Отговор
    Абе никой от вас срама няма ли?
  • 16 брокер мечтател

    16 6 Отговор

    До коментар #5 от "Да бе":

    купувай брат, сега на такива като теб разчитаме
  • 17 Реститута

    8 24 Отговор
    Защо си мислите,че тези които имът имоти нямът пари бе мушмуроци малки.По добре се хващайте на още една работа,че зимата идва

    Коментиран от #18

  • 18 брокер

    17 3 Отговор

    До коментар #17 от "Реститута":

    купувай....купувай....купувай....купувай....ти cи !!!!
  • 19 Асен

    9 24 Отговор

    До коментар #7 от "Хохо":

    Докато чакаш цените да паднат.... някога.... може би...... Живей на квартира и плащай висок наем! И си умен и си мъдър! И такива като теб са много, като чета мненията. Това е добре, разбира се. Ще вдигна отново наема на моите наематели.

    Коментиран от #28, #29

  • 20 Дято ти Благо

    7 11 Отговор

    До коментар #12 от "МирО":

    Ха-Ха-Ха, днес имаш КЕШ, а утре торба с хартия!
  • 21 Ричард Естес

    1 5 Отговор
    А нещо за цените в Барселона ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Инвестицията

    11 0 Отговор
    в жилище може да бъде добра, когато се следват 3 основни правила: Местоположение, местоположение и Местоположение. Всичко останало (когато жилището не е предназначено за лично ползване) е придобиване на пасив. Пасивите са убежище на хората който не знаят какво да правят със средствата си, но се страхуват да не ги изгубят. Всички сложни статистики и изчисления помагат на брокерите да планират по-добри печалби. Често това заблуждава и подвежда обикновенния инвеститор, както е в случая с тази статия.

    Коментиран от #24

  • 24 Един

    19 0 Отговор

    До коментар #23 от "Инвестицията":

    недвижим имот струва толкова колкото може да се продаде. Често собствениците се заблуждават с нереално високи очаквания за висока цена при продажба в бъдеще. Това може да се случи….зависи от Местоположението, зависи от икономическата ситуация. Жалко е, често срещаното очакване за инвестиране сега и бъдеща продажба с огромна печалба. Не че е невъзможно, но със сигурност е грешен подход при инвестиране в недвижим имот, независимо какъв би бил. Брокерите са влюбени в такива инвеститори. От тях се изкарват най-бързо и най-добри печалби. Помислете - колко Ви обича и ухажва брокера, когато се интересувате от някой недвижим имот? Без да се ангажирам с проценти, много брокери имат отношение към инвеститора както към портфейл, който да изпразнят. Портфейла, т.е. инвеститора е без значение. Когато брокера се среща с вас - брокера вижда парични знаци. Основната му цел е част от тези парични знаци да се прехвърлят при него / нея. Това остава когато се махне напудрената фасада, обещанията и красивите приказки. Нищо лично - просто бизнес.
  • 25 Парите

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "хиро мустафа":

    и имотите са ПАСИВИ, не активи, когато не носят приходи. Може да има огромни парични средства, но ако те не носят приходи - те са ПАСИВИ. Често срещано заблуждение, че когато има финанси - това са активи. Могат да бъдат, така е, но докато стоят неизползвани, се стопяват от инфлация, такси, ежедневни разходи…пасиви. Разбира се, необходимо е и да има пасиви…..хайде стига, че започва да става сложно.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Нет и тв

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Асен":

    Наем двустаен лукс -700лв. плюс някакви сметки + мобилност и никакви грижи. Цена двустаен лукс - 200 000 евро нагоре + сметки, данъци, ремонт и амортизация. Айде мерси хаха

    Коментиран от #31

  • 29 ИМОТЕН БАЛОН

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Асен":

    повече от 30 процента от жилищата в София са ПРАЗНИ

    Коментиран от #32

  • 30 съвет

    2 3 Отговор
    Търсете имоти извън зоните за бомбандировки и трудни или невъзможни за военно укрепване. Така ще сменяте само прозорците.
  • 31 Асен

    3 13 Отговор

    До коментар #28 от "Нет и тв":

    Пич, математиката не ти е силната страна, от мен да го знаеш. А и цифрите в базата данни са фалшиви. За анализа, просто няма да коментирем.
    Докато чакаш цените да паднат.... някога.... може би...... Живей на квартира и плащай висок наем! И си умен и си мъдър! И такива като теб са много, като чета мненията. Това е добре, разбира се. Ще вдигна отново наема на моите наематели.
  • 32 Асен

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "ИМОТЕН БАЛОН":

    Може и така да е, но ти си плащаташ наема, нали? А те /наемите/ се повишават всеки месец, май?
  • 33 Николенко

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    Ами премести се във Варна, ан маека ит подкада боклик
  • 34 Надзирател

    4 1 Отговор
    Като автокъщите. Пускат обява на някой автомобил и ако не се продаде, пускат обявата в друг сайт и от друга авто къща все едно е друг автомобили. Има само едно движение, но реално то не е на пазара!
  • 35 от Париж

    1 1 Отговор
    Местоположение Местоположение Местоположение
    на центъра с доброто местоположение ще бъдат атракция за минаващите с пробити джобове гладни
    граждани
    и идеални за огртабване от умни и красиви нарркомани
    както парижките банди
    изгубени и невъзвращаеми пари на центъро