Отидете към основна версия

7 717 10

Руските богаташи отново купуват луксозни имоти

  • великобритания-
  • руснаци-
  • луксозни имоти-
  • покупки-
  • инвестиции

Те се върнаха на лондонския пазар

Снимка: Shutterstock

Луксозният сегмент на имоти в Лондон отслабна значително след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Връщане към предишните темпове на сделки с чужденци обаче започва да се връща. Доказателство за това е, че руските инвеститори отново започнаха да придобиват луксозни имоти в британската столица. С 25% се е повишила активността на руските богаташи през летните месеци спрямо същия период на 2019 г. Интересът от страна на руснаците е не само към Лондон, но и към цяла Великобритания.

За периода януари-септември на текущата година на пазара на луксозни имоти са сключени повече сделки отколкото за всяка година от 2015-та насам, сочат данните на консултантската компания Savills. За първите девет месеца са сключени 352 сделки, цената на всяка, от които е над 5 млн. паунда, което е със 75% спрямо данните от 2019 г. Преобладаващата част от сделките са реализирани с британци и постоянно пребиваващи в страната чужденци. Руснаците са купили имоти през първото полугодие на текущата година на стойност 1.4 млрд. USD. Почти на същата стойност те са купили имоти за цялата 2019 г.

Ниските лихви по ипотечните заеми и очакванията за висока инфлация са другите фактори, които стимулират руснаците да придобиват имоти в чужбина и в частност във Великобритания. Те купуват имоти на стойност над 2 млн. паунда. Насочват се към имоти в новопостроени сгради в центъра на Лондон.

С над 21% ще нараснат цените на жилищата и наемите на луксозните имоти в Лондон, прогнозират анализатори и напомнят, че скъпите имоти са „отличен актив“ за защита на натрупаното богатство.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.

Свързани новини