30 Декември, 2021 09:21 2 177 0

В този сектор поскъпването ще се забави

  • великобритания-
  • жилища-
  • цени-
  • прогноза

Цените на жилищата във Великобритания с умерен ръст през 2022 година

В този сектор поскъпването ще се забави - 1
Снимка: Shutterstock

Рязко ще се забави темпът на поскъпване на жилищата във Великобритания през 2022 г., прогнозират експерти. Причините за това са няколко. На първо място цената на заемите ще се увеличи. Другият фактор е, че бюджетът на домакинствата ще изпитва нарастващо напрежение.

След рязкото поскъпване на имотите, продиктувано от ваканцията по гербовия данък и промяната на типа купувачи и продавачи на имоти, анализатори прогнозират поскъпване при жилищата между 3% и 5% през идната година. За сравнение, през текущата то е около 10%

Тенденцията на забавяне темпът на поскъпване на жилищата не се отнася за луксозния сегмент, коментират от консултантската компания Savills. През текущата година ръстът там е 3.2%, а прогнозата за следващата година е той да достигне 6%. За целия жилищен пазар увеличението през 2022 г. ще е 3.5%, тъй като британската икономика ще продължи да се възстановява от пандемията, а дефицитът в сегмента ще продължи да поддържа високи цените. В края на следващата година цените на апартаментите ще са с 3% до 5% по-високи спрямо началото, коментират от кралския институт на сертифицираните оценители.

Съществено забавяне в темпа на поскъпване очакват от един от най-големите ипотечни кредитори – Halifax. Причината е забавяне на темповете на поскъпване. Поскъпването ще е между 0% и 2%.

Специализираният сайт Rightmove предсказва, че във Великобритания жилищата ще поскъпнат с 5%, а в Лондон – с 3%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА