Last news in Fakti

10 Декември, 2021 09:21 4 345 5

Силен темп на поскъпване във всички региони

  • великобритания-
  • жилища-
  • цени

Тази тенденция във Великобритания ще продължи до края на текущата година

Силен темп на поскъпване във всички региони - 1
Снимка: Shutterstock

Темпът на поскъпване на жилищата във Великобритания отчита ръст през ноември. „Пазарът се държи, независимо от прекратяването на мерките въведени във връзка с пандемията, поддържането на жилищното строителство и развитието на икономиката като цяло“, посочва в свои доклад ипотечният кредитор Nationwide.

Жилищата са поскъпнали с 0.9% през ноември спрямо октомври, когато са отчели ръст от 0.7%. На годишна база увеличението е 10%, което е повече от направената прогноза за ръст средно от 9.3%.

„Цените са почти с 15% повече спрямо март 2020 г., при началото на пандемията. Причината е, че още при отмяната на първата карантина през 2020 г., търсенето беше силно. Интересът беше към по-големи имоти, тъй като все повече хора започнаха да работят от дома си“, казва главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.

Важно е да се отбележи, че през определен период по време на ограниченията, британският имотен пазар се поддържаше от данъчни облекчения. Те бяха предложени и приложени от министъра на финансите Риши Сунаком. Срокът им на действие изтече напълно през септември.

Дефицитът на жилища също поддържа горещ жилищният пазар на Острова. „Ако тази тенденция се запази, в близките месеци условията в жилищния сегмент ще са доста благоприятни“, коментира Гарднър. Той обаче подчертава, че перспективите остават неопределени в резултат на това, че има опасност Bank of England да повиши лихвените проценти. Също така влияние ще окаже и новият щам на коронавируса – Омикрон. Необходимо е да се отбележи, че темпът на ръст на жилищата значително изпреварва този на доходите и в резултат достъпността до жилища вече не е толкова висока, както до началото на пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    9 2 Отговор
    Е това да дразнещо прозрачни манипулации... Демек - не е само тука инфлацията... На нас какво ни дреме за Англия , там не да последни по доходи в ЕС...!!!???
  • 2 Град Борован

    4 1 Отговор
    Хубаво, че при нас всичко е стабилно:- зелето втасна, виното готово, Гошкото грухти доволен и чака коледа! Нека европата се гърчи, ние сме много добре тука!
  • 3 бл.134 в Зап. парк

    7 0 Отговор
    Причната е голямото печатане и раздаване на пари.Целя свят се надпреварват да прехвърли дълговете си на кой-който може : богатите на бедните, американците на целия свят....така че до две години панел в Люлин щ е е 2 милиона евро .Хората ще заселят Луната в търсене на по евтино електричество ...

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стига сте лъгали

    1 0 Отговор
    В investor.bg има статия как цените във Великобритания падът " Жилищният пазар във Великобритания губи пара в края на годината ". Но на Милена и плащат да пише друго ...