Отидете към основна версия

7 129 14

Централната банка обезпокоена от бума на пазара на имоти

  • австрия-
  • централна банка-
  • ипотечен заем-
  • жилища-
  • цени

Расте броят на необмислените ипотечни кредити в Австрия

Снимка: Shutterstock

Централната банка на Австрия предупреждава, че в страната расте броят на необмислените ипотечни заеми на фона на бума на жилищния пазар. Подобни кредити трябва да се отпускат при детайлна проверка на кредитоискателите.

Пазарът на недвижими имоти продължава да нараства в Австрия с по-бързи темпове спрямо този в еврозоната, се посочва в най-новия доклад на Централната банка, публикуван на 24 ноември. "Австрийския жилищен пазар темпът на нарастване и на цените, и на новоопуснатите ипотечни заеми, е значителен (бел. ред. първата половина на текущата година спрямо същия период на миналата), което ни кара да гледаме на дейността на търговските банки с повече внимание. Особено внимание трябва да се отдели на стабилното кредитиране, най-вече това на недвижими имоти", посочва регулаторът.

Стабилността при ипотечното кредитиране може да се постигне, ако се съблюдават някои правила, а именно не по-малко от 20% самоучастие при отпускане на жилищен кредит, максимален срок на погасяване 35 години и месечна вноска не повече от 30%-40% от месечния доход на домакинство.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.

Свързани новини