9 Юни, 2022 13:37 4 513 8

Старите или новите жилища поскъпват повече

  • австрия-
  • цени-
  • жилища-
  • ново строителство-
  • старо строителство

В Австрия първите са увеличи цените си с 14.2%, а вторите – със 7.3%

Старите или новите жилища поскъпват повече - 1
Снимка: Shutterstock

Индексът на цените на жилищата в Австрия (HPI) се е повишил с 12,3% през 2021 г. в сравнение с предходната година, сочат данните на местния Национален статистически институт. Това е най-високото годишно увеличение откакто се води статистика от 2010 г. и е значително по-високо от предходните години.

Най-много са се повишили цените на жилищата от вторичния пазар - с 14,2% спрямо предходната година. В тази група най-скъпи са етажните собствености (+15,5%). Частните къщи, закупени от домакинства, отчитат ръст от 12,5% на годишна база.

Подиндексът "покупка на ново жилищно пространство", който отразява динамиката на цените на нови апартаменти и панелни къщи, се развива по-малко активно. През 2021 г. тази цифра се е увеличила със 7,3% спрямо предходната година.

В Австрия делът на масовите домакинства, притежаващи къща или апартамент, като цяло надвишава дела на наемателите. От 2010 г. обаче делът на собствеността върху жилищата е намалял от 50,2% на 47,9% през 2021 г.

Разпределението варира значително в зависимост от региона. Така Виена има над средния дял на наемателите (77,2%). От друга страна, в Бургенланд само една пета от населението живее в квартири под наем.

Средният наем през 2021 г. е 553 EUR на апартамент и 8,3 EUR/кв.м. За нови договори за наем (до 2 години от предходния период на наем) средният наем, включително оперативните разходи през 2021 г., е 640 EUR на апартамент и 10,1 EUR/кв.м. Спрямо миналата година цената на квадратен метър в новите сгради се е увеличила с 2,9%.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оракул

    8 1 Отговор
    Най-много поскъпват имотите от керпич, стига да са на повече от 30 км от големите градове и да липсват пътища и градски транспорт.
  • 2 Софянец

    3 1 Отговор
    В центара на София има жилища от 1923,34 и др. които не са мръднали.Определено старото строителство е много качествено.
  • 3 Димов

    12 1 Отговор
    Стига с това поскъпване. Пишете кое се продава, че обявите едни и същи седят.
  • 4 Коментар

    13 1 Отговор
    Каква е разликата между платената журналистика и проституцията ? Проституцията задоволява клиентско търсене, докато платената журналистика иска да подтикне конкретно търсене.
  • 5 МирО

    10 3 Отговор
    Аман от целенасочени статии. Тази ни говори, че 2021 са се дигнали цените.
    Това го знае всеки. Но стига сте писали за миналото (щот цените се дигат).
    Пишете истината за момента, пишете че в половината свят цените тръгват надоло,
    а в другата са в плато - отлив на купувачи и имотите седят вече по 6 месеца и повече без реален интерес.
    Просто влизаме в "Мечия" цикъл и цените на имотитр вървят на доло.
    Ако продавача може да изчака 3 до 4 години - няма поблем - ще седи на пазара и чака купувач.
    Ако е на зор - сваля цената. През зимата и до година се очаква спад на цените с между 20 и 30%.
  • 6 новите българи

    4 8 Отговор
    И старото строителство и новото ще поскъпват. Докато продължават да печатат евра и долари и да ги хвърлят на тълпата така ще бъде. Според БНБ има депозити към 100 милиарда. Какво да ги правят тези пари освен да ги набиват в имоти. Ами спрете я тази печатница най после !

    Коментиран от #7

  • 7 Ех че неграмотен

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "новите българи":

    Печатницата е спряна, приятел ! Нещо повече, РАЗПРОДАВАТ се ипотечни обезпечения! А лихвите вървят ногоре.
  • 8 8782

    4 2 Отговор
    Централните банки предупреждават за дефицит на вазилин в апречната мрежа, изкутен от ипотекарите и инвеститерите в тухли. Моля Ви, не се презапасявайте.