Отидете към основна версия

9 128 24

Централната банка предупреждава за завишени цени на имотите

  • германия-
  • цени-
  • жилища

90% от германците очакват жилищата да продължат да поскъпват

Снимка: Shutterstock

Централната банка на Германия предупреди за завишени цени на недвижимите имоти, окачествявайки този процес като "особена уязвимост", тъй като цените продължават да растат. „Както цените, така и обемът на заемите продължават възходящия си тренд – не ставаме свидетели на спад в резултат на пандемията“, каза вицепрезидентът на Бундесбанк Клаудия Бух. Тя добави, че сегашните стойности на имотите се отклоняват от реалните с 10%-30%, а почти 90% от домакинствата очакват имотите да продължат да поскъпват.

Последният анализ за финансовата стабилност на Bundesbank също така отбеляза, че германските кредитори трябва да изградят капиталови буфери за справяне с потенциални жилищни проблеми. Има опасения, заради скъпите имоти банките да изтълкуват погрешно истинската стойност на обезпечението.

„Финансовата стабилност ще бъде застрашена, ако на пазара на недвижими имоти настъпят дестабилизиращи събития, в резултат на което ръстът на кредитирането ще доведе до неочаквано увеличение на дълга от страна на кредитополучателите“ се казва в доклад на германската централна банка.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.

Свързани новини