3 Ноември, 2021 17:43 45 015 52

Мазето в Германия: какво е позволено и какво не

  • мазе-
  • германия-
  • българия

В България най-често ги използват за складиране на зимнина, в Германия служат за съхраняване на инструменти, градински пособия или ненужни мебели

Мазето в Германия: какво е позволено и какво не - 1
Снимка: Shutterstock

В мазето българите налагат зеле и складират буркани, германците пък често майсторят в импровизирани работилнички. Както за всичко останало, и за използването на мазетата в Германия важат стриктни правила, някои от които са фиксирани в нормативни актове, други пък се налагат през съдебната практика.

Статут на мазето

Обикновено към всяко жилище под наем спада и съответното мазе, където може да се държат продукти, зимнина, градински инструменти, ненужни мебели. Като наемател имате право на мазе, само ако то е изрично вписано в договора за наем. Пак там трябва да е указано кое точно мазе принадлежи към Вашето жилище. Ако такова указание липсва, наемодателят определя полагащото Ви се помещение. Във Вашето мазе няма право да влиза никой друг, включително и наемодателят.

Мога ли да обзаведа работна стая в мазето?

Да, това е възможно без специално разрешение. Но едно такова обзавеждане трябва да стане след сериозно планиране и като се взимат предвид редица обстоятелства, препоръчва специализираният портал „Hausjournal“. Специалистите изброяват кои са най-важните фактори: осветление и проветряване, здравословни аспекти, изолация и отопление, параметри на помещението и точна скица. За да се използва като работна стая, мазето трябва да бъде високо най-малко 2,20 метра и да има прозорци с определена, регламентирана големина. При мебелирането на помещението трябва да имате предвид, че в мазето съществува по-голяма опасност от мухъл, тъй че дръжте мебелите на известно отстояние от стените.

Мога ли да спя в мазето?

В жилищни блокове обикновено е забранено да се спи в мазетата. В еднофамилните къщи под наем това обаче по принцип е разрешено. Но и в двата случая трябва да видите какво пише в договора за наем, защото ако в мазето редовно се преспива, в договора то изрично трябва да фигурира като жилищна площ. А в повечето договори за наем мазето фигурира единствено като складово помещение – тоест, там е забранено да се преспива. Ако сте собственик на еднофамилна или двуфамилна къща, преспиването в собственото мазе е допустимо, но ако сте собственик на апартамент в кооперация или жилищен блок, мазето изрично трябва да е обозначено като жилищна площ в нотариалния акт. Ако мазето към собствения Ви жилищен имот трайно ще се използва за гости и за преспиване, обикновено се налага да вземете разрешение за преустройство от архитектурните власти. Ако там само от време на време преспива някой – няма проблем. Но винаги имайте предвид, че в мазето е влажно, въздухът е по-лош, може да има мухъл или някакви вредни изпарения.

Мога ли да държа ценни предмети в мазето?

Това решавате Вие самите. По принцип в мазето се складират вещи за всекидневна употреба. Ако обаче го използвате като склад за някакъв вид бизнес-дейност, трябва да получите изричното разрешение на наемодателя. Не се разрешава също така да държите в мазето общоопасни вещества или предмети. Трябва да имате предвид също така, че влажността в мазето е висока, така че не бива да оставяте за дълго вещи, които са чувствителни към влагата. Ако поради спукване на тръба мазето Ви се овлажни допълнително, наемодателят не носи пълната отговорност за щетите, нанесени на скъпи предмети във Вашето мазе – просто защото не им е там мястото. Винаги трябва да се има предвид и друго: дали мазето е достатъчно надеждно защитено срещу взлом. Така например ако държите скъпо струваща водолазна екипировка в мазе с решетъчна врата от дъски и само един катинар, Вие носите част от отговорността при евентуален взлом.

Изданието „Mieterzeitung“, което предлага разнообразни информация на наемателите в Германия, отговаря на още няколко въпроса:

Полага ли ми се намаляване на наема, ако не мога да ползвам мазето? Да, ако не сте виновни за причините – примерно наводнение или пожар.

Длъжен ли съм да поддържам чисто стълбището към мазето? Да, ако в договора за наем сте поели такова задължение по отношение на общите части от имота. Мога ли да се откажа от ползване на мазето и да получа отстъпка в наема? Не, това по принцип не е възможно. Но винаги можете да потърсите взаимно приемливо решение с наемателя, съветват специалистите. С две думи: оказва се, че в Германия да си имаш мазе изобщо не е проста работа…


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 76 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОВА НА СНИМКАТА

    65 7 Отговор
    СА ЦЕННИ МЕЗЕТА ОТ БГ.МАЗЕ👍
  • 2 Статията е

    82 6 Отговор
    Да се намираме на работа да си чешем езика! В мазето ми бе да спи гаджето на щерката, или на жената любовника!

    Коментиран от #23

  • 3 Пръц

    77 5 Отговор
    Мамзето е място за бурета с вино и ракия.Може и бидон с кисело зейе.Буркани със зимнина и няколко пръта суджук.
    Този ,който живее в къща от един—два етажа знае за какво иде реч.
  • 4 баба ми

    129 10 Отговор
    то да е само мазето, в тая държава всичко е сложно. Не можеш да идеш на гости на баща си и майка си без да те поканят, ако им отвориш хладилника даже може да те съдят, какво остава за едно мазе...

    Коментиран от #25, #31, #43

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 123

    120 4 Отговор
    Очаквам следващата статия как да си ползвам балкона в Германистан.

    Коментиран от #27

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Чеп за зеле

    80 3 Отговор
    Същата боза е и с гаражите в дойчландия...1000 правила за глупости
  • 9 Ти си

    46 3 Отговор
    Пълни глупости са написани тук . Знаете ли кога някой германец живеещ в блок ще разреши някой да ползва общия ток и отопление на сградата за да си направи работилница (д да не говорим за шума). За стълбището и мазето си има домоуправител. Има стари сгради с ограничен брой мазета и няколко наемателя си делят една клетка . Ако ти се полага мазе а не искаш да го ползваш го даваш под ръка под наем (желаещи винаги има).

    Коментиран от #15

  • 10 БЕЛОВЕЦА

    35 5 Отговор
    Може и да греша,но съм останал с впечатлението ,че в Германските мазета се отглежда Български ,,зюмбюл,,.В последните няколко години,тази ,,плевел,,стана доста популярна в Дойчланд.
  • 11 мазета фрауто

    33 6 Отговор
    Дрога да но буркани не
  • 12 от село

    43 2 Отговор
    В мазето имам най-много работа ,защото там ми е ракиеният казан !!

    Коментиран от #14

  • 13 XXX

    49 7 Отговор
    Що за простотии? Някой ще ми казва какво да си правя в мазето???
  • 14 Гост

    58 3 Отговор

    До коментар #12 от "от село":

    Учителката пита:
    - Какво ще се случи, ако едно всичко разрушаващо гюле се удари в една неразрушима стена?
    Иванчо отговаря:
    - Ще се вдигне цената на ракията. Татко казва че каквато и простотия да се случи в тази страна, винаги се вдига цената на ракията
  • 15 Кавал

    26 8 Отговор

    До коментар #9 от "Ти си":

    къв общ ток сануваш кои щи даде общ ток всяка клетка си е към съответния електромер така е и с гаражите... а за шума си има съответни те часове никой неможе ти каже копче ако обичаш да си майсториш не ви знам каде живеете ама вземете се замисле те...
  • 16 dddddddd

    8 20 Отговор
    Ганювците се познават

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Англия са пъти по-добре от араболюбците

    29 9 Отговор
    Много са зле. Гараж да наемеш е ужас,80 евро е най-малко.Боклуците на Германците,като мебели,шперплат ,мокети ,изтърбушени дивани си ги изнасят пред къщите или кооперациите. И любимото ми,ако имаш уред изгорял-хладилник,печка,пералня трябва да се обадиш или да отидеш до шротплац в града.В Германия се сговняса яко,но все още има коне с капаци дето им вярват. Ходи му обясни на един такъв кон с капак,че да плаща по хиляда евро квартира за 100 месеца,може да си купи апартамент в София,на топ локация ,с място за паркиране ,а може би и гараж. Отделно,че за една и съща работа немеца взима 20 евро в час, а българчето 15. И като питаш -защо ? Се почва: Ама ти не знаеш немски на добро ниво(разбирай без акцент),ама образованието ти не се признава,ама той има години повече опит от теб,и има аусбилдунг(практика по професията). В Германия, се бачка само за над 17 евро и договорът да е едногодишен ,че да можеш да си прехвърлиш парите за безработица от там тук. Въпреки ,че няма да ги взимаш една година там,ама само 3 месеца защото ди в чужбина.

    Коментиран от #42

  • 19 един от многото

    39 4 Отговор
    Мога ли да налазя хубавата комшийка в мазето?
  • 20 готю

    43 2 Отговор
    Статията изключително ме обогати.Та в тоз смисъл и Аз искам да попитам дали е разрешено да друсам крушата пред мазето на комшията от много ма дразни и мога ли да жуля комшийката на перилата на стълбището.Благодаря за вниманието
  • 21 ивелин

    35 2 Отговор
    Който е служил в армията знае ; Изпълняваш това което ти е заповядано а не това което знеш, искаш или мислиш.(оставаш тези мисли за себе си). Същото важи и за Германия ( тези които са били за ден два " зяпали" по улиците и са възхищавали не са разбрали нищо) ако сте останли с години или месеци и то в големите им градове ще разберете. В казармата наказват с арест а в Германия глоби и само глоби.( пример; ако сте паркирали и са сте глоени - не платихте първият месец следващият месец е 3 пъти по-висака от глобата ; пак не платихте държавата ще ви съди и може затвор до 6 месеца или глоба многократна повече от първоначалната).
  • 22 Баро

    30 4 Отговор
    Направо съм учуден за каква голяма глупост могат да се изпишат толкова редове от утре и аз ставам журналист утре очаквайте статия за боклука който изхвърлям в контейнера цветно ще опиша употребените дамски превръзки и памперси
  • 23 Едуард Петров-Едо

    31 7 Отговор

    До коментар #2 от "Статията е":

    Прав си! Повече от това; ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО НИ ОТ ПАРЛИВИТЕ ПРОБЛЕМИ НА БЪЛГАРИЯ! СЕГА по друга тема: Тук се мъдри един сайт на шайката герб tribune с отявлени, крещящи лъжи срещу Президент Радев, срещу всяко добро и изключително важно действие на Служебното Правителство срещу ГРАМАДНИТЕ ГРАБИТЕЛИ И УБИЙЦИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И ДЪРЖАВНОСТ, ТУНЕЯДЦИТЕ, СЪСИПНИЦИТЕ, ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ВСИЧКИ ШАЙКИ! ЖАЛКИ СТЕ, САТРАПИ, С ЖАЛКОТO tribune! Ходете по дяволите, както винаги сте го правили! БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ЗЛИТЕ ШАЙКАДЖИИ!
  • 24 Любопитен

    29 2 Отговор
    А кога ще ни светнете какво можем да правим в тоалетната
  • 25 Едуард Петров-Едо

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "баба ми":

    Даа! Някои неща са им добри, но не всичко!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 И за

    26 3 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    това,че в много жилища в Германия не можете да си взимате душ след 22 часа. Там също някои предприятия и заводи работят на три смени. Връщате се изпотен от втора смяна и си мечтаете за една топла, отпуска ща вана или душ. Забравете, иначе ще си имате разправии с управляващия вашия вход или директно със съседите. Не зная как не са наложили и забрана за ползува не на тоалетната след 22 часа. Каанчето за вода също издава звуци, нарушаващи нощния покой.
  • 28 Коко Н

    10 20 Отговор
    В Германия най-много си личат българите.Няма втори такива "селски тарикати"!
    По отношение на доброто жилище има три основни правила:-
    1.Местоположение.
    2.Местоположение.
    3.Местоположение.
    Който иска да си стои на "локацията" София.(трето поколение съм Софиянец,с гл.буква).
    И както казва дон Хуан на въпроса кое е доброто място:-"Доброто място е това ,на което се чувстваш добре от само себе си".
  • 29 Българин

    21 2 Отговор
    Аз пък си направих мазето на механичка, за диси пием питието и говорим глупости с аверите.Не мисля да го ползвам за спане, но ако заспя на масата, вина нямам.
  • 30 КЪРЛЕЖИ

    14 10 Отговор
    НИЕ СМЕ ДАЛЕЧЕ ОТ ГЕРМАНИЯ , ТУК ВСЕКИ СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА И КОГАТО СИ ИСКА - ТОВА ВИНАГИ ЗАВИСИ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРОСТАЦИ ! НЯМА КАК ФАНДЪКОВА ИЛИ БОЙКО ДА ВЪВЕДАТ РЕД ПОРАДИ ПРОСТОТИЯТА ИМ И ПРЕСТЪПНИЯ ИМ МАНТАЛИТЕТ !
  • 31 Това за

    25 1 Отговор

    До коментар #4 от "баба ми":

    поканата е абсолютна истина, преживял съм го! Преди тодини живеехме в Берлин. Съседката беше към 75 годишна жена и имаше слабост към малката ни дъщеря, било също като нейната като малка. Веднъж ни покани ,като изрично уточни, че гостуването ни е до 18 часа. Не щеш ли, се позвъни и дойде дъщеря и , но беше подранила към половин час. Бабата я държа в съседната стая, защото била поканена за 18 часа, абеше към 17,30. Ние направихме опит да си тръгнем, но до 17,50 просто не ни пусна, защото това щяло да я обиди много... Немска им работа.
  • 32 Четец

    1 10 Отговор
    Домоуправителите са бкп от живково до днес. Яко и там с асансьорите се накрадоха. Никой не им прави ревизия. При тж им правеха проверки, касиера от домоуправителя и там е едни кражби, далавери. И сега кой успее ще има крадене. На заоад не се краде, защото живеят по къщи, ако имате близки в Германия, вървежни са луканкитеа другаде цигарите. Очакваме гладните богаташи да ви оберат по мазетата, външни врати не се заключват. Поне в това отношение си бе ок по тодорово време, и кой краде бойче, го уволняваха, не че и ти не го правеше, но трябваше от едрите риби. Не искам да крада, но и мен да ме крадат, но се краде много, и то от българите алчни и ненаситни. Ромите ги обзавеждат българите при ремонт. Те не крадат, крадат другите, но няма кой. Най много крадените дървета да им откраднат, но как ще ги осъдят, като и двете страни са крадци. Кой завърши на запад, германия, не крадат, защото преди 10 г получаваха мъж инженер и жена архитект 12 хиляди евра или 24 000 лева, и както каза майката на адвокат и лекар, нашите вземат по-малко. Но тя от варна строи в германия, архитектката де, училища, университети, а и вие от варна, защо ги изпуснахте, прибраха си родители, сестра. Защото им е ок във Варна ли, а и в Лондон, сите от Варна, деца на шефове в пенсия пожарникари и днес децата им са също шефове в Линдон, бъдете здрави, кво е писано, това ще е, за всеки
  • 33 121

    0 3 Отговор
    Лоша новина, не че хората не я знаят, както няма мвр, някой злобар би влязал не само в мазето, стаичката на вилата, би напълнил и би ги изхвърлил, за да не ядете. И това са хора нагли, от бкп на бойко или ххх. Да ме извините, ако греша. Бъдете добри хора. Рома може да цепи дърва по цяла нощ, но няма да краде, ходи по варелите, по титана, но не краде, крадат и то вземат е по точната дума и го изхвърлят и бию иска още да продължи с неговите бкп извратеняци, гадняри. Бъдете добри, за да ви закриля бог, децата ви са пдихично нолни, проститутки от вас, мили бкп, от вашите грехове строрили зло на колеги и сие. На добрите горния може да е малко, но им помага.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Анонимен

    1 4 Отговор
    Биха хората на тройката политици.. Отрова, за на не ядеш еко. И затова искат мракобесието към някои да продължи. Грехота е. В събота идете на Архангелова задушница, на гробищата, да си прочистите душици бедни. Спазвайте 10 божии заповеди.. Не лъжи, не кради и т. н. За да ви е ок на душиците ви. Не завиждай на ближния, работохолика, обищаш земята, обичаш животните. Това за мен са добри хора. Казват го за тях, всички лекари. А не вие, лоши и зли хора, надумвайки роми срещу тях. Хитри сте бкп ниновицибойковцикараянините
  • 36 Истини

    1 9 Отговор
    Ти по-горе, извини ме Вие, първо си виж България и кво ни интересува Германия. Родените там не ги мисли, ок са. Но в София, нима по време на соца не бе подобие. Отиваха командировка и хазайката не даваше да й ползват ваната, идвала дъшеря й и си плащала, демек напомняше, че трябва и те, не даваше на гърка след 10 часа да свети лампа и учеше на свещ, а бай ганю шефа чука на младото, но кой луд да му отвори.. Извинявай.. Мислел, че е тоалетна. И някои явно там са се срещали, любовните двойки омъжени, УЖ щастливо, а колко ли са били щастливи у дома, щом си.. А хазайка стара, посрещаше младите офицери, не давала е след 22 Ч да се излиза от стаята, кв Дружба, да продължававаме ли бахганювцибкпноменклатуро
  • 37 Гост

    2 2 Отговор
    Мезета, кражби, любовни истории, край нямат, но нека всичко да е с мярка. Купувай и изпращай, ако ще и свински суджик, но да е суджук сушен от България за Германия.
  • 38 Ю.Кортес

    16 2 Отговор
    В Германия не можеш и дограма да смениш без архитектурен проект и разрешение от общината.Собственик си само на хартия.Стени,стълбище,стълбищна площадка,строително петно,всичко е собственост на предприемача и те ушива с вечен наем за подръжка на общите части
  • 39 ГьорГинг

    10 2 Отговор
    " Както за всичко останало, и за използването на мазетата в Германия важат стриктни правила"- това се нарича тоталитаризъм.
  • 40 Да, Дойче Веле

    3 1 Отговор
    Ако сте с нашите мазета и ,, човеци,, при всички положения, тези правила са почти,, зер гут,...!
  • 41 Ей хора

    7 3 Отговор
    Преди няколко години си купих къща в Германия и се уверих какво чудо е тук. Миналата година взех да режа клоните на едно дърво в двора. Съседа ме пита дали съм си взел разрешително да го правя. Опулих се и го гледах, като паднал от небето. После проверих и се оказа, че за да кастря клоните в собствения си двор трябвало разрешение от общината. Трябвало и фирма да си извикам, която се занимава с това. Позачетох се и се оказа, че да си сложа градинска къщичка за инструментира дървена сглобяема също се изисква разрешение и още и още глупости. Просто нямам думи. Тук и да пръднеш ти трябва разрешение. Тази година си сложих соларни панели на покрива. Преди да го направя чаках няколко месеца за разрешение, като първо представих проект в отдела по строителството на общината. Смятайте, едни соларни панели, които не изменят облика или конструкция на къщата. Чууудо!

    Коментиран от #44

  • 42 офф

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Англия са пъти по-добре от араболюбците":

    Ама сте зиписали купищя селянщини...
    В София да наемеш гараж ще ти излезе 100 евро. С кви 80 евро за гараж с германска зпалата ще ни плашиш?
    Всички останали бози във форума са от този сорт,
  • 43 Ами

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "баба ми":

    Ако домакините (били те и твои преки роднини) са готови да те съдят за това, че си им се натресал в къщата, то явно мястото ти не е там.
    каква е алтернативата? Да няма опция да откажеш достъп на накояй навлек (бил той и твой роднина)?
  • 44 хубаво

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ей хора":

    Тогава ела си у Бг исенанеси в блок където всеки си прави каквото иска. Събаря стени, пробива, лашка сгртадата, отглежда добитък, всига шум и пр когато му скимне.
  • 45 какво ли

    4 1 Отговор
    Буркани с всякакви зеленчуци,плодове,месо, мед, пет реда суждук, един осолен бут на кука, пастърма, трушия , голяма каца с кисело зеле, ошаф, плитки от лук, чесън, моркови, набучени в пясък, едно буре с шара и с канела(чучур) за каната!
  • 46 ТRIF

    0 1 Отговор
    Стига с тези напудрени и преведени статии.
    "Във Вашето мазе няма право да влиза никой друг, включително и наемодателят."
    Що за глупост?
    Наемодателя не само че има право да влиза в отдадения имот ами е и негово задълвение по закон да следи за състоянието на имота си. Особенно при сигнал или авария. Разбира се влизането в отдаден имот се извършва по описаните в договора начин и случаи.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 БългАриец

    4 1 Отговор
    Отивам в Мюнхен нагости на роднина. Тя няма кола, но има клетка в подземия гараж. Клетките са по две една върху друга и се повдигат и свалят с хидравлика. Има изрично предупреждение че макс. височина на автомобила е 1.64м. Моята по книжка е 1.68. Съответно паркирам до мотоциклетите, така че да не преча на движението. Веднага обаче на другия ден лендмайстера или нещо средно между отговорник и домоуправител залепил на стъклото на колата предупреждение и звъни на телефона на братовчедка ми. Извикахме го, показахме му какво пише на клетката, извадих му книжката на колата. Беше много наострен и нахъсан за разправии и глоби. Обаче се наа.ср.а. Посумтя, посумтя, троснато се извини и ауфидерзеен. Нация от комплексирани нещастници неспособни на самостоятелно мислене. Ако в книжката на колата пишеше че трябва да яде лаййййнааа тъпият швабаа щеше да го направи.

    Коментиран от #52

  • 52 ивелин

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "БългАриец":

    В 2018 година бях в Stuttgard и естествено посетих музеят на Мерцедес която се намера на Mercedecsstrase на 100-150 м e заводът. Реших да погледна по отблизо когато бях на кръговото ( е булевард а горе е автомагистралата) до входа на портала има някъде 25-30 м изведнъж до мен Ханс някъде 1.90 м (не го видях ) застана до мени ме попита; "Къкво търся тук"? Казах му бях в музея и просто погледнах отдалече завода ; " Или бързо се махай или ще извикам полиция да те арестува ". Не можах да повярвам аз на улицата по-точно до кръговото на тратоара да портала има най-малко 30 м . Ядоса се и ми извика " Няма да повторя втори път ще извикам полиция. " ( за сведение за нашите многознаещи - не съм черен напротив бял с руса коса казвам това защото нашите глупаци ще кажат " бил си черен съмнителен затова - защото нямат понятие от света в който живеят.).