Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 17:17 6 725 12

Създава се ново министерство

  • германия-
  • строителство-
  • министерство

Германия вече ще има Министерство на жилищното строителство

Създава се ново министерство - 1
Снимка: Shutterstock

Ново министерство ще бъде създадено в Германия. Досега секторът на недвижими имоти и строителство беше част министерство на вътрешните работи. Причината за промяната е напрегнатата ситуация на пазара на жилища в страната.

Най-вероятно Министерството на жилищното строителство ще бъде оглавено от социалдемократите. Обещанието е годишно да се строят 400 000 нови жилища, от които 100 000 ще бъдат субсидирани от държавата. Това е резултат от едноседмични преговори между Зелените и Неолибералните свободни демократи (FDP), които доведоха до окончателно коалиционно споразумение. Заедно трите партии възнамеряват да ръководят следващото правителство на Германия.

Обещанието за изграждане на 400 000 жилища всяка година е с 50 000 повече спрямо сегашната цел и с около 100 000 повече, отколкото строителният сектор е успял да се справи до момента. А намерението да се субсидират 100 000 имота представлява четирикратно увеличение спрямо сегашната ситуация.

Въпреки всички обещания обаче в коалиционното споразумение липсва конкретна информация как те могат да бъдат изпълнени. Редица специалисти в жилищната политика ще изискват от Бундестага да промени старите закони или да приеме нови, за да могат да бъдат изпълнени заложените планове. „Ще бъде възможно да се оцени действителното въздействие на промените едва след като инструментите бъдат усъвършенствани“, каза Андрей Холм, специалист по жилищно строителство в Хумболтския университет в Берлин.

Огромното търсене и ограниченото предлагане допринесоха за по-високите наеми в Германия, особено в големите градове. В своя доклад за 2018 г. Холм съобщава, че 4,4 милиона семейства в големите градове живеят в твърде малки или твърде скъпи жилища. А според портала Numbeo наемите в Берлин са се удвоили през последните 10 години.

Доходите не са в крак с темпа на поскъпване на наемите, което означава, че наемателите трябва да харчат повече за жилища и да им оставят по-малко средства за други видове потребление. Това косвено се отразява и върху други сектори на икономиката. Хората с ниски доходи са неравномерно засегнати, тъй като предлагането на евтини жилища намалява.

Отговорът на FDP на тази ситуация е „строителство, строителство строителство”. Тяхното коалиционно споразумение призовава за „Алианс за достъпно жилище“ с особен акцент върху студентите и младежта и подкрепа за собствениците на жилища, сдруженията на жилища с нестопанска цел и политиките за местно планиране.

Правителството също така се стреми да рационализира и дигитализира бюрократичните процеси, свързани с одобряването и финансирането на строителни проекти. Целта е да се премахнат административните тежести, които увеличават разходите, а последното оказва натиск върху наемите.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 0 Отговор
    Скоро ще започнат да ви изследват отпадните води на кооперациите и де има Омикрон - затваряне и у Армеец на пълен пансион за неваксинираните.
  • 2 истина е

    5 0 Отговор
    Ние отдавна си имаме такова ! Главен архитект и магистрат който дава съгласието си !!!
  • 3 Ковид-терористите

    3 0 Отговор
    Аз помислих, че правят министерство за насилствено ваксиниране.
  • 4 Сатана

    5 0 Отговор
    Целта е съвсем различна.В тези жилища ще се настаняват новите Германци от Афганистан,Ирак,Африка и останалите дупки на континентите.
  • 5 ХА ХА ХА

    4 0 Отговор
    СЕГА ГЛЕДАЙТЕ КАК ЩЕ СЕ МНОЖАТ МИНИСТЕРСТВАТА У НАС !!! И БЕЗ ТОВА КАБИНЕТИТЕ НЕ СТИГАТ , МНОГО ЖЕЛАЕЩИ ЗА МИНИСТРИ ИМА ....МНОГО ГОЛЯМА КОАЛИЦИЯ СЕ ЗАДАВА !!! ЩЕ ИМАТ ОПРАВДАНИЕ ДА РАЗЦЕПЯТ МИНИСТЕРСТВАТА НА ПО ТРИ !!! ЗА ДА НЯМА НЕДОВОЛНИ И ЩЕ ИМАТ ОПРАВДАНИЕ , КАКТО ЗА СКОКА НА ЦЕНИТЕ !!!!!!
  • 6 Истината днес

    0 0 Отговор
    Каква реална е ситуацията...ново министерство и още разходи ..от субсидиите ще се облагодетелстват е такива като воновия който имат най скъпи наеми ..масата няма да усети нищо освен поскъпване...цените на материалите се вдигат ...още куп бюрократични неща който щавят бизнеса .....факти понеже ги гледам отблизо ..и в германия се краде но не така нагло да те знае цяла България и нищо даже си герой
  • 7 Българин

    1 0 Отговор
    Министерство на ългарите и талибани те в Германия
  • 8 Тъй де

    0 0 Отговор
    Ами то тия всичко искат да застроят. Това е безобразие.
  • 9 МУТРИЩА

    1 0 Отговор
    МИНИСТЕРСТВО НА СТЕНИТЕ ХОТЕЛИ ЩЕ БЪДЕ СЪЗДАДЕНО ЗА КАТЕТО ДЕТО НЕ ЗНАЕ АНГЛИЙСКИ А БЕШЕ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ПРИ МУТРАТА А СТЕНАТА ХОТЕЛ НА АРАПЯ ОЩЕ НЕ Е СЪБОРЕНА - НЯМА И ДА БЪДЕ ПРИ НОВИТЕ МУТРИ !
  • 10 Хahaha

    1 0 Отговор
    Министерство на истината кога ще създадат. Или ще изчакат първо да има европейска комисия по истината.
  • 11 Готин

    0 0 Отговор
    Ха, ха, ха! ГДР превзе ГФР! КОМУНИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ! Планове, субсидии, печатане на пари, инфлация, просешка тояга, солидарност, катастрофа!
  • 12 Хаха

    2 0 Отговор
    Помислих че правят министерство на рушветите