Отидете към основна версия

4 357 5

Силен темп на поскъпване във всички региони

  • великобритания-
  • жилища-
  • цени

Тази тенденция във Великобритания ще продължи до края на текущата година

Снимка: Shutterstock

Темпът на поскъпване на жилищата във Великобритания отчита ръст през ноември. „Пазарът се държи, независимо от прекратяването на мерките въведени във връзка с пандемията, поддържането на жилищното строителство и развитието на икономиката като цяло“, посочва в свои доклад ипотечният кредитор Nationwide.

Жилищата са поскъпнали с 0.9% през ноември спрямо октомври, когато са отчели ръст от 0.7%. На годишна база увеличението е 10%, което е повече от направената прогноза за ръст средно от 9.3%.

„Цените са почти с 15% повече спрямо март 2020 г., при началото на пандемията. Причината е, че още при отмяната на първата карантина през 2020 г., търсенето беше силно. Интересът беше към по-големи имоти, тъй като все повече хора започнаха да работят от дома си“, казва главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.

Важно е да се отбележи, че през определен период по време на ограниченията, британският имотен пазар се поддържаше от данъчни облекчения. Те бяха предложени и приложени от министъра на финансите Риши Сунаком. Срокът им на действие изтече напълно през септември.

Дефицитът на жилища също поддържа горещ жилищният пазар на Острова. „Ако тази тенденция се запази, в близките месеци условията в жилищния сегмент ще са доста благоприятни“, коментира Гарднър. Той обаче подчертава, че перспективите остават неопределени в резултат на това, че има опасност Bank of England да повиши лихвените проценти. Също така влияние ще окаже и новият щам на коронавируса – Омикрон. Необходимо е да се отбележи, че темпът на ръст на жилищата значително изпреварва този на доходите и в резултат достъпността до жилища вече не е толкова висока, както до началото на пандемията.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини