Отидете към основна версия

3 721 13

Цените на жилищата тук продължават да растат

  • чехия-
  • прага-
  • жилища-
  • цени

Най-малко увеличение се отчита в чешката столица

Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата във всички региони на Чехия отчита ръст. Поскъпването е най-малко в столицата, тъй като стойността на квадратен метър жилищна площ там е най-висока. Със 16% са поскъпнали жилищата в Прага през третото тримесечие на 2021-ва спрямо същия период на година по-рано. Средната цена е достигнала 4940 EUR/кв.м. Това е най-високата цена от анализираните 8 града. Анализатори се опасяват, че Прага може да се превърне в град на богаташите, като се има предвид, че жителите на града трябва да спестяват 16 години, за да могат да си купят жилище.

Основната причина за ръст на цените е дефицитът на апартаменти. Също така влияние оказва поскъпването на строителните материали и тока. Очаква се броят на купувачите леко да спадне след като банките повишиха лихвените проценти по ипотечните заеми.

Разглеждайки пазара на недвижими имоти в цяла Чехия, най-силното поскъпване на годишна база се отчита в Усти над Лабем. Там цената на квадратен метър е най-ниска сред големите градове. За година цените на жилищата са се увеличили с 61%, до 1530 EUR/кв.м. На второ място с поскъпване от 39.8% е Острава, а третата позиция е за Храдец Кралове – 37.6%.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.

Свързани новини