Last news in Fakti

24 Ноември, 2022 15:17 13 359 21

Със 75% спадна продажбата на нови жилища

  • прага-
  • чехия-
  • жилища

Няколко са причините за това явление в Прага

Със 75% спадна продажбата на нови жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Повишаването на лихвените проценти, високата инфлация, както и покачването на цените на енергията, което се отрази върху цените на строителните работи и материалите, повлияха значително на пазара на недвижими имоти. През миналата година в чешката столица са продадени 7450 нови жилища, което е най-високата бройка за последните 13 години. През текущата година обаче се очаква спад.

Така например, компанията Trigema очаква продажбите да се върнат на средните стойности от предходни години. Според предприемача броят на продадените апартаменти в столицата трябва да бъде само около 5500, което е с около една трета по-малко от миналата година.

С настъпването на лятото капиталовият пазар на нови сгради отбеляза много по-рязък спад в търсенето и крайните продажби. През юли и август 2022 г. продажбите са намалели с повече от три четвърти спрямо миналата година.

Според анализатора Франтишек Брож може да се предположи, че общите продажби тази година ще достигнат максимум 3500 апартамента, което е около половината от година по-рано. „Спрямо миналата година са продадени 717 апартамента по-малко, което е спад от 78%. И трябва да очакваме допълнителен спад през останалата част от годината. Търсенето е достигнало само една четвърт от миналогодишните стойности за същия период ”, описва данните на SZ Byznys Франтишек Броз, анализатор в Price Maps.

Според Ондржей Штиастни, ръководител на анализите в Central Group, значителният спад се дължи на факта, че се сравняват два екстремни периода. „Миналата година са продадени най-много апартаменти в историята. През текущата година се наблюдава обратната тенднеция, поради високите лихвени проценти и несигурността, свързана със ситуацията в Украйна, решението за покупка се забавя, така че числата са ниски“, казва той.

Deloitte също потвърждава значителен спад в продажбите на нови апартаменти в Прага. Според експерта по недвижими имоти Петр Хани настоящата пазарна ситуация ще засили позициите на жилищата под наем. „Поради намаляването на наличието на собствено жилище, може да се предположи, че ще се измести възрастовата граница, когато хората купуват или могат да закупят собствен апартамент. Поради по-високите цени и по-скъпите пари хората ще прекарват повече време в апартаменти под наем, преди да спестят достатъчно пари, за да започнат да купуват собствен имот“, казва Пьотр Хана от Deloitte.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хааха

    55 5 Отговор
    Само тука Ганчо си мисли че ще пробута панелката за 300к на друг Ганчо свърши тая вече.
  • 2 Мето

    7 20 Отговор
    А в Тамбокту пък съвсем няма продажби.100% спад на продажби на тови жилища, щото там никога не е имало и стари такива. Само сламени колиби.
    Статията е тъпа и безсмислена - за пълнеж.
  • 3 Бай Иван

    25 2 Отговор
    Пенчо бре, чети!
    Пенчо не чете.
    Пенчо, работи!
    Пенчо пак не ще.
    Пенча го мързи,
    гледа да лежи,
    За наеми мисли,
    Пенчо капиталови печалби върти,
    Но на Пенчо спекулативния комптор гори,
  • 4 МирО

    32 3 Отговор
    Нормално - по време на криза и броя сделки и цените на имотите се сриват,
    нищо ново икономическата история го показва.
  • 5 Брокер

    7 36 Отговор
    Еех мили деца,докато чакате да паднат цените ще ви мине животааа..........
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дост

    16 1 Отговор
    Тая глупачка пише всякакви простотии по света. Само не и у нас! Кликаджийка.
  • 8 Коментар

    31 1 Отговор
    Чета доста мнения на брокери, явно имат много свободно време. В САЩ най големите агенции за НИ съкращават по 40% от брокитата. Очертава се все повече свободно време да имат.

    Коментиран от #18

  • 9 шеф брокер

    3 30 Отговор
    Който се надява на панелките да им падне цената , ще трябва да почака към 300 години. Не става само с плямпане, трябва и акъл.
  • 10 Софиянец

    6 27 Отговор
    Панелката, като се пипне става прекрасно жилище, както и ЕПК. И гредореда и новото строителство си имат предимства, красивичко е и има гаражи и доста по скъпичко… и на нищо няма да пада цената бе, мушмороци. Дори и номинално леко да се коригират цифрите няма да ви става нищо по-достъпно и по-евтино оттук нататък. Още повече на най-ценното имущество и стабилен през годините актив. На когото му трябва жилище, за да си реши жилищния проблем, момента е веднага.Ще става все по-трудно. Колко трябва да си залупен бай Ганьо, за да не го осъзнаваш! Вечните дървени философи

    Коментиран от #11, #12

  • 11 До Софиянец

    15 4 Отговор

    До коментар #10 от "Софиянец":

    Направо си напиши IBAN-a да ти пращат комисионни и без сделки. Егати наглите и лъжливи брокери.

    Коментиран от #13

  • 12 точно така

    4 15 Отговор

    До коментар #10 от "Софиянец":

    За съжаление - човека е прав. Цените в никакъв случай няма да паднат. Винаги ще се намери купувач. Да не говорим, че има на къде още да се вдигат...света откачи, но със сигурност колкото и да ни се иска- цените няма да паднат по-надолу от това.
  • 13 въпрос

    3 10 Отговор

    До коментар #11 от "До Софиянец":

    Знаеш ли на ден какаква е бройката на чужденците ( в т.ч. и "бежанци"/"мигранти" ), които получават статус за пребиваване в България ? Доста от въпросните хора са доооста по-богати от нас.

    Коментиран от #17

  • 14 Чудесна

    0 4 Отговор
    статия, топ! Богданова, дай нещо за Бурунди, тръпнем за икономиката и инвестиционните възможности в региона.
  • 15 Инвеститор

    3 4 Отговор
    Още ли не разбрахте,че ако са евтини имотите всички гладиатори ще дойдът в София,Пловдив и Варна.Затова ще растът в тези градове,всяка жаба да си знае гьола
  • 16 Аз Кочо

    11 2 Отговор
    Еми от статията може само да се направи извода че там предстои бум на наемите, което означава спад на интереса за покупка. Това значи и спад в цените, защото няма интерес. В бг обаче всеки има имот така че освен срива на цените на продажбите ще наблюдаваме и спад или задържане в цените на наемите
    .
  • 17 Скептик

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "въпрос":

    Мигрантите идвали и били богати.. а ти ще искаш ли да живееш с тях и да сте съседчета. Щото в София специално мигрантите масово са с по тъмен цвят на кожата и главно от посока юг...
  • 18 Драги ми смехурко,

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар":

    И 100% от брокерите да съкратят, това не означава, че цените ще паднат! Имаме свръх инфлация - не цените са се увеличили, а парите ти са се обезценили! Ако днес себестойността на строящо се ново билище е 50% по еисока и продължава да расте, как очакваш вече построеното да стане по евтино, с излкючение на някои коптори из лошите махали, може би? При кризата в цяла Европа, все повече чужденци ще идват да живеят у нас! Дали това ще свали цените?

    Коментиран от #19

  • 19 Аз Кочо

    8 2 Отговор

    До коментар #18 от "Драги ми смехурко,":

    Виж сега, когато броят на брокерите намалява, това говори за спад на сделките. Когато има спад на сделките ще започне и спад на цените. Ти си дръж копторчето други обаче ще продават, тези които са на зор и спекулантитв с кредити. А относно чужденците дето щели да купуват, тези от Авганистан дори и те бягат от България. А в един момент 250 000 коптора празни ще излязат на пазара и пак няма да има купувачи. И да не стане сега ще стане в един момент когато кредитите вече няма да могат да бъдат крепе и от банките. Така че се успокой и се наслади на бъдещето.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бивш софиянец

    1 0 Отговор
    Аз ще ви кажа тайната!! Евтино е в Бобов дол. Предлагане има на много добри цени. Ходете купувайте