Last news in Fakti

14 Декември, 2022 13:37 14 220 13

Рязък спад при продажбите на нови жилищата

  • прага-
  • чехия-
  • нови жилища-
  • продажби-
  • лихви

Повишаването на лихвите по ипотечни кредити отрезви пазара в Прага

Рязък спад при продажбите на нови жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

През 2021 г. в Прага са продадени около 7500 апартамента. „През текущата година броят им едва ли ще надвиши и половината на този от миналата“, коментира главният изпълнителен директор на Skanska Residential Петр Михалек.

Спадът в търсенето и продажбите тази година се дължи на значителното увеличение на лихвите по ипотечните кредити. Така например през миналата година при Skanska делът на клиентите, финансирали жилището си с ипотека, е около 80%, останалите са платили от собствените си спестявания. „Днес всичко е точно обратното“, казва шефът на компанията.

Замразяването на пазара на недвижими имоти носи добри новини за потенциалните купувачи. Средната цена на нов апартамент в Прага почти не се е повишила през третото тримесечие на тази година и остава около 148 000 крони на квадратен метър, според пазарен анализ на компаниите за развитие на недвижими имоти Skanska, Central Group и Trigema.

Цената на новите жилища обаче все още не е достигнала пределния максимум. Според ръководителя на Skanska, следващо значително поскъпване ще има или в края на следващата година, или в началото на 2024 г.

Наред с намаляването на продажбите се увеличава и предлагането на жилища. Според Михалек обаче то все още не е достатъчно. За да отговори на нуждите, пражкият пазар трябва да нарасне поне два пъти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ама

    22 1 Отговор
    148000czk =6095 eur на кв.м, бая обир.

    Коментиран от #11

  • 2 МирО

    11 4 Отговор
    Доколкото разбирам става дума въобще за жилища , а не за нови жилища.
    При влизане в рецесия е нормално да има застои и дори спад при цените на имотите.
    Евентуално атрактивните жилища ще запазят цената си и могат да разчитат на някакъв ръст - защото по лесно ще намират купувачи - големия проблем при рецесия е точно липсата на купувачи
    А атрактивни жилища са : с добра локация и добра инфраструктура ( до метро, до голям пазар, до болнични заведения, до училища и т.н.) , малки бутикови блокчета (4 до 5 етажа, до 15 апартамента - задължително ново строителство и необвързани с такси и сметки към пазачи и др.) с уредено паркиране и т.н.

    Коментиран от #3

  • 3 ТОЧНО

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "МирО":

    Си го казал,... дано по-вече хора го прочетат и усмислят
  • 4 Коментар

    9 6 Отговор
    Пазара винаги се движи в една посока, няма как на съседа да пада, моя да расте.

    Коментиран от #5

  • 5 МирО

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар":

    Бе то и доматите са си домати, но за едни не давам и 1,5 лева/кг, а за други съм навит да дам 6 лв/кг----- Въпрос на ВКУС:):):)
  • 6 експерт

    7 6 Отговор
    Прага е добро място за живеене , но Карлови Вари е по добро и по романтично. Цените на старото строителство ще растат нагоре защото е по качествено, с по добра локация , с по добра ландшафтна планировка. Новото строителство не струва и наполовина от старото и в Чехия и в България. Добрите имоти не се продават никъде , нито в Чехия , нито в България .

    Коментиран от #7, #12

  • 7 МирО

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "експерт":

    Добри имоти се продават винаги, но просто не се задържат на пазара - бързо биват закупени (ако са в разумния ценови диапазон). Относно ново или старо факторите са толкова много , че спорът е безсмислен ( трябва конкретни примери), има много добре поддържани стари сгради ( добро строителство) и също много добре построени нови блокчета по всички нови европейски критерии за земетръсоустойчивост, енергоефективност и т.н.
    Въпрос на вкус и възможности на бъдещите купувачи.
  • 8 Бакшиша.

    8 1 Отговор
    Аз като по балама си изплатих панелката в Ляолин,да му мислят тия с кредитите и ипотеките.Ако искат да се дигат,да падат, все ми е тая.И се возете на такси за да има за бел хлебец,филе елена,пръжолки и за уискенце,Аз съм скромен и не искам имоти в Париж,ферарита идр..А, и се къпете бе хора,не е толкова страшно
  • 9 Гео Милев

    4 11 Отговор
    Бастуниии, догодина цена под 2000 евро кв.м в София няма да има дори в Бенковци.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 София

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Да ама":

    3к/кв.м, а реалната квадратура е 65%. Демек Цената на реален кв.м. отива към 4500 евра. Сега пак помисли къде е Прага къде е София...
  • 12 Ееех експертее

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "експерт":

    Идея си нямаш, ама какво да ти отварям очите...
  • 13 Аз Кочо

    0 0 Отговор
    Сега и аз да кажа. На много малко хора им трябва имот за живеене. На масата им трябва имот за спекула, да го продадат по скъпо, защото искат парите а не имота. За тя дето разправят че инфлацията им ядяла парите в банката, питам като продадат нали и техните пари ще идат в банката. Всеки пазар се пренасища и поема надолу в търсене на равновесна точка. Следващото десетилетие пазара ще върви надолу. Такъв е цикъла. А тия дето чакат да продадат на 2к евро и повече ще почакат