Отидете към основна версия

4 966 6

Айфеловата кула вече е по-висока

  • айфелова кула-
  • антена-
  • височина

След поставянето на новата антена тя вече е 330 метра

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Височината на Айфеловата кула се е увеличила с 6 метра и е достигнала 330 метра след инсталирането на нова радиоантена. „Новата 6-метрова антена ще подобри предаването на сигнал за цифровите радиа. Антената ще допълни вече инсталираните предаватели и ще позволи излъчване на около 30 телевизионни канала и 32 радиостанции за 12 милиона жители на столичния регион", се казва в съобщение на администрацията, която отговаря за кулата, публикувано в социалната мрежа Twitter.

Новото устройство е монтирано на върха на кулата с помощта на хеликоптер. Самата операция е отнела 15 минути, но е подготвяна почти една година. За извършване на работа на голяма надморска височина всички манипулации е трябвало да бъдат съгласувани с кметството на Париж, Министерството на културата и полицията. Инсталирането на антена с тегло около 350 кг струва близо 1 млн. EUR.

Известната кула, разположена в центъра на Париж, е построена по проект на инженера Гюстав Айфел за Световното изложение от 1889 г., което от своя страна е посветено на стогодишнината от Френската революция. По това време височината ѝ е 312 м, след което е увеличена на 324 м. Строителните работи започват през януари 1887 г. и продължават 2 години, 2 месеца и 5 дни. Първоначално кулата е трябвало да бъде временна структура, но Айфел доказва, че неговото дело е от голямо значение за различни физически експерименти, по-специално тези, свързани с радиокомуникациите.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.

Свързани новини