Last news in Fakti

16 Март, 2022 07:21 4 655 6

Айфеловата кула вече е по-висока

  • айфелова кула-
  • антена-
  • височина

След поставянето на новата антена тя вече е 330 метра

Айфеловата кула вече е по-висока - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Височината на Айфеловата кула се е увеличила с 6 метра и е достигнала 330 метра след инсталирането на нова радиоантена. „Новата 6-метрова антена ще подобри предаването на сигнал за цифровите радиа. Антената ще допълни вече инсталираните предаватели и ще позволи излъчване на около 30 телевизионни канала и 32 радиостанции за 12 милиона жители на столичния регион", се казва в съобщение на администрацията, която отговаря за кулата, публикувано в социалната мрежа Twitter.

Новото устройство е монтирано на върха на кулата с помощта на хеликоптер. Самата операция е отнела 15 минути, но е подготвяна почти една година. За извършване на работа на голяма надморска височина всички манипулации е трябвало да бъдат съгласувани с кметството на Париж, Министерството на културата и полицията. Инсталирането на антена с тегло около 350 кг струва близо 1 млн. EUR.

Известната кула, разположена в центъра на Париж, е построена по проект на инженера Гюстав Айфел за Световното изложение от 1889 г., което от своя страна е посветено на стогодишнината от Френската революция. По това време височината ѝ е 312 м, след което е увеличена на 324 м. Строителните работи започват през януари 1887 г. и продължават 2 години, 2 месеца и 5 дни. Първоначално кулата е трябвало да бъде временна структура, но Айфел доказва, че неговото дело е от голямо значение за различни физически експерименти, по-специално тези, свързани с радиокомуникациите.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    Айфел доказа тезата на Бай Кире механика- " Временното е най-трайно!" ‼️
  • 2 ФрансПрес

    2 3 Отговор
    Такива комплекси, че да си удължаваш антената :) Франсетата колкото са ненормални, напоследък май остават най-адекватни от "западните" лидери.... не че имат глас, но някак си не кудкудякат толкова като другите. ЕС си отива, заради алчност и лицемерие, ние пак избрахме да сме на губещата страна ...

    Коментиран от #4

  • 3 добрият ром

    4 1 Отговор
    с тез цени на белкантото, чакам само да паднат забраните на Кобита и с братчейти от махлата шса постарайм да стане по-ниска.
  • 4 Баща ти

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ФрансПрес":

    Отива си копейкината ти тиква,аре у лево
  • 5 Петър

    1 0 Отговор
    Пак проява на неграмотност от страна на журналистите,какво означава написаното от журналист:
    За извършване на работа на голяма надморска височина всички манипулации е трябвало да бъдат съгласувани с кметството на Париж, Министерството на културата и полицията.
    Колега "журналисте",град Париж се намира на 28 метра надморска височина,това е почти колкото един панелен блок в България.

    Коментиран от #6

  • 6 ToEтака

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Петър":

    То е така, защото новините им ги спускат и те са преводачи, а не журналисти... в случая от езика от който са превеждали ... е звучало по подобен начин :) Не се нахвърляйте на журналистите, всеки от нас ако не работи търговец или услуги за вътрешен пазар ... работи все за западни фирми и му спускат само задачи и той козирува заради едната заплата. Трябва си реалност както казваш, но за жалост за момента ни натискат само да сме добри роби, защото запада отдавна има опит как да се държи с роби.