Отидете към основна версия

15 513 14

Държава промени закон заради Абрамович

  • роман абрамович-
  • португалия-
  • закон-
  • гражданство

Португалия с по-високи изисквания към желаещите да получат гражданство

Снимка: Shutterstock

Португалия промени закона, който предоставя гражданство на потомци на сефарадски евреи и който наскоро позволи на руския милиардер Роман Абрамович да получи паспорт. „Указът въвежда ново изискване към кандидатите да демонстрират "ефективна връзка с Португалия"“, каза вътрешният министър Аугусто Сантос Силва.

Новите правила изискват от кандидатите да предоставят допълнителни документи, като например наследство на недвижим имот на португалска територия или доказателство за посещение в страната.

„Поправките в закона за гражданството вече са одобрени от португалския президент Марсело Ребело де Соуза и скоро ще влязат в сила“, каза вътрешният министър на брифинг за чуждестранни журналисти, без да посочи точна дата на влизане в сила.

През 2021 г. Абрамович получи португалско гражданство съгласно закон от 2015 г., който предлага натурализация на потомците на сефарадските евреи, прогонени от Иберийския полуостров по време на средновековната инквизиция.

Сантос Силва каза, че Португалия ще приложи санкции срещу руския олигарх, но не може да му забрани влизането в страната, тъй като е гражданин.

Абрамович е сред няколкото руски милиардери, включени в черния списък на ЕС след началото на войната в Украйна. Миналата седмица той беше включен в британския списък със санкции.

През януари 2022 г. португалската прокуратура започна разследване за предоставяне на гражданство на Абрамович. И в зависимост от резултатите, на руснака може да му бъде отнет португалския паспорт. Говорителят на милиардера отрича клиентът му да е извършил неправомерни действия.

Миналата седмица равинът, отговорен за издаването на документа, необходим за получаване на гражданство на Абрамович, беше арестуван по подозрение в пране на пари, корупция, измама и фалшифициране на документи.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 41 гласа.

Свързани новини