Отидете към основна версия

8 720 13

Украинските бежанци разгорещиха този пазар

  • естония-
  • жилища-
  • наем-
  • бежанци-
  • украйна

Наемите в Талин поскъпнаха с 15%-20% само за месец

Снимка: Shutterstock

Търсенето, предизвикано от притока на бежанци от Украйна към Талин и други големи естонски градове, доведе до ръст на наемите при евтините апартаменти с 15-20% само за един месец. „Най-много се е увеличило търсенето на апартаменти в достъпния и средния ценови сегмент. Пазарът на наеми в момента е хиперактивен“, казва Яанус Лаугус, партньор и председател на управителния съвет на Uus Маа агенция за недвижими имоти.

Обикновен тристаен апартамент под наем на цена от 500 EUR на месец привлича 40 заинтересовани лица само за един ден. „Брокерите имат свои собствени контакти и много апартаменти дори не стават публични“, пояснява Лаугус и допълва, че цените на наемите са скочили с 15-20%. Днес наемодателите искат 600 EUR за апартаменти, които преди са отдавани под наем за 500 EUR.

„Много е трудно да се намери свободен апартамент в прилично състояние за по-малко от 400-500 EUR днес, например в Талин. Увеличението на цените все още не е засегнало апартаментите наети преди идването на бежанците, тъй като пазарът все още не е добре установен. Увеличението на цените също не е повлияло на пазара за наем на много скъпи апартаменти, тъй като търсенето на тях не се е увеличило толкова драстично“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.

Свързани новини