Last news in Fakti

26 Април, 2021 15:10 27 453 10

Силно поскъпване на имотите

  • естония-
  • цени-
  • жилища

Отложеното търсене и дефицитът вдигат цените в Естония

Силно поскъпване на имотите - 1
Снимка: Shutterstock

Силно поскъпване на жилищата може да бъде забелязано на пазара на недвижими имоти в Естония. За да се обяснят точно причините за това е необходимо да се разгледа пазарът като цяло. „Така например, секторът на търговски имоти е в плачевно състояние – търговските помещения са затворени, както и обектите от хотелския и ресторантьорски бранш, а наемането на офиси отчита съществен спад. Ситуацията на пазара на жилища може да бъде обяснена с предшестващо затишие. В момента в Талин растат, както цените, така и броят сделки“, казва Пепа Сооман, член на УС на агенцията за недвижими имоти Pindi Kinnisvara.

През пролетта на 2020 г. и строителните предприемачи, и купувачите заеха изчаквателна позиция, припомняйки си предходната икономическа криза. Затова и не е учудващо, че и броят на сделките рязко и бързо спаднаха. През лятото на миналата година хората започнаха постепенно да се връщат към обичайния си начин на живот, макар предприемачите и собствениците на жилища да не бързаха да се върнат на пазара. Поради това и предлагането не отчете значителен ръст. Това, което прави впечатление е, че на пазара активност проявиха младите, тъй като най-бързо се възстановиха от негативните последици от кризата. В същото време обаче броят на предложенията спадаше.

„Едва сега (бел. ред. пролетта на 2021 г.) се появиха предложения за жилища ново строителство. Предприемачите възстановяват работата. Поради това може да очакваме, скоро да се активизира и сегментът на купувачите на средна възраст, които до момента заемаха изчаквателна позиция“, коментира Сооман.

От април 2020 г. до март 2021 г. в 15 от градските центрове на Естония, са сключени 15 489 сделки с жилища. От тях 9195 са в Талин. За аналогичния предходен период – от април 2019 г. до март 2020 г. техният брой е бил 16 368. Де факто се отчита спад в продажбите от 6%. Подобен спад е обусловен от по-малкото предлагане, поради което и цените се повишиха. Затова е още рано да се говори за „бум“ на пазара на жилища в Естония.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова император

    23 9 Отговор
    Поскъпват жилищата в Талин защото вече 70% от града е рускоговорящ и братишките настъпеат с парите си. Навсякъде се чува руска реч, само някакви надписи на умрял език се мяркат по уличните табели.

    Коментиран от #9

  • 2 Към автора

    34 2 Отговор
    Прекалено пошло представяне, с елементарно внушение. Звучиш като платен т.е. от статията ти разбирам страха, че в България скоро започват да фалират строителни компании.

    Коментиран от #7

  • 3 Nekoi

    38 3 Отговор
    За пореден път да призовем: ПИШЕТЕ В ЗАГЛАВИЯТА НА СТАТИИТЕ ЗА КОИ ДЪРЖАВИ ПИШЕТЕ!!!
  • 4 Прост чиляк

    34 2 Отговор
    И какво разбрах от статията? Нищо. Колко е средната цена на кв м жилищна площ в евро? Колко е средната заплата в тази страна? Колко % от жилищата са собствената на гражданите? Пропагандни статии за да нажежат българския пазар и да се вдигнат цените!
  • 5 Димов

    9 0 Отговор
    Поскъпване или поевтиняване се смята като изчислиш, за колко МРЗ е бил продаден имота.
  • 6 Канарче

    7 0 Отговор
    Стесняват кръга .
  • 7 Пешко

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Към автора":

    Няма такова нещо. Как ще фалират,като не спират да купуват хората? Такива като теб ги слушам от 2015г как щели да падат цените. Сравни цените от тогава до сега. Аман от познавачи! Той през живота си е влизал в бе повече от двадесетина имота ама изказва мнение за пазара :д
  • 8 смях

    4 0 Отговор
    Скоро статия и за Антарктика с още по-подвеждащо заглавие.
  • 9 Стефан

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Вова император":

    Мурзилаааа, мурзилка изпадаш в телешки възторг от измислените си мечти, балтийските републики ВИНАГИ са били прогермански настроени, даже когато бяха окупирани живота там беше по подреден, а ако има руско говорещи то е защото БЯГАТ ОТ ПУТИНСКИЯ РАЙ, същото е и в България, идват тук и се реализират защото на собствената им държава не им пука за тях, ЕМИГРИРАТ КАВАЛ, разбра ли.
  • 10 company

    0 0 Отговор
    Скоро и в България ще има поскъпване. В злато. Печатниците бълват долареси и евра които не стават за нищо и накъде ще инвестират богатите ? Естествено в злато.