Last news in Fakti

31 Декември, 2022 14:21 1 599 4

Забавя се темпът на продажба на жилища

  • естония-
  • талин-
  • жилища

Средната цена на квадратен метър в Талин е 3140 EUR

Забавя се темпът на продажба на жилища - 1
Снимка: Shutterstock

През третото тримесечие на 2022 г. броят на сделките с недвижими имоти в Естония е намалял с 14% на годишна база и възлиза на 12 493, сочат данните на поземления департамент Maa-amet на страната. В същото време общата стойност на сделките се е увеличила с 14% за този период до 1,36 млрд. EUR. На тримесечна база броят на транзакциите е намалял с 12%, а общата им стойност е намаляла с 8%.

През третото тримесечие на 2022 г. в Естония са извършени 7289 сделки за покупко-продажба на апартаменти. Въпреки че тази цифра беше непроменена спрямо третото тримесечие на 2021 г., тя спадна с 9% на тримесечна база.

Средната цена на квадратен метър на нов апартамент в Талин през третото тримесечие на тази година е 3140 EUR. Стойността остава непроменена спрямо миналата година, но спада с 11% спрямо предходното тримесечие.

Средната цена на апартамент на вторичния пазар в естонската столица продължи да расте, достигайки 2860 EUR/кв.м през третото тримесечие на 2022 г., с годишно увеличение на цените в местна валута от 28% и тримесечно увеличение от 4%.

Индексът на цените на недвижимите имоти в Естония се е увеличил с 3% през третото тримесечие на 2022 г. спрямо предходното тримесечие и с 25% на годишна база. Спрямо третото тримесечие на 2021 г. индексът на цените на апартаментите се повишава с 24%.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдава се и забавяне

    6 3 Отговор
    В темпа на мислене при някои русо..с...ф.....или
  • 2 Брокер

    5 1 Отговор
    Нееееее, всички ще ни уволняяяттттт ...
  • 3 Жоро

    3 0 Отговор
    Ей дечко,да те уволнят в 6 район//но
  • 4 млади естонки

    1 2 Отговор
    И в България цените ще стигнат 3-4к евро/кв.м . Само стойте та гледайте. Естония и България си приличат по тъп0тията, все едно са роднини.