Отидете към основна версия

18 109 13

Цените на жилищата тук излетяха до небесата

  • германия-
  • острови-
  • цени-
  • жилища

Стойността на квадратен метър на апартаментите разположени на островите в Северно море расте бързо

Снимка: Shutterstock

В Германия цените на жилищата, разположени на островите в Северно море излетяха до небесата, сочи доклад на агенцията за недвижими имоти Von Poll. Офертната стойност на имоти, разположени на Северно-фризийските острови в Шлезвиг-Холщайн се повишиха със 17,1% през първото тримесечие на 2022 г. до средни нива от 14 000 EUR/кв.м. Така, апартамент от 30 кв.м струва средно 425 000 EUR, а 100 кв.м – около 1 400 000 EUR.

Цените на Източнофризийските острови, разположени в Долна Саксония, също се повишиха значително – с 5,7% през първото тримесечие на текущата година и достигнаха средно 8200 EUR/кв.м.

Остров Силт е най-силно засегнат от покачващите се цени на жилищата, тъй като пазарът на недвижими имоти тук най-силно прегря от всички северни острови. Силт е една от най-известните и популярни туристически дестинации в Германия, което влияе на цената на имотите на острова, която се е увеличила с 21,7% за изминалите 12 месеца.

Днес средната цена на къща е 18 700 EUR/кв.м. Купувачите на имот в Силт ще платят около 560 000 EUR за апартамент от 30 кв.м и средно около 1 870 000 EUR за 100 кв.м.

Поради ниското търсене и рязко поскъпване хората, които искат да си купят жилище на островите в Северно море, започнаха да търсят къщи и апартаменти на други места. Това доведе до значително увеличение на цените на жилищата в районите разположени в близост до континента. В континенталната част на Северна Фризия цените са се повишили средно с 26,2% през последната година до близо 2650 EUR/кв.м. Източнофризийските окръзи Витмунд (+22,8%) и Аурих (+22%), както и окръг Дитмаршен (+27,6%) в Шлезвиг-Холщайн отбелязаха подобен растеж.

Цените на жилищата на островите в Северно море са толкова високи, че местните вече не могат да си позволят да живеят в тях. Местните островитяни са били принудени да се преместят на континента. Скорошно проучване на Sylt показа, че островът е пренаселен и твърде голяма част от жилищното пространство се използва неправилно. Сега се обсъждат нови правила за забрана на строителството на нови селски къщи.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.

Свързани новини