Last news in Fakti

28 Юли, 2022 19:51 7 686 8

Лихвените проценти отблъснаха купувачите

  • германия-
  • продавачи-
  • купувачи-
  • лихва-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит

Спад от 17% при продажбите на жилища в Германия

Лихвените проценти отблъснаха купувачите - 1
Снимка: Shutterstock

Рязкото увеличение на лихвените проценти на германския пазар на недвижими имоти има признаци за обръщане на настоящата тенденция, а именно отлив на купувачи. През първото тримесечие на 2022 г. търсенето за покупка на недвижими имоти в страната е намаляло със 17% на годишна база. Обявите за жилища също са онлайн по-дълго време спрямо миналата година, тъй като продавачите по-трудно намират купувачи.

„Вместо това значително повече хора търсят имоти за отдаване под наем отново. Тенденциите, които наблюдаваме могат да имат забавящ ефект върху ценовото представяне в средносрочен план“, коментират анализатори на ImmoScout24.

Германските обяви за етажна собственост остават онлайн средно 37 дни от януари до март 2022 г., в сравнение със само 30 дни през същия период на предходната година. При еднофамилните жилища продължителността на обявата е увеличена от 32 на 34 дни.

Статистиката потвърждава нарастването на търсенето на наеми. Ако в началото на 2021 г. търсенето на жилища под наем е спаднало с 11% спрямо година по-рано, то през първото тримесечие на 2022 г. то е нараснало с 28% на годишна база. В резултат наличното предлагане на имоти под наем намалява с 23%, докато предлагането на имоти за продажба се увеличава с 15%.

Близо два пъти повече продавачи са понижили цената на своите жилищни имоти за продажба през първата половина на 2022 г., отколкото през предходната година. Така поевтиняват 6% от еднофамилните къщи и 9% от кооперациите. През първата половина на 2021 г. това е засегнало само 3% от продаващите къщи и 6% от апартаментите.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балонче розово

    40 1 Отговор
    Пук-пук

    Коментиран от #7

  • 2 Опит

    44 1 Отговор
    Спада дори не е започнал, ще бъде епично
  • 3 тук пък

    30 2 Отговор
    теглят заеми и купуват яко на яки цени
  • 4 Ванко

    36 7 Отговор
    Няма страшно,в БГ всичко е под контрол ние сме остров на стабилността на имотния пазар.Даже сега като вдигнат лихвите,ще се купуват много повече имоти,понеже българина е финансово грамотен и знае,че имотите могат само и единствено да поскъпват и никога да не падат.
  • 5 Л.Ф. Селин

    36 1 Отговор
    Много ми харесва тази рубрика във ,,Факти" която поддържа Милена Богданова.
    От нея научавам, че в целият свят е в първи етапи на ,,ипотечна катастрофа", само в България всичко е цвята и рози и всеки трябва да купува по 4-5 апартамента на година. 😄
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Балонче розово":

    Сега е пук-пук, после ще е прас-прас.
  • 8 Петър

    5 0 Отговор
    За период от един месец цените са паднали с 10000евро средно, представете си като вдигнат лихвите с още 3-4 процента. Декемери-януари очаквам да започне fire sale.