24 Май, 2022 09:15 18 094 13

Цените на жилищата тук излетяха до небесата

  • германия-
  • острови-
  • цени-
  • жилища

Стойността на квадратен метър на апартаментите разположени на островите в Северно море расте бързо

Цените на жилищата тук излетяха до небесата - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия цените на жилищата, разположени на островите в Северно море излетяха до небесата, сочи доклад на агенцията за недвижими имоти Von Poll. Офертната стойност на имоти, разположени на Северно-фризийските острови в Шлезвиг-Холщайн се повишиха със 17,1% през първото тримесечие на 2022 г. до средни нива от 14 000 EUR/кв.м. Така, апартамент от 30 кв.м струва средно 425 000 EUR, а 100 кв.м – около 1 400 000 EUR.

Цените на Източнофризийските острови, разположени в Долна Саксония, също се повишиха значително – с 5,7% през първото тримесечие на текущата година и достигнаха средно 8200 EUR/кв.м.

Остров Силт е най-силно засегнат от покачващите се цени на жилищата, тъй като пазарът на недвижими имоти тук най-силно прегря от всички северни острови. Силт е една от най-известните и популярни туристически дестинации в Германия, което влияе на цената на имотите на острова, която се е увеличила с 21,7% за изминалите 12 месеца.

Днес средната цена на къща е 18 700 EUR/кв.м. Купувачите на имот в Силт ще платят около 560 000 EUR за апартамент от 30 кв.м и средно около 1 870 000 EUR за 100 кв.м.

Поради ниското търсене и рязко поскъпване хората, които искат да си купят жилище на островите в Северно море, започнаха да търсят къщи и апартаменти на други места. Това доведе до значително увеличение на цените на жилищата в районите разположени в близост до континента. В континенталната част на Северна Фризия цените са се повишили средно с 26,2% през последната година до близо 2650 EUR/кв.м. Източнофризийските окръзи Витмунд (+22,8%) и Аурих (+22%), както и окръг Дитмаршен (+27,6%) в Шлезвиг-Холщайн отбелязаха подобен растеж.

Цените на жилищата на островите в Северно море са толкова високи, че местните вече не могат да си позволят да живеят в тях. Местните островитяни са били принудени да се преместят на континента. Скорошно проучване на Sylt показа, че островът е пренаселен и твърде голяма част от жилищното пространство се използва неправилно. Сега се обсъждат нови правила за забрана на строителството на нови селски къщи.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мда

    30 3 Отговор
    Щото ограничения пазар на супер скъпи богаташки имения на едни миниатюрни острови касае родните тираджии, бакшиши и продавачки в мола.
    Някои от тези имения си струваха по 35 000 евро на квадрат още преди 10 години! Днешните цени от 14 000 на квадрат не впечатляват.

    ПС. Защо всеки материал тук звучи като истерична пропаганда на тема - хоросана е по-скъп от залтото и по ценен от въздуха и водата?
  • 2 Гост

    21 2 Отговор
    Поради ниското търсене и рязко поскъпване хората.... ;)
  • 3 каку миленчи,

    8 4 Отговор
    и тука ши литят каку
  • 4 айде бе

    26 2 Отговор
    Не гледайте и не ни залъгвайте със страни дето и на картата не ги знаем къде са... Казвайте за БГ и
    каква е причината за неоснователната скъпотия и...
  • 5 Браво Миме

    15 3 Отговор
    Браво Миме, помпай, помпай за последно!
  • 6 Мимиии

    12 3 Отговор
    Инвестирай бърже, че утре от небето ще са до луната, хахахахаха! Еврохолд няма ли да пуснат някоя марка, евро, де?
  • 7 Предприемчив

    5 16 Отговор
    От топ брокер в бранша имам вътрешна информация
    В София престои чудовищно покачване
    Който може да тегли кредит и купува защото после става страшно
    Кибиците чакащи балона ще останат по тапети

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Подсказка

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "4558":

    Понеже знам, че наще брокери не знаят, как да проверят броя сделки им го пиша.
    16,6% СПАД на Броя сделки с нови имоти в САЩ на МЕСЕЧНА база и около 30% спад на годишна база за месец април. Статия от Мимето по темата НЯМА ????
  • 12 Курти

    3 1 Отговор
    Чудесно място за живеене!
    Плаж, палми, джетове... Цената е малка даже 🤣
  • 13 леле КАКО

    1 1 Отговор
    Да не цъфне и там някоя къщурка дарена на мома , обслужваща бившия ни Вожд ? При тези цени ?