Last news in Fakti

24 Август, 2022 17:43 36 478 33

Цените на жилищата започнаха да падат

  • германия-
  • жилища-
  • цени-
  • наем-
  • охлаждане

Пазарът на имоти в германските градове започна да се охлажда

Цените на жилищата започнаха да падат - 1
Снимка: Shutterstock

След години на висока активност и рязко покачване на цените на имотите, германският жилищен пазар започна да се охлажда на фона на високите лихви и кризата с разходите за живот, според проучване на онлайн портала за недвижими имоти Immosscout24. В същото време ситуацията на пазара на наеми остава напрегната.

Нарастващите разходи за строителство и по-високите лихви по ипотечните кредити започват да влияят на жилищния пазар. През второто тримесечие на 2022 г. търсенето на недвижими имоти в Германия е спаднало значително. Покупателната активност е намаляла с 36% спрямо миналата година, докато броят на обявите за продажба се е увеличил с 46%.

Намаляването на броя на купувачите на жилища означава спад в цените на имотите в някои от най-големите градове в Германия. В Кьолн, Дюселдорф, Франкфурт, Хамбург, Мюнхен и Щутгарт офертните цени отчитат спад от 6,6%.

Цените на еднофамилните частни къщи са паднали значително във всички големи германски градове с изключение на Берлин. В Кьолн цените са паднали с 4% за 3 месеца, а в Щутгарт – със 6,6%. Цените на апартаментите остават без промяна в Мюнхен, Щутгарт и Хамбург. Леко поскъпване има в Берлин, Дюселдорф и Кьолн.

Извън големите градове растежът продължи. Темпът на растеж обаче, който беше средно 2% през второто тримесечие на 2022 г., далеч не е толкова силен, колкото през последните месеци и години.

Стагнацията и падащите цени са част от „приспособяването към нова икономическа реалност“, тъй като нарастващите разходи за строителство, високата инфлация и по-високите лихвени проценти оказват влияние. Недвижимите имоти в Германия от известно време се смятаха за надценени, а сега изглежда, че са в упадък.

„Това е първият път след финансовата криза от 2008 г., в който виждаме толкова значителна корекция на цените, особено в нови кооперации и еднофамилни къщи в съществуващи и нови сгради. Сега е много по-трудно за продавачите да намерят купувачи“, казва управляващият директор на Immosscout24 Томас Шрьотер.

Промяната на ипотечния пазар имаше ефект на доминото върху пазара на наеми. Imosscout24 отчете 48% увеличение на търсенето на апартаменти под наем, което от своя страна доведе до ръст в цените. През второто тримесечие на 2022 г. цените на наемите на апартаменти са се увеличили средно с 2,7% спрямо първото тримесечие. В същото време жилищата под наем в новите сгради са поскъпнали средно с 3,6%.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 брокер

    42 4 Отговор
    не мое да бъде , ужаз
  • 2 А ми

    54 4 Отговор
    скоро и при нас.
  • 3 MTGонтан

    66 10 Отговор
    Поевтинели хахах , те скочиха с по 150% , и че паднали сега с 4 % и айдеее поевтинели .....
    Съвсем скоро поколението което има златни ръце ще си отиде , а след него ще се наредят поколения със ръце завряни в задника . Те тогава ще видите какво е скъпотия

    Коментиран от #8

  • 4 Коментар

    36 2 Отговор
    Милена, да не ти се сърдят строителите с тези статии ? Да не би да са закъснели с превода по IBAN-a?
  • 5 бл.134 в Zап. парк

    36 4 Отговор
    Мани ги тия ,Дончовци.Те и такива повечето не са .Тук е истината , София е център на вселената ,очаква петорен ръст до нова година
  • 6 Красимир Петров

    45 6 Отговор
    Неизбежно е цените да започнат да падат.С кеф ще гледам и слушам виене на умряло.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аз Кочо

    33 2 Отговор

    До коментар #3 от "MTGонтан":

    Ако едно жилище струва 100к и поскъпна с100 пр. става 200 к. Но ако новата цена 200 к падне 50 пр. става пак 100к., така че процентите при спад са по зловещи

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ванко

    46 2 Отговор
    На мен ми прави впечатление,че от няколко дена неса се показвали брокери,банкери,кредитни консултанти,инвенститоре и стройтели да обясняват,че това няма как да се случи в БГ.Мойта прогназа е,че от началото на септеври тези измекяри ще се надпреварват по медиите да опровергават такива информации - така че се подгответе да им гледате противните физиономии ежедневно

    Коментиран от #20

  • 12 Годт

    37 1 Отговор
    А ние сме велики богати умни и с много пари.Нашата икономика е първа заплатите най високи.Така че жилищата у нас са по скъпи от Германия.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мтгонтан

    6 12 Отговор

    До коментар #8 от "Аз Кочо":

    Незнам за какви 50% спад говориш , но ще ти дам реален пример . Преди 7 год в UK сайт който следя редовно , цената на апартамент /2 стаен/ до Бремерхафен беше 45 000 евро . Днес 2 стаен апарамент в Северна Германия под 150 хил няма да намериш . Както искаш така ги смятай в проценти

    Коментиран от #16, #32

  • 15 Промиване на мозъци

    6 1 Отговор
    В крайна сметка кво се е случило в Кьолн?"В Кьолн цените са паднали с 4% за 3 месеца" или "Леко поскъпване има в Берлин, Дюселдорф и Кьолн"
  • 16 Аз Кочо

    17 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мтгонтан":

    Ами за да ме разбереш чети внимателно какво съм написал. И това че са поскъпнали с 200 300 500 пр не значи че не могат да поевтинеят пак с толкова. Цените се качват по стълбите и падат с асансьора
  • 17 Зелен идиот

    12 0 Отговор
    Много скоро и съвсем ще се охлади,някъде и ще замръзне..!
  • 18 Ало

    11 0 Отговор
    До Декември като затвърят 20-30% от фирмите дали временно или завинаги и хората останат без работа или с 700 лв ще започнат здраво да купуват апартаменти. Направо ще се изтрепят.
    И държавата като види ко става ще реши да увеличи данък сгради и изметта с многото сгради ще се изпотрепят един друг
  • 19 Български брокер

    2 4 Отговор
    Тука е точно обратното не можем да смогнем само тази година сме вдигнали цените с 30%

    Коментиран от #22

  • 20 Добромир Ганьев

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ванко":

    аз съм отпуска на село
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 В Германия може и да е така...?!

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "Български брокер":

    НО!В България цените на жилищата постоянно се вдигат!Или държат едно високо ниво,без да падат!

    Коментиран от #23

  • 23 Генерал Лебед

    9 0 Отговор

    До коментар #22 от "В Германия може и да е така...?!":

    Докато не почне ядрената зима...да видиш как ще се испарят илюзиите на много хора.
  • 24 Коментар

    17 0 Отговор
    Историята показва че в предходните кризи цените на имотите в България падат ПОВЕЧЕ от средното в Европа, но срива започва с малко закъснение.
  • 25 Петкан

    5 1 Отговор
    Разпродавайте, щото както отива бомбите са тръгнали за насам
  • 26 инвеститор

    1 19 Отговор
    В Германия наистина има балонизиране
    Но това за БГ не важи
    Защото цялата провинция се опитва да мигригра към градовете и се стига до липса на терени и жилища
    Просто в БГ търсенето е ОГРОМНО и не може да се обезпечи от предлагането
    Апропо да си дойдем на думата
    Инвестирай в имот днес
    Бъди милионер утре
    Кой разбрал разбрал
    Който не - горко ще реве

    Коментиран от #27, #29, #30

  • 27 Сеирджия

    13 1 Отговор

    До коментар #26 от "инвеститор":

    А пък в моят град има ОГРОМНО търсене на ферарита. Всеки търси запазено ферари втора ръка за 20 хил. евра, ама нещо предлагането е много малко. Абе, важното е, че търсенето на ферарита е ОГРОМНО. Който разбрал - разбрал...
  • 28 е стига де

    3 3 Отговор
    някакво заглавие гръмко... и после в германските градове... кво на бърка нас... тука, тука няма управия...
  • 29 Верно

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "инвеститор":

    Верно, то за туй 40% от жилищния фонд в Софето е празно. Офф ми то и зареди хоум офиса населението на София спада. На то и терени нямало, за туй цели нови кватари се навъдиха - Малинова, манастирски, Витоша. Аве само истини и премъдрости.
  • 30 Спас

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "инвеститор":

    Явно си се набутал и си взел апартамент в пика на имотите и сега, когато цените започнаха да падат, а лихвите по кредита ти се качват, си пооклепал гащите. Много хора няма да могат да си избият парите а шараните юли месец свършиха.
  • 31 опел

    2 1 Отговор
    Инвестирам в по-запазени стари коли например Опел кадет! След време тези коли ще са злато!!! Имотите са балон а кеш парите ги яде инфлацията!!! Старите коли ще изместят новите с компютрите дето им правят диагостика!
  • 32 Виж сега

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мтгонтан":

    Те и в София за 10 години заплатите скочиха поне двойно.
  • 33 нали се чудите как става

    0 0 Отговор
    Хйде сега да реставрирате панелките и на двойно по-ниска цена, а заплатите на двойно по-висока и банките ви да спрат да ни обират с лихви и може да си върнете българите...Ако нямате достатъчно пари в обръщение да напечатате малко или да ги пуснете поне електронно..Как да има икономика ако няма пари...Нали трябва нещо да въртим...