Отидете към основна версия

30 432 39

Пет опасности пред пазара на недвижими имоти у нас

  • мирослав язов-
  • жилища-
  • цени-
  • строителни материали-
  • ново строителство

Всяко четвърто жилище ново строителство в Пловдив седи празно

Снимка: М. Богданова ©

Първата опасност е „празни имоти“. Много имоти се купиха и много от тях стоят празни. „Всеки четвърти имот в Пловдив от новото строителство седи празен и заключен. В един момент тези имоти могат и да излязат на пазара. Може на хората да им трябват пари. Може просто да решат да кешират, да реализират една горница на парите и тогава ще стане много интересно. Тогава ще видите какво означава пазар на купувача, като вече има доста избор“, казва собственикът на агенция за недвижими имоти в Пловдив Мирослав Язов. Пазарът на празни имоти трябва да се следи. „Ние като компания, която се занимаване и с управление на етажна собственост, виждаме, че тези имоти са много и в никакъв случай не са мит“, допълва той.

Ако през 2021 г. е имало 17 000-18 000 сделки и ако 1/3 са били с нови имоти – 5000 имота. Това означава, че само през 2021-ва 1500-1600 имота седят празни. Повечето от тях са двустайни. „И изведнъж като изскочат на пазара ще стане интересно“, предупреждава Язов.

Втората опасност са цените на строителните материали. Цените на някои материали скочиха със 170%. Дървеният материал е един от тях. Специално за новото строителство и за тези, които са си купили жилища и са решили да ги довършват и за тези, които са решили да правят някакъв вид ремонт, първоначалните им разчети колко би им излезнало, няма да бъдат оправдани. „Доходността пада. Цените на строителните материали, доста объркаха нещата. Много строители решиха да прекратят временно изграждането, тъй като действително е много скъпо да се стори“, казва Язов.

Третата опасност е политиката на община Пловдив. Наскоро съветниците върната 12 ПУП-а с отговор: „чакаме общия устройствен план (ОУП) на града, за да може да ги пуснем“. „Аз съм участвал в изготвянето на този ОУП като консултант още преди 3-4 години. Още го чакаме. Не е ясно колко ще го чакаме, но той много обърка нещата на града“ е мнението на Язов. Планът засяга основно къщи и нови строежи. Така например, към момента в община Родопи не издават строителни разрешения – липса на вода, канализация, на устройствени планове.

Четвъртата опасност са лихвите по ипотечните заеми. Американската Централна банка за пореден път вдигна лихвите. Планират се общо шест увеличения през текущата година. В момента 30-годишната фиксирана лихва по ипотечните заеми в САЩ е 5%. Най-вероятно ще се повиши. Почти всички централни банки вдигат лихвените проценти, с изключение на Европейската централна банка, която твърдо е решила през тази година да не вдига лихвите, към която сме и ние. Нищо обаче не може да се каже със сигурност – светът е глобален и изключително малък. „Според мен, няма да могат да си позволят толкова дълго време да държат ниски лихви. Инфлацията, която галопира навсякъде из еврозоната и тя ще трябва да се спре в един момент. Лихвите са ключов играч на пазара на недвижими имоти. В момента, в който лихвите тръгнат нагоре, половината купувачи изчезват и всички нови строежи и нови оптимисти угасват“, прогнозира Язов.

Петата опасност е алчността. „Колкото и да е полезна, идва един момент, в който се прекалява и става вредна за всички. Намираме се в момент, в който алчността е най-вредител на пазара на недвижими имоти. В момента алчността е у всички- У продавача – да продаде не на 1000 EUR/кв.м, а на 1500 EUR/кв.м. Алчността у купувача – не, ние трябва да си купим имот, защото инфлацията ще изяде парите ни. Алчността у инвеститори – давай квадратура, давай нови строежи (тук отиваме на по-ниско качество). Алчността трайно се е настанила у всички и тя много пречи“, категоричен е анализаторът, който припомня, че подобен проблем е имало преди 15 години в Слънчев бряг. Може да стане такъв и в Пловдив, въпреки че предимството на града е, че в него има движение на работна сила и се товарят нови заводи, но това също не е безкрайно.

„Много хора са купили имот с надеждата, че парите са им запазени, но има случаи, в които това не е точно така“, заключава Язов.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 91 гласа.

Свързани новини