Отидете към основна версия

8 828 36

Имот ново или старо строителство да купите

  • никола стоянов-
  • luximmo finest estates-
  • ново строителство-
  • старо строителство-
  • предимства-
  • недостатъци

Плюсовете и минусите при двата вида имоти

Снимка: М. Богданова ©

Сделки с жилищни имоти през последните години се извършват поради няколко основни причини. Първата е, когато лицата искат от наематели да се превърнат в собственици. Идва момент, в който те преценяват, че е по-изгодно за тях да плащат месечна вноска към банка и след време да имат собствен имот, отколкото да плащат месечна рента без да станат собственици. Втората най-честа причина е увеличаване на семейството. Веднага след нея се нареждат купувачите, които се връщат от чужбина и са решили да се установят голям български град или са решили да се преместят от друг град у нас в по-голям такъв. Не трябва да се пренебрегва и групата купувачи, които придобиват жилищен имот с инвестиционна цел и виждат в сделката начин да съхранят спестяванията си.

Дилемата пред почти всички купувачи обаче е какво жилище да купят – ново или старо строителство. Какви са плюсовете и минусите при двата вида имоти?

Ново строителство

Един от най-големите плюсове на новите имоти е, че те са изградени по съвременни технологии и съобразно значително по-високи нормативни изисквания. В тях се влагат качествени и модерни строителни материали. „Не бива да пренебрегваме и високата им енергийна ефективност. Тук е мястото да посочим, че на запад имотите получават оценка на база именно енергийната ефективност на сградата – колкото по-висока е тя, толкова по-голяма е оценката и съответно продажната цена на имота“, каза Никола Стоянов, собственик на Luximmo Finest Estates.

Най-често новите сгради разполагат с модерна визия, красиви общи части, луксозни асансьори, качествена дограма, енергоспестяващ фасаден пакет, съответно и по-ниски експлоатационни разходи. Не на последно място и възможността да закупите паркомясто или гараж в подземния паркинг или в двора на сградата.

„Сред минусите можем да отбележим малките отстояния между сградите и там ограниченото междублоково пространство и по-малко зелени зони. В цената на новите жилища се начисляват допълнителни площи под формата на т.нар. “общи части”, което често завишава сумата с 10-20%. Имотите ново строителство най-често се предават на новодомците в незавършен вид по БДС или т.нар. “шпакловка и замазка”. Това означава допълнително вложение за довършителни работи и мебели“, обръща внимание Стоянов.

Новите жилища, закупени в процеса на строителство изискват купувачът да прояви търпение, и да изчаква завършването на сградата, често до 24 месеца, а дори и повече за по-големите комплекси.

Старо строителство

Един от плюсовете на вече построените сгради е, че можем да видим реално това, което купуваме. Тези имоти са с нисък или дори нулев процент на общите части и в повечето от тях са налице зелени площи и детски площадки, с обширни междублокови пространства, което важи за построените преди 1990 г. сгради.

Може би основното предимство при старото строителство е, че сградите като цяло се намират в значително по-добри локации на градовете или в самите квартали — стари и добре развити инфраструктурно жилищни райони, с широки улици и тротоари, градинки и паркове, където можете да се разхождате, а децата да играят.

Какво обаче са минусите? Несъмнено един от тях е, че разходите за отопление ще са доста по-големи, главно заради топлинни загуби, поради естеството на самото старо строителство и материали. Вместо да имаме добра визия на сградата и във входа, ще трябва да се задоволим с базови или дори занемарени общи части.

„Ремонтните дейности - при положение, че закупим подобен имот, ще са доста по-скъпи, тъй като ще трябва да подменим тръби, настилки и инсталации“, уточнява Стоянов.

Сградите, строени в миналото не са имали задължително изискване за осигуряване на места за паркиране, поради което, ако закупите имот старо строителство най-вероятно е да се наложите да паркирате автомобила си на улицата, което носи твърде много неудобства, включително и нерядко нуждата да заплащате “синя” или “зелена” зона, макар и при облекчени условия.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 25 гласа.

Свързани новини