Отидете към основна версия

7 103 41

Голям германски инвеститор заобиколи България

  • knauf-
  • румъния-
  • завод-
  • инвестиция

Knauf се настани в Румъния

Снимка: Shutterstock

Knauf предпочете Румъния пред България. Германската компания инвестира 200 млн. EUR в изграждането на 2 завода в северната ни съседка – Муреш и Клуж, като ще бъдат разкрити над 200 работни места. Заводът в първия град е стара фабрика, която ще бъде реномирана. Това ще струва 135 млн. EUR. Там ще се произвеждат изолационни материали и по-конкретно над 75 000 годишно минерална вата. Очаква се работата в завода в Муреш да започне през 2024 г. част от продукцията ще се изнася в Централна и Източна Европа.

В Клуж ще бъде изградена фабрика на стойност 76 млн. EUR. В нея ще се произвеждат метални профили и гипсокартон. Там ще бъде изградена напълно нова фабрика, чиято първа копка се очаква да е през следващата година. Пускането в експлоатация на производствената мощност е предвидено за 2024 г. Половината продукция ще се пласира на местния пазар, а останалите 50% ще се изнасят в Молдова, Сърбия и Унгария.

Кnаuf Grоuр разполага с над 300 фабрики в цял свят с над 40 000 служители. Годишните продажби надвишават 12.5 млрд. EUR.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.

Свързани новини