Отидете към основна версия

7 398 27

Антикризисни мерки при покупката на имот

  • мирослав язов-
  • недвижими имоти-
  • пазар-
  • българия-
  • съвети

За пръв път от 2 години се наблюдава спад в броя на сделките

Снимка: М. Богданова ©

За пръв път в рамките на последните 2 години наблюдаваме спад в броя на сделките с имоти. „Да, има вече промяна на пазара“, казва собственикът на агенция за недвижими имоти в Пловдив Мирослав Язов. През третото тримесечие на текущата година се отчита 10% спад на сделките с имоти спрямо същото тримесечие на миналата година, когато са били сключени 4200 сделки.

Въпреки плахите наченки на охлаждане на пазара е важно да се вземат под внимание някои антикризисни мерки. Ето и ТОП 5 на съветите:

1. Винаги проверявайте информацията на базата, на която вземате решение. „В момента всевъзможни хора са гурута, влогъри, тик-токъри знаят всичко. Тези, които вярват, обаче вярват само на казаното от тях и не си проверяват информацията, а не е задължително въпросното лице да е право“, казва Язов и съветва информацията да се проверява. В момента тя е оръжие, с което много хора работят на пазара и създават страх и паника, обслужват определени интереси.

2. Свързвайте се с хора, които се занимават с посредничество или хора, които продават имот или са инвеститори. Не използвайте само един канал за реклама. Винаги използвайте множество канали.

3. Не спирайте да рекламирате. Идва охлаждане на пазара и първото, което се редуцира е маркетинговият бюджет. „Откажете ли се от него, отказвате се и вие, защото няма никакво значение какво предлагате, ако нямате продажби. Продажбите ви движат бизнеса, независимо в какво състояние е пазарът или пък вие. Маркетингът е последното, нещо, което трябва спестите“, казва Язов.

И два съвета към купувачите:

4. „Вземайте по-малък процент кредит. Участвайте с по-голяма собствена вноска“ съветва посредникът, като препоръчва да се вземат 60%-70% заемни средства от стойността на имота. „Това ви дава сигурност, че ако например сте си купили жилище в квартал, в който цените трайно започнат да падат, се наложи да го продадете, да имате резерва, че няма да дължите пари на банката, след като продадете имота“, обяснява Язов.

5. Не забравяйте, че недвижимият имот се избира по 3 критерия: локация, локация и отново локация. „Гледайте локацията, а не дали е евтин, не дали е изгоден. Ако е на ТОП локация той ще си държи цената. Да, ще е скъп но ще сте защитени от евентуални по-сериозни движения на пазара нагоре или надолу“, заключава Язов.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.

Свързани новини