Отидете към основна версия

5 383 4

Любопитна информация за жилищата

  • чехия-
  • жилища-
  • статистика

Масово апартаментите в Чехия са с 4 стаи

Снимка: Shutterstock

Средностатистическият апартамент в Чешката република има 4 стаи, включително тези, които са комбинирани с кухнята. Това следва от данните от миналогодишното преброяване на чешката статистическа служба (ČSÚ). Кухнята като отделна стая е в повече от 2,9 милиона апартамента в Чехия, което е над 70% от заетите апартаменти, включени в статистиката.

Според ČSÚ средният брой жилищни стаи (включително кухня) на апартамент достигна 3,9 миналата година. Включвайки кухните, по-голямата част са четиристайните апартаменти, които са 1,3 млн. Пет и повече стаите са 1,2 млн., а тристайните - по-малко от 1 млн. Според преброяването в Чехия има 4,48 милиона заети апартамента, което е с 9,1% повече от 2011 г. ČSÚ още през юли обяви, че най-често срещаните апартаменти в Чешката република са 60-79 кв. м. Миналата година те са били почти 1,2 милиона в цялата страна.

Преброяването идентифицира 1,2 милиона апартамента с кухни в хола (преди 10 години апартаменти с отделни кухни не бяха идентифицирани при преброяването).

Броят на апартаментите с комбинирана кухня вероятно ще се увеличи в бъдеще. Предлагането е предимно от нови апартаменти, така наречените +kk, където кухнята е обединена с едно от жилищните помещения. Според говорителя на FINEP Дейвид Джирушек, това оформление се е превърнало в стандарт за нови проекти, тъй като кухнята, съчетана с хола, "е центърът на семейния живот".

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.

Свързани новини