Last news in Fakti

24 Декември, 2022 09:21 11 647 24

Да бъде увеличен имотният данък, наред с тези на алкохола и цигарите

  • чехия-
  • жилища-
  • данъци-
  • повишние-
  • бюджет-
  • икономисти

Чешки експерти смятат, че мярката ще подпомогне бюджета

Да бъде увеличен имотният данък, наред с тези на алкохола и цигарите - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Икономически експерти смятат, че по-високият данък върху имотите в Чехия би помогнал на бюджета. Те го включват в списъка с данъци, които е желателно да се увеличат, изготвен за правителството на страната. „Това е данък, който можем да увеличим. Почти невъзможно е да се избяга от него“, казва Либор Дусек, икономист и член на Националния икономически съвет към чешкото правителство.

Цените на недвижимите имоти растат, а данъците не са се променяли през последните 10 години. В реално изражение те паднаха с 35-60% или повече.

Основната ставка на данъка върху недвижимите имоти в Чехия се определя от държавата, а общините могат да я повишават за сметка на коефициента. Душек смята, че в близко бъдеще общините ще решат да увеличат данъка върху имотите.

В допълнение към недвижимите имоти експертите включват в съответния списък вино и друг алкохол, бензин и цигари.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 имотната мафия

    31 18 Отговор
    Да бъде увеличен имотният данък, наред с тези на алкохола и цигарите е мъдро решение, достойно за уважение. Така се прави в белите държави. В банановите имотите са средство за пране на пари, откраднати от държавата, т.е от нас - народа.

    Коментиран от #8

  • 2 Хъхъ

    31 3 Отговор
    И в България може да дойде това ;)
  • 3 Другият един

    27 4 Отговор
    Казвам ти дъще сещай се снахо
  • 4 Коментар

    27 14 Отговор
    По висок акциз за алкохол и цигари винаги е добре. По високи данъци за пустеещи празни имоти също.
  • 5 ежко

    35 6 Отговор
    Утре и в България и изведнъж балона ще се спука хиляди жилищата без обитатели ще излязат на пазара.

    Коментиран от #10, #24

  • 6 Самуил Краварски

    22 1 Отговор
    Да се въведе съд за разбоойниците

    Коментиран от #7

  • 7 И без съд

    7 6 Отговор

    До коментар #6 от "Самуил Краварски":

    Чехия се вдига.И ...става кат другите западни.Поскъпва демек.
  • 8 АЗ КАЗАХ

    27 4 Отговор

    До коментар #1 от "имотната мафия":

    По скоро от служителите във фирмата шефа - комунист вместо да даде европейски заплати на служителите с тези пари си купува апартамент на децата си илилюбовница,пътува си на почивки а ти чакай от държавата европейски стандарт .
  • 9 Данко

    8 2 Отговор
    Айде не, мерси
  • 10 Данко

    10 20 Отговор

    До коментар #5 от "ежко":

    Може, ама няма Ежко :) . Балон е любимата думичка на неудачниците, а недвижимото имущество е най ценния актив на успешните хора

    Коментиран от #11, #23

  • 11 Въъъйй

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "Данко":

    Данко, Данко виж най богатите хора по колко имота имат в България. Виж и колко процента от портфолиото им е имоти.
  • 12 Иванов

    15 6 Отговор
    Само това би липсва, и имотния рекет да повишат не им давайте идеи а вие не давайте акъл как е в белите държави там да Сичко е по уредено там няма много хора с ниски доходи или без такива че да плащат да пълнят гушите на търтеите в общината,достатъчно скъпи услуги плащаме че да пипат и имотите дажа на места трябва да ги намалят защото инфраструктурата е под всякаква критика и никога няма да я оправят
  • 13 експерт

    10 11 Отговор
    Богатите пак ще си останат богати , а бедните ще си останат бедни ако ще и данъците да ги увеличават по сто пъти в минута в чехия. Навсякъде е едно и също. Цените на имотите ням ада паднат ако ще и бедните да се обърнат наопъки с хастара навън.
  • 14 Грую

    21 7 Отговор
    Прогресивен данък за всеки следващ имот който е след основния. След втория имот всеки следващ да бъде облаган съответно двойно,тройно и т.н. Във времена в които недвижимия имот вече е почти непостижима цел това не би било нищо по различно от френския данък лукс. Също така това би попарило мераците на всички спекуланти със свободни средства защото представете си 15-ти имот поред чийто данък по скалата на прогресивно облагане би било 1500 % горница на данъка. Хипотечно при данък 1000 лв. това би било 15000 лв. сумарно дължима сума,мисля достатъчно леден душ за всички така наречени играчи рентиер кожодери,нищо лично просто доза справедливост мисля аз. Обяздването е лошо за един народ защото то спира неговото развитие и разрастване ,а в България уви е национален спорт.
  • 15 Брокер

    6 2 Отговор
    Мили деца и сладкишчета сладки,пожелавам ви в тази свята нощ здраве и успехи,благоденствие и да сме малко по смирени и по малко злоба и омраза
  • 16 Брокер

    7 2 Отговор
    Колко ми е хубаво на село при мама , тати и Гошо /прасето/
  • 17 1122

    0 1 Отговор
    По тая логика,скоростно може да избягате от правителството и само вашите данъци да останат завишени да пълнят хазната....сами си го поискахте...добре ли ще ви е?
  • 18 1122

    6 3 Отговор
    Към №1 А тия които не са прали пари ,защо да плащат големи данъци? Или и ти си от тях затова ли ти харесва а?
  • 19 Гост

    4 2 Отговор
    Честита Коледа и от мене на всички успешни и позитивни хора..Също така честитя и на неудачниците,защото ако ги няма тях,няма кой да сложи хляб на масата.Здраве на всички.
  • 20 От статията

    10 2 Отговор
    "Почти невъзможно е да се избяга от него"
    Какво ви говори това? Абе не е важно дали е правомерно, разумно или справедливо, важното е да има събираемост. Значи звучи отново познатото: За кокошка няма прошка, за милиони няма закони...
    Не се правят опити са се пресекат крупни злоупотреби а се прехвърля теглото на бюджета върху данъкоплатеца. Този които се е делил от залъка да събере пари, да си купи жилище да изплаща лихви и сега даите да го изгърбим пак него. Егати и справедливостта!
  • 21 Светли празници

    5 7 Отговор
    Колкото и да се напъват да обезценят имотите на хората, това няма как да стане. Добрите имоти , независимо дали в чехия или България , ще стават все по скъпи и по скъпи. Парите се обезценяват. Факт. А данъците никога не са спирали и не са били ниски , така че и този фактор няма значение за собствениците на НИ.
  • 22 мани мани

    13 0 Отговор
    че то у нас отдавна дойде и се нарича такса/данък смет, но вие тук га ни платате никви сметки отде да знаете ... преди беше само данък сграда, но дойдоха крадливите убийци сикаджии, отрочета на държавна несигурност - герберастията, дпс, бсп, ндсв, сдс и въведоха двойно облагане - смет ... сметопочистване, което го държат престъпните групировки ... капиш?
  • 23 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Данко":

    Аз се чудя, защо гледам отстъпки от първоначалната цена с 40%, а то било, защото недвижимото имущество било най-ценният актив на успешните хора.
  • 24 Пич,

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ежко":

    В България НЯМА КАК да стане. Тези от които зависи са набутали всичко в имоти, щото за друго не им стига акъла. Преди да вдигнат данъците ще искат да се отърват от недвижимостите, ама първо не знаят как да стане без да се сринат цените, и второ не знаят какво да правят с парите. То не стига само да ги откраднеш. Не е много оферта и да ги изнесеш навън, че на готините места питат от къде имаш толкова много кинти. А да откраднеш много пари и да ги изяде инфлацията боли ужасно.
    Абе нещо като цунг цванг...