Отидете към основна версия

8 772 21

Увеличава се броят на продаваните луксозни имоти

  • imot.bg-
  • луксозни имоти-
  • цени-
  • пазар-
  • тенденции-
  • прогнози

Над 260 апартамента и още толкова къщи на цена над 1 млн. EUR се предлагат на пазара в София

Снимка: М. Богданова ©

Над 260 е броят на луксозните апартаменти, които се продават в София, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Още толкова е броят на къщите и вилите, които могат да закупени над тази сума на територията на столицата. И в двата сегмента се наблюдава ръст в предлагането на имотите на цени над 1 млн. EUR. Основната причина е инфлацията. Не малка част от имотите са ново строителство, а цените на строителните материали през последната година претърпя драстично увеличение. Поради това вече по-често виждаме и оферти за луксозни имоти на стойност на 1 млн. EUR.

Важно е да се отбележи, че през последните 3 години се наблюдава спад в процента на сделките с отстъпка, което също е причина в последните месеци да наблюдаваме сключването на сделки на имоти над 1 млн. EUR. Така например, през 2020 г. при преговорите между продавачи и купувачи се е стигало до отстъпка от офертната цена от 10% при апартаментите и 12% при къщите. Този процент се е понижил през миналата година, съответно до -6% и -7%. През текущата година продавачите на апартаменти почти достигнаха пазарната стойност, поради което отстъпката от офертната стойност е едва 2%. При къщите, обаче не е така. Там продавачите смъкват от офертната стойност 8%. Това до голяма степен се дължи на факта, че след пандемията се наблюдава ръст в търсенето на извънградски имоти. Това е сред основните фактори продавачите да решат да поискат повече от пазарната стойност на имота.

Що се отнася до темпа на поскъпване на луксозните имоти, то той е 23%. Приспадайки обаче инфлацията, която е малко над 17%, то реално увеличението е около 6%, колкото е и при жилищата в средния ценови сегмент. От тази гл.т. не може да се говори за ценови сътресения на пазара на луксозни имоти. „Традиционно луксозният сегмент се повлиява най-слабо от икономическите промени, така че можем спокойно да кажем, че в него криза няма. Тази година донесе много трансформации, затова е важно да постъпим разумно и да помислим за спестяванията си. В България инвестицията в имот продължава да е гаранция за сигурност и стабилност. В началото на лятото много инвеститори замразиха продажбите, което силно ограничи предлагането. Това създаде известна несигурност на пазара. Клиентите се обърнаха към имоти старо строителство, което обуславя техния ценови ръст. Покачването на лихвите по кредитите тепърва ще дава отражение. Какви ще бъдат реалните цени на имотите през следващата година ще разберем в началото на 2023 година”, казва Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

Най-скъпи остават имотите в района на Докторски паметник в София. Там средната цена на луксозните имоти е малко под 4000 EUR, а увеличението за една година е близо 27%. Това е и районът, в който компанията е сключила най-скъпата си сделка. Цената на квадратен метър е била 7620 EUR. Имотът се намира на ул. “Оборище“.

Очакванията на компанията за 2023 г. са за стабилен пазар без спад на цените. Нарастването ще е с ниски темпове, а клиентите, които търсят със спекулативна цел, няма да бъдат фактор на пазара в София.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.

Свързани новини