Last news in Fakti

3 Декември, 2022 11:21 8 756 21

Увеличава се броят на продаваните луксозни имоти

  • imot.bg-
  • луксозни имоти-
  • цени-
  • пазар-
  • тенденции-
  • прогнози

Над 260 апартамента и още толкова къщи на цена над 1 млн. EUR се предлагат на пазара в София

Увеличава се броят на продаваните луксозни имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Над 260 е броят на луксозните апартаменти, които се продават в София, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Още толкова е броят на къщите и вилите, които могат да закупени над тази сума на територията на столицата. И в двата сегмента се наблюдава ръст в предлагането на имотите на цени над 1 млн. EUR. Основната причина е инфлацията. Не малка част от имотите са ново строителство, а цените на строителните материали през последната година претърпя драстично увеличение. Поради това вече по-често виждаме и оферти за луксозни имоти на стойност на 1 млн. EUR.

Важно е да се отбележи, че през последните 3 години се наблюдава спад в процента на сделките с отстъпка, което също е причина в последните месеци да наблюдаваме сключването на сделки на имоти над 1 млн. EUR. Така например, през 2020 г. при преговорите между продавачи и купувачи се е стигало до отстъпка от офертната цена от 10% при апартаментите и 12% при къщите. Този процент се е понижил през миналата година, съответно до -6% и -7%. През текущата година продавачите на апартаменти почти достигнаха пазарната стойност, поради което отстъпката от офертната стойност е едва 2%. При къщите, обаче не е така. Там продавачите смъкват от офертната стойност 8%. Това до голяма степен се дължи на факта, че след пандемията се наблюдава ръст в търсенето на извънградски имоти. Това е сред основните фактори продавачите да решат да поискат повече от пазарната стойност на имота.

Що се отнася до темпа на поскъпване на луксозните имоти, то той е 23%. Приспадайки обаче инфлацията, която е малко над 17%, то реално увеличението е около 6%, колкото е и при жилищата в средния ценови сегмент. От тази гл.т. не може да се говори за ценови сътресения на пазара на луксозни имоти. „Традиционно луксозният сегмент се повлиява най-слабо от икономическите промени, така че можем спокойно да кажем, че в него криза няма. Тази година донесе много трансформации, затова е важно да постъпим разумно и да помислим за спестяванията си. В България инвестицията в имот продължава да е гаранция за сигурност и стабилност. В началото на лятото много инвеститори замразиха продажбите, което силно ограничи предлагането. Това създаде известна несигурност на пазара. Клиентите се обърнаха към имоти старо строителство, което обуславя техния ценови ръст. Покачването на лихвите по кредитите тепърва ще дава отражение. Какви ще бъдат реалните цени на имотите през следващата година ще разберем в началото на 2023 година”, казва Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

Най-скъпи остават имотите в района на Докторски паметник в София. Там средната цена на луксозните имоти е малко под 4000 EUR, а увеличението за една година е близо 27%. Това е и районът, в който компанията е сключила най-скъпата си сделка. Цената на квадратен метър е била 7620 EUR. Имотът се намира на ул. “Оборище“.

Очакванията на компанията за 2023 г. са за стабилен пазар без спад на цените. Нарастването ще е с ниски темпове, а клиентите, които търсят със спекулативна цел, няма да бъдат фактор на пазара в София.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОМБЕТО

    12 1 Отговор
    Това начи , да не се присвоява изобретателно обществения ресурс , разийш казано
  • 2 Коментар

    41 3 Отговор
    Поредната платена брокерска статия. Не разбират брокитата, че трябва да обясняват реалната ситуация на продавачите, а не да манипулират купувачите. Сега разбират че 3% комисионна от 0 сделки са 0 пари. Ще започнат да разбират и че 3% от 2 сделки с 20% намаление са повече приходи от нула сделки.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 софето

    20 3 Отговор
    Я една проверка дали покупките съответстват на декларираните доходи! Защото според това, което се бълва по всички медии е че сме обеднявали, инфлацията висока, горивата скъпи. Ти да видиш как се пазаруват жилища и как се строи бясно навсякъде в града!
  • 5 аналитик

    9 23 Отговор
    Просто математика за прости хора.

    Купувайки жилище за 100 000 правите разходи от 5% жилището вече ви струва 105 000. Дори и нищо да не подобрявате по него, плащате данък и входни.

    Като добавим смао официалната инфлация, догодина жилището ще струва над 120 000.

    Единственият начин цените на жилищата да падат е масово хората да не могат да си плащат вноските и всички да решат да продават на загуба.

    Не че е невъзможно но е много малко вероятно.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Софиянец

    9 19 Отговор
    Само на горе. С тая инфлация печатане и още кредити в еврозоната само ще поскъпва всичко за съжаление
  • 7 Буко Баламата

    27 2 Отговор

    До коментар #5 от "аналитик":

    Като вдигнат лихвите и не могат да си плащат ще видиш как може да продават на загуба.
  • 8 Бай Иван

    27 2 Отговор

    До коментар #5 от "аналитик":

    Можеш ли да обясните на всички които не са брокери, защо тогава в западните държави цените на имотите от половин година падат, а не се покачват ? Или мислите че хората четат само български платени статии и коментари ? Приятели роднини в чужбина нямат, езици не знаят ?
  • 9 Софиянец

    7 11 Отговор
    Еми добре, от 200 000 евро тристайният ще стане 180 000 евро… по ли ви устройва

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сашо

    8 3 Отговор
    Ами това е положението.
    Платена или не статия , то явно хората купуват, пък как и откъде са им парите никой не пита. Спестявали са явно .. закуски ли, наследство ли или по вероятно измами и далаверки , но това са фактите за честните хора които се трепят и няма как да ги изкарат тези пари за 5 живота.
    Искахме капитализъм , това е то , едни се бъхтят а други лапат големия пай.
  • 12 Гост

    15 2 Отговор
    Не просто се увеличава броят на продаваните луксозни имоти, а се увеличава предлагането на такива, на пазара. И какво ви говори това? Защо собственици на луксозни имоти ще искат да си ги продадат?
  • 13 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянец":

    Там е таботата, че ако и намалената цена не устройва купувачите, ще трябва да се смъкне още.
  • 14 Цоко Смоко

    3 5 Отговор
    Не виждам защо само брецате,скъпи са само жилищата в София.
  • 15 Аз Кочо

    10 1 Отговор
    Кешът прави човек независим. Имота е камък на шията особено ако е закупен с кредит. Пазара на имоти е цикличен след бум идва срив. Спекулантите са почти 50 пр именно те ще поведат хорото с разпродажбите. Инфлацията изяжда 10 пр, на година но покупката на имот стопява спестяванията с 200 пр накуп. Лихвите и рецесията ще сринат продажбите и ще принудят спекулантите да продават спешно назад. Тази игра сме я играли 2 пъти в бг а множество пъти по света. За инфо в САЩ, Канада австралия нова зенландия сделките падат с от 30 до 48 пр. В бг с 20 до 25пр. Това е началото на спихването на този балон. Понеже инфлацията ще е висока в скедвящите години то и лихвите ще се задържат високи а ако удари рецесия ти безработицата ще се увеличи. Тогава много от хората с или без кредит ще се видят принудени да продават спешно. След още няколко години ще видим дъното но тогава все още хората ще се страхуват да купуват или ще чакат още по ниски цени. При спад на пазара продавачите разбират последни и при подем това са купувачите.
  • 16 Мен

    5 1 Отговор
    След осем години непрестанен ръст на сделките и цените през третото тримесечие вече има спад на покупките на имоти.
    Пазарът на продавача преминава в пазар на купувача, въпрос на време е предлагането да надхвърли търсенето.
    Сделките стават по-бавно, но отстъпките в цените засега са единични и символични.
    Въпроса време е те да тръгнат надолу.
    Капитал
  • 17 Гост

    2 6 Отговор
    Жалък Визерник,защо мислиш,че тези които имат имоти нямат пари.Ще обтягаш за едната заплата и ушите ше ти пукат

    Коментиран от #18

  • 18 Анонимен

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    О г овньо пак ли изпълзя от мизерната ти дупка
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ПростаШка математика

    2 2 Отговор
    Простата математика, както каза тук един от всичките е, че който има пари купува , който няма не! Аз нямам и мисля , че в Булгар хората обедняват значително пред останалите държави!
  • 21 Авраам Коча

    3 1 Отговор
    Който е имал, пак ще има. Който е нямал , пак ще няма. Основен закон. Ще паднат цените на новото , повече от 600е/кв.м не струва гипскартон и талашит . Старото без ипотеки ще държи висока цена и още ще поскъпва. Така наречените панелки са си класика и ще поскъпват, особено в провинцията. В северна България. Щото румелията нещо и се клатят основите.