Last news in Fakti

16 Май, 2022 07:37 9 741 29

Защо инвеститорите ни заобикалят

  • imot.bg-
  • бгсклад-
  • логистични площи-
  • пазар-
  • съседи-
  • инвестиции

Пазарът на логистични площи на Балканите ще претърпи бурно развитие

Защо инвеститорите ни заобикалят - 1
Снимка: БГСКЛАД

Пазарът на логистични площи в Европа, и най-вече на Балканите, като своеобразен „вход“ от Азия, ще претърпи бурно развитие през идните години. Катализатор за това ще е войната в Украйна. Пренасочването на търговските потоци, на които сме свидетели в момента, вече карат топ мениджърите на големи европейски и световни компании да преразпределят производствената си дейност. Заговори се за връщане на производството от Азия в Европа. Дори това да се случи в непълния си обем, ще породи силно търсене не само на производствени площи, но и на логистични такива. Темата беше широко дискутирана на Третата международна конференция за индустриални имоти, организирана от БГСКЛАД, с медийното партньорство на най-големия сайт за недвижими имоти у нас imot.bg.

Каква е ситуацията около България?

Поглеждайки на запад, виждаме, че Сърбия през последните две години, именно по време на пандемията успя да „открадне“ няколко компании от аутомотив сектора. Те построиха доста големи производствени мощности, а към тях има и не малка логистична база.

Най-близката логистична база от България се намира на 30 км от границата и на 80 км от София. Предимството ѝ е, че е в режим на свободна зона. „Площта ѝ е 6000 кв.м. Ние сме свободна зона и клиентите ни могат да се възползват от всичките благини, които подобна зона предоставя на своите клиенти. Наред с този режим предлагаме и транспортни услуги. Имаме и административен отдел, който се занимава с административните въпроси и съдействаме на клиентите си, което е допълнителен плюс за тях“, казва Владан Стоянович от “Свободна зона Пирот“.

Най-силните логистични пазари в Централна и източна Европа

са Чехия и Полша. Според анализатори, това което се случва днес там, ще го видим у нас и в съседните държави през идните години. Там наемните нива вече са възстановени от периода преди кризата. Ситуацията обаче не е като преди 2 години, когато цената на горивата, строителните материали и инфлацията не скачаха буквално с часове.

„Днес в Турция имаме много висока инфлация. Статистиката на правителството показва, че тя е 60%, а се очаква да стигне до 100-120%. Всъщност приходите, печалбите от строителството се стопяват още преди да сме стигнали до тях. Смятаме инвестициите в евро или долари, но по закон не можем да получаваме наема или продажната цена в друго освен в турски лири“, казва Хакан Исметогулари, собственик на Emlaxell.

Инвеститорите в южната ни съседка започнаха да вдигат наемите на индустриалните имоти. „При нас се случва почти това, което е в Чехия – 4-5 долара/кв.м по време на пандемията, а сега са 5-6 долара/кв.м. Търсене, запитвания и клиенти обаче има и при тези нива. Мога спокойно да кажа, че пазарът на логистични площи към момента у нас е изключително активен, тъй като предлагаме най-ниската цена на доставките. Много заводи и много нови строежи са в етап на реализация. На практика земята се пълни със заводи, защото такива са обстоятелствата. Почваме да приличаме на Италия и Германия, т.е. като държави членки на ЕС, т.е. ние произвеждаме и добавяме стойност. Имаме много работници от Сирия, Афганистан, дори от Африка, които работят в промишлеността, дори да не е официално разрешено. Това е, защото индустрията ни се разраства мащабно“, обяснява Исметогулари.

В Румъния основният фактор за повишаване на цените на логистичните площи е ръстът на разходите в строителството. „Това, което виждаме е, че има увеличение от 4.5% до 5.5%. Пазарът вече свиква с новите обстоятелства. Дори за някои по-специални проекти от порядъка на 10 000 кв.м цената започва от 3.5 евро/кв.м, но очакваме да върви нагоре“, казва Мариан Орзу от Dunweell Industrial Brokerage. Той прави сравнение, че преди разходите за самото строителство са варирали между 350 и 400 евро/кв.м при цена на земята между 20 и 35 евро/кв.м, докато днес почти е невъзможно да се намери земя на цена под 35 евро/кв.м.

Лошите дни за сегмента на логистични площи премина

„Смятам, че вече преминахме „тъмната страна на луната“ и сме от осветената страна. По отношение на инвестициите станахме свидетели на голяма промяна“, казва Никос Маноменидис от eXp Greece. Само за първите два месеца на текущата година в Гърция се отчита ръст от 46% по отношение на изграждането на логистични площи, спрямо същите месеци на предходната година. Последва обаче едно замръзване на пазара, в резултат на ситуацията в Украйна.

„Инвеститорите искат да видят какво ще стане с цените на строителните материали и колко ще им се увеличат разходите. Те скочиха драстично. От една страна имаме ръст на строителните разходи, а от друга – ниски лихвени проценти за ипотеките и мисля, че с подкрепа от ЕС ще получим голям тласък на инвестициите. Не става дума вече за лихвените проценти. Чух че 4% е ниско. Ами да, ако това са 100% твои пари, но ако вземеш заем при фиксирана стойност и купуваш днес, а не утре, то тогава капиталът ти ще расте всеки ден и моментът е подходящ за бизнес стопанска дейност“, изчислява Маноменидис

Гърция има голям потенциал за промишлено производство. Липсват обаче налични имоти, заради пандемията и забавените доставки и в бъдеще ще се нуждаем от повече площи.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 че то

    70 3 Отговор
    кой би вложил пари в корумпирана дупка от третия свят?
  • 3 ИСТИНА Е

    62 7 Отговор
    Държавният рекет е най-големият проблем.

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БСП УПРАВЛЕНИЕ

    38 3 Отговор
    Слаб министър на икономиката
  • 7 Tутанкамон

    63 2 Отговор
    Инвеститорите избягват България, това е оценка за държавата и политиците...никой няма доверие на България и нейните политици
  • 8 моето мунче

    18 13 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНА Е":

    държавният рекет се нарича "данъци и такси", ако имаш нещо против - хващай за джунглата, щото няма държава без тоя рекет
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стига

    43 5 Отговор
    Стига сме чакали чуждестранни инвеститори. За тях ние сме негри. Трябва инициативата да дойде от България, мениждмънта също. Все чакаме някой отвън.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Хайде Бе

    25 9 Отговор

    До коментар #10 от "Стига":

    Какви инвеститори очакваш от България. Ако имаше кадърни българи,досега да бяхме поне на нивото на румънците. Всеки трябва да разбере, че на първо място са пътищата,магистралите. А България в цяла Европа се слави с най лошите си пътища. Докато има каруцарски пътища,ще има и такива инвеститори
  • 12 Георги

    41 1 Отговор

    До коментар #10 от "Стига":

    Когато българският работодател приема българина като негър и му плаща негърска заплата,как изобщо очакваш чуждият да те приеме за равен
  • 13 Тъп

    15 7 Отговор
    Бг е прифронтова територия от много време, никой няма да рискува,в съчетание на липса на кадри то е достатъчно.А корупция има навсякъ де не само у нас.Несигурноста иде от това че НА ТО ни е припознала като плацдарм за войната,за сравнение вижте Сърбия,даже без да е член на ЕС.
  • 14 Перо

    27 0 Отговор
    Какви свободни зони,какви 5 лв.?Най-малко от БГ се интересуват чужди инвеститори при огромен обем бюрокрация,разрешителни и супер корупция! Направете само опит да си сложите например соларни панели на покрива и ще се хванете за главата,каква документация и разрешителни искат и на всякъде “пускане”! Има ли тук някоя световна фирма,която да се е установила, без посредници?

    Коментиран от #17

  • 15 Тома

    20 11 Отговор
    Заобикаляха ни инвеститорите защото бате бойко искаше 50% за чекмеджето

    Коментиран от #25

  • 16 Вергина

    9 3 Отговор
    Е, тя Лаура Кьовеши вече обясни с една дума :)
  • 17 МДААА

    24 0 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Хайде соларните батерии са по-сложни,... опитай чрез дадена басейнова дирекция за разрешително да ти изкопаят кладенец или сонда за вода, не петролен кладецец...На втория ден ще имаш вода от сондажа, но трябва да минат над 4-5 месеца за разрешение
  • 18 ВЪПРОС

    20 2 Отговор
    А имаме ли достатъчно работна ръка за даден инвеститор, да оставим настрана ИТ специалистите,...ами, нали ей къде е Европа, като не ми хареса заплащането тук, на самолета и съм там,.. работя 6-8 месеца, после 4 месеца борса пак там,... и отново 6-8 месеца работа и т.н. и т.н.,.. ще имам добра лека кола, добри доходи, ще науча безплатно чужд език и тук ще се правя на баровец
    Това е може би причината,...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Илко Павлов

    9 4 Отговор
    Защото имаме 1 000 000 пр....сти куманоиди !!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 хмм

    1 3 Отговор
    Аз имам предположение. Само вие си мислите, че са инвеститори. 😆
  • 25 така ли

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тома":

    Не го е срам!
  • 26 101010

    1 1 Отговор
    Защото строим фабрики в космоса....
  • 27 Ю.Кортес

    7 0 Отговор
    Три са причините
    Тежка бюрокрация и корупция - главната
    Малко население и млади хора
    Лоша инфраструктура и географско положение.
    Защо да предпочетат България, като Румъния и Сърбия са до централна Европа, а Турция е с 80 милионен пазара.
  • 28 Наколенков

    8 0 Отговор
    Щото сме репички и трънтлери и мазнюхи от 3 род единствено число.И малко безгръбначни чворове.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.