Last news in Fakti

24 Юни, 2022 16:26 6 389 25

Двата фактора, които влияят най-силно на имотния пазар

  • imot.bg-
  • нсни-
  • конференция-
  • пазар-
  • имоти

В цяла Европа цените се влияят от кризата с коронавируса и войната в Украйна

Двата фактора, които влияят най-силно на имотния пазар - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пандемията, причинена от коронавируса, отмина, но остави негативи на пазара на недвижими имоти. В допълнение на това дойде войната в Украйна и нарастващите цени на строителните материали. Именно тези два факта днес пряко влияят на пазара на недвижими имоти. Около това мнение се обединиха участниците в 30-тата конференция на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), чийто медиен партньор е най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

„Имаме проекти, които трябва да оттеглим от пазара, защото не може да поддържаме цените. Проблемът е много сериозен. Подобно нещо не ни се е случвало преди. Не може да тръгнеш да продаваш нещо без да знаеш кога ще приключиш изграждането му и каква е цената. Поне 10% до 20% е повишението на цените при строителните материали. Тези разходи трябва да се покрият от инвеститорите и строителите, а това не винаги може да се случи“, каза председателят на CEPI Австрия Елизабет Рор.

Пандемията, причинена от коронавируса, се отрази по два начина на пазара на недвижими имоти. От една страна се засили цифровизацията в сектора, а от друга – брокерите започнаха да продават от разстояние. „Цените за последните 24 месеца се увеличиха драстично. А днес сме изправени пред кризата, причинена от войната в Украйна. Налице са сходни проблеми с тези Австрия, а именно значителното поскъпване на имотите, както и ръста на лихвите по ипотечните заеми“, каза Николаус Маноменидис от EPPA Гърция.

В Румъния клиентите купуват имоти независимо от цената. В същото време банките повишиха рестрикциите си и това доведе до лек отлив на купувачите, но тези които са мотивирани да придобият имот, го правят независимо от високите цени.

Идентична е ситуацията в Полша. „Еднофамилните къщи се увеличиха със 100% по време на пандемията. В момента се страхува да инвестира, тъй като не се знае какво ще е бъдещето“, каза Ярослав Зилински, президент на CEPI Полша.

Сегашната криза причинена първо от коронавруса и второ от войната в Украйна е напълно различна от предишните кризи. „В Гърция инвестиции спряха. Цените на новото строителство са много високи. Много хора имат пари, но умните знаят, че ако сега инвестират в имоти ще загубят“, казва Маноменидис.

Най-добре се развива пазарът в Сърбия. През 90-те години на миналия век, в началото на свободния пазар, инвестициите в сектора на недвижими имоти са ограничени. „С течение на времето обаче вложенията в сектора се укориха. Разви се IT секторът, в който голяма част от служителите, реални клиенти, разбраха, че могат да печелят добре и в родината и не е необходимо да ходят в чужбина. Подобно на България, сърбите също виждат в придобиването на имот сигурна инвестиция. В периода от 2016 г. до 2021 г. на места цените се удвоиха. Разликата преди 5 години и днес е, че тогава трудно намирахме купувачи, а днес – продавачи“, казва Славица Пешич. Той допълва, че през последните 40 години Сърбия не е виждала токова много инвестиции в сектора на недвижими имоти. В началото на пандемията много от новите проекти са продадени още „на зелено“. „В момента ми се струва, че сме ударили тавана, макар и да няма достатъчно предлагане, цените да са високи, но купувачите започват да се питат дали не са прекалено високи“, заключава Пешич.

Най-достъпните европейски столици за покупка на жилище остават София и Букурещ. От тази гл.т. пазарът има накъде да расте, заключават участниците в конференцията, посветена на 30 години независим пазар.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 И все пак

    28 0 Отговор
    Хубавото е, че поръчковите статийки на миленчето никак не влияят на имотния спекулативен пазар иначе положението с цените щеше да е още по-голяма трагедия.
  • 3 Пешо

    20 1 Отговор
    Най - много влияят парите от сивия сектор - от скритите обороти и печалби.

    Коментиран от #13

  • 4 гражданин

    15 4 Отговор
    Е инфлацията у нас защо е по-голяма от тази в Украйна?? Стига сте оправдавали тези измамници и некадърници от така наречената Промяна с войната и какво ли още не!
  • 5 БНБ предупреждава

    14 2 Отговор
    БНБ предупреждава за рисковете от бурното кредитиране. Светът вече е във възходящ лихвен цикъл и в несигурна икономическа среда
  • 6 пророк

    18 0 Отговор
    А НЕ СЕ ли влиае от търсенето и предлагането,... и децата знаят на какво се дължи застоят
  • 7 МирО

    21 0 Отговор
    "( „В Гърция инвестиции спряха. Цените на новото строителство са много високи. Много хора имат пари, но умните знаят, че ако сега инвестират в имоти ще загубят“, казва Маноменидис. )"
    Изцяло съм съгласен с този цитат от статията - мисля, че се отнася и за БГ.
  • 8 Бацо

    16 1 Отговор
    Балонът се надува, надува, надувааа и ПУК ЧСИ-то милионер😁

    Коментиран от #9

  • 9 СиСи

    3 15 Отговор

    До коментар #8 от "Бацо":

    Ами не всички живеем при мама и тате и се налага да рискуваме за собствено жилище. Просто в България има развит манталитет,че родителите ти са длъжни да те гледат до живот и цял живот да плащат заради теб и ти хоп наготово, но аз не мисля така. Не е редно , трябва всеки сам да се потруди и ще разбере цената пък било тя и много висока. Наемите в момента са изгодни , но те изостават с 2 години от скока на цените и като се вдигнат и те до края на годината с 40 % тогава вече ще стане страшно.

    Коментиран от #10

  • 10 а ми

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "СиСи":

    Защо смятъш, че зимата ще се дигнат, ако стане обратното?
    Зимата се очаква да е доста тежка, а когато има проблеми и трудности
    хората обикновено гледат да мимизират разходите - един от които е
    наемът(семейства се събират да живеят заедно с роднини, приятели и ..),
    което предполага повече имоти да се освобождават и да се предлагат на пазара.
    Също кризата кара повече хора да отдават имоти под наем (които до сега не са отдавани) с
    цел да докарат допълнителни приходи - което допълнително увеличава броя на предлаганите.
    Когато предлагането е голямо, а търсенето е по - малко - обикновено цените падат ,
    защото за много наемодатели е по- добре да получават по - нисък наем от колкото никъкъв.
    Празен апартамент е само разходи: Такса вход, данъци, ремонти ....
  • 11 Димов

    4 5 Отговор
    "Поне 10% до 20% е повишението на цените при строителните материали." ----------- Сериозно ли? Дървеният материал се е качил с 200% до 250%. Съответно и цената за ремонт на покрив вече е поне с 200% нагоре. Поне при фирмата, която аз ползвам. Да не говорим, че само едното обръщане, след поставена дограма с три джама, струва към 400 лв.
  • 12 Димов

    11 2 Отговор
    Един е факторът и той е ПАНИКА. И пандемията, и войната породиха инфлация, която паникьоса хората и те се чудят в кой трап да си заровят парите, че да не се обезценят. Паниката беше допълнително подсилена с разпространение на стряскащи слухове, че имоти не останали на пазара, че търсенето изпреварвало предлагането, че ако сега не купиш - лошо.........
  • 13 Кретен

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Най много влиаяр ниските лихви, и отпуснатите кредити, няма как да купиш имот КЕШ, скъп, без да те посетят даначните, ..ама откъде вие можете да го знаете това

    Коментиран от #15

  • 14 Селянина

    17 1 Отговор
    На мене тука на село си ми е супер.Голяма къща с градина,а вие теглете кредити да ги изплащате 20 -30г. за 2-3стаички панел.Всички искате у големия град да живеете,после ревете що ви било скъпо
  • 15 Наистина си

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "Кретен":

    Купувал съм кеш и никой не ме посети. Плащам си всички данъци.
  • 16 Аз Кочо

    11 1 Отговор
    От две години чета агитацията за покупка на имоти. Ами които иска да купува, който не иска да не. Според мен хората писещи тук са 2 типа. Едните са се набълбучкали с имоти на балонни цени и сега агитират другите и те да се набълбучкат. Другите пък имат кеш защото са продали на ниски цени и сега ги е яд че цените са скочили и се надяват да паднат за да купят пак. Аз пък смятам да инвестира в образованието на детето ми. Освен това имам достатъчно кеш да се рестартирам навсякъде по света и да преживея предстоящата рецесия. Животът е един, живейте го. Никой нищо не носи там горе.

    Коментиран от #17

  • 17 МирО

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Аз Кочо":

    Много добър коментар. Съгласен съм на 95% с него.
    Най - добрата ивестиция на човек е в самия себеси или в децата си.
    5% с които имам да те допълня, че обикновенно статиите обслужват
    така наречените "силни на деня" - обикновенно внушават, че цените ще се дигат (в момента),
    знае се защо, а трябва да имат и контра пункт за баланс.
    Има едно правило гласящо горе долу така:
    "Погледни миналото за да видиш в бъдещето"

    Коментиран от #18

  • 18 Анонимен

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "МирО":

    Добре де, кажи честно - какво би ме накарало да продам някой от имотите си на ниска цена в момента?
    Нямам кредити, печеля добре, дори да остана без работа имам достатъчно да оцелея. И не съм само аз така - всеки с читава професия в момента е финансово/имотно задоволен.

    Коментиран от #20

  • 19 Аз Кочо

    5 1 Отговор
    До анонимен 18.
    Явно не разбираш пазара. Нищо не може да накара някой да продава. Но цената на това което притежаваш вече ще много по ниска. А тези които са с кредити и са взели за препродажба ще бързат да се отърват за да не чакат следващият цикъл, някои изобщо няма да могат да покриват вноските. Така че те ще свалят цените а ти ще си имаш имотче което обаче ще струва доста по малко от днес и така до следващата врътка. Това се нарича цикъл на пазара. А при имотите той е около 18 години
  • 20 МирО

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    Има много житейски ситуации, които биха накарали
    човек да продава на по - ниска цена (спешно),
    но няма да ги изреждам.
    Ще напомня една стара мъдрост (мисля, че е еврейска)
    "Има време за радост и има време за мъка" - светът е шарен.
    Бъдете здрави.
  • 21 Мен

    4 0 Отговор
    Според икономиста колкото повече имотите се превръщат в инвестиционен актив, толкова повече цената им се отделя от фундаменталните фактори - доходи, брой стаи, заплати. Никой не знае кога и в кой момент ще дойде точката на пречупване и някой ще си каже - дали не е моментът да продавам, и хората, които са инвестирали в имоти, за да се пазят от инфлацията, да се надпреварват да излизат на пазара, каза икономистът, като допълни, че историята показва, че все някога това се случва.

    Генев цитира данни от последното преброяване на населението на страната, според които за десет години имаме 900 000 души по-малко в трудоспособна възраст и няма видими белези, че сме привлекателен център за емигранти. Той направи сравнение с Полша, където преди войната в Украйна е имало 2,5 млн. граждани от други държави, влезли в страната само за няколко години и това са млади, работоспособни хора, които наемат жилища, други купуват
    Много хора приемат, че това, че при ковид кризата цените на имотите не паднаха и търсеното се запази като индикатор, означава, че няма връзка между пазара на имоти и икономическите кризи. Простото обяснение е, че ковид кризата не беше типична криза и правителства и централни банки изсипаха трилиони, за да предотвратя сриване на търсеното и финансови и ликвидни проблеми, коментира Лъчезар Богданов ефектите от пандемията и допълни, че сега берем плодовете на този твърде щедър подход.
  • 22 Елизабета Елизабетова , броки

    5 6 Отговор
    Колкото и да се напъват няма начин добрите имоти да поевтинеят. Например ако ми дойдат кандидати за някои от моите имоти такава цена ще им отправя че ще побегнат със 300. Не че продавам. Некачествените имоти ще се изчистят във времето , но качествените няма да им падне цената.
  • 23 Брокер

    2 7 Отговор
    Те имотите ще поевтинеят.......,ама най рано след 8 - 10г. Вместо да ревете само,по добре се образовайте малко и си дигнете стандарта на живот. Макар,че скоро с тая инфлация всички ще сме милионери
  • 24 Елизабета Елизабетова , броки

    2 6 Отговор
    В България имотите ще поевтинеят след около 70-80 години. А най вероятно е след 90 години. Засега цените изостават сравнени със европейските. И мантрите , че България била скапана държава и не заслужава високи цени на имотите са вятър. Който иска евтин имот да ходи в Дубай или на Сейшелите, там ги дават по два за лев.
  • 25 Чепът

    3 1 Отговор
    До Елизабета
    Факт е че на 99 пр. От хората не им трябват имотите а парите. 1 пр купува за да живее в имота. Така че ти си дръж имотите и чакай някой да ти даде цената която ти е родила главицата. Ще има да почакаш без пари и те които търсиш.
    Цената е толкова колкото е готов да плати купувача, а ти си искай колкото искаш