Отидете към основна версия

12 722 15

Рязко поскъпване на ипотечните заеми

  • сащ-
  • жилища-
  • цени-
  • ипотека-
  • поскъпване

За пръв път от 20 години насам лихвата по жилищните кредити в САЩ надхвърли 7%

Снимка: Shutterstock

Средната дългосрочна лихва по ипотечните кредити в САЩ надхвърли 7% за първи път от 20 години насам. Това беше резултат от агресивното повишаване на лихвения процент от страна на Федералния резерв, за да ограничи упорито високата инфлация в страната.

Купувачът на ипотечни кредити Фреди Мак каза, че средната основна лихва по 30-годишни заеми е скочила до 7,08% от 6,94% само в рамките на седмица. Миналата година по това време лихвите по 30-годишните ипотечни кредити бяха средно 3,14%.

Последният път, когато средната стойност беше над 7%, беше през април 2002 г., когато САЩ все още се тресяха от терористичните атаки от 11 септември, но 6 години преди жилищния срив през 2008 г., който предизвика Голямата рецесия.

Няколко процентни пункта може да не изглеждат много, но са наистина впечатляващи, когато става въпрос за заем от няколкостотин хиляди долара. Например, при ипотека от 300 000 USD, увеличението на процента от 3% на 7% би означавало, че средната месечна вноска се е увеличила от 1265 USD на 1996 USD, което е огромна разлика.

Месечната вноска за къща на средна цена вече е със 78% по-висока от преди година за купувачи, които могат да платят 20% първоначална вноска. Според Realtor.com това означава увеличение с 1000 USD на типичното домакинско плащане само през последната година.

За да се справят, някои купувачи на жилища избират ипотечни кредити с променлива лихва, които не улесняват получаването на финансиране, но предлагат по-ниски месечни плащания през първите няколко години от срока на заема.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини