Отидете към основна версия

3 591 8

Най-печелившите сегменти за инвестиция в имоти

  • италия-
  • имоти-
  • инвестиция

Офисите са на първо място в Италия

Снимка: Shutterstock

През 2022 г. предприемачи са инвестирали 8,9 млрд. EUR в италианския пазар на недвижими имоти, сочи анализ на консултантската компания Colliers. Само за четвъртото тримесечие инвестициите възлизат на 2,5 млрд. EUR. Най-големият обем сделки се пада на Рим и Милано.

Жилищен и хотелски сектор. С реализирани големи транзакции Милано регистрира много голям обем инвестиции в недвижими имоти, достигайки 4 млрд. EUR в края на 2022-ра.

Възстановяването на туризма стимулира инвестициите в хотелския пазар. През изминалата годината обемът се е увеличил с 30%. Общият обем ще надхвърли 1,5 млрд. EUR и ще достигне нивата от 2021 г.

Логистиката. Сделките в сектора на логистичните имоти бяха силни, но анализаторите виждат забавяне на пазара след "турбулентното" първо полугодие. Малко вероятно е пазарът да успее да достигне отличното представяне от втората половина на 2021 г.

Офиси. През четвъртото тримесечие обемът на транзакциите в офисите в Милано и Рим беше силен, с добри нива, постигнати както на тримесечна база, така и от началото на годината. По-специално бяха продадени 100 000 кв. м офиси в Милано, което направи възможно връщането към ситуация, подобна на 2019 г., една от най-добрите години за пазара на офиси. Качеството на помещенията и близостта им до градски транспорт бяха двата най-важни критерия при избора на нови локации.

В Рим ситуацията все още е далеч от нивото от 2019 г., но се подобрява. Със 117 000 кв.м офиси обемът, построен през първите девет месеца, е почти равен на този от последните две години.

Рентабилност на премиум недвижими имоти. Тя все още е ниска и е средно 3,1% годишно. Експертите обаче наблюдават повишение на доходността при някои сделки, сключени през октомври 2022 г., и най-вече при сделки, които все още са отворени за сключване.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

Свързани новини